Annons
Annons

Den viktiga innehållsförteckningen

Igår skrev jag om onödiga tillsatser i färdiga produkter, men idag blir det värre. Vad sägs om icke existerande ingredienser? Låter konstigt, men I detta fall saknas en ingrediens helt om man endast tittar på förpackningens framsida och inte tittar på det finstilta på baksidan.

Produkten: Cloettas nya ”kexchoklad blåbär” …helt utan blåbär! Först när man vänder på chokladkakan ser man orden ”med blåbärssmak” på kakans baksida, en smak som helt kommer från blåbärsarom. På innehållsförteckningen döljer den sig bakom formuleringen ”aromer (bl.a. vanillin)”, för inte ens där nämns order blåbär.

Enligt Livsmedelsverkets regler ska märkningen av en produkt vara ” tydlig, sann och rättvisande”. Döm själv av innehållsförteckning och bild nedan.

Innehållsdeklaration:
Chokladöverdragna fyllda rån med blåbärssmak. Ingredienser: Socker, vetemjöl, vegetabiliskt fett, skummjölkspulver, kakaosmör, vasslepulver, helmjölkspulver, kakaomassa, kakaopulver, emulgeringsmedel (sojalecitin), salt, bakpulver (natriumbikarbonat), aromer (bl.a. vanillin).

Nu handlar detta om en produkt som jag absolut inte förespråkar, men jag tycker ändå det är värt att ta upp. Det finns så mycket som döljer sig i en innehållsförteckning och det är väl värt att läsa dem. Även i produkter som kan tyckas vara hälsosamma kan de mest konstiga ingredienser och tillsatser finnas. Vänd på era produkter och läs! 

Det här inlägget postades i GreenBlog och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Den viktiga innehållsförteckningen

  1. milla skriver:

    Tack för ett bra inlägg