Annons
Annons

Superpizza med jordärtskocka och päron

Idag har det varit pizza-SM i Stockholm. Säkert med en massa roliga kombinationer som man inte ser på de vanliga traditionella pizzorna. Detta fick mig att tänka på den pizza som vi lagade här hemma i helgen. Kunde inte riktigt bestämma mig för om jag skulle blogga om den eller inte eftersom jag inte har några bilder på den, men jag måste nog dela med mig av denna superpizza. En lite annorlunda pizza med grön topping och nya smakkombinationer. Kanske inte direkt SM-standard, men i alla fall.

Pizzabotten kan man välja att göra lite som man själv känner för. Det nytänkande med denna pizza är framförallt toppingen.

Så välj pizzabotten efter behag – använd färdig deg, använd färdiga tortillas, gör en egen pizzadeg efter konstens alla regler, eller gör en pizzadeg på mandelmjöl eller gör som jag en deg på dinkel- och teffmjöl som jag kavlade ut riktigt, riktigt tunt på en plåt och förgräddade i några minuter. (recept finns nedan)

 

Nu till den fantastiska toppingen. Jag gjorde först en pesto på oregano och spenat som jag bredde på pizzabotten. Ovanpå detta rev jag sedan zucchini grovt, hyvlade jordärtskockor och päron tunt och toppade det hela med fetaost och pinjenötter. Vid servering fanns det även lite ruccola att lägga ovanpå pizzan för de som önskade. Vill man lyxa till det än mer kan man ringla lite örtolja och/eller lite honung över pizzan när den är färdiggräddad.

Pizzatopping

 

Superpizza med jordärtskockor & päron

Pizzabotten

 • 1 dl dinkelsikt
 • 1 dl teffmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 2 tsk torrjäst
 • en nypa salt
 • 1 msk olivolja
 • 1 dl ljummet vatten
 • 2 msk linfrön

Blanda ihop alla torra ingredienser. Rör sedan ner olivolja och vatten och  blanda till en deg. Kavla ut tunt, tunt på en plåt täckt med bakplåtspapper. Strö över linfrön och tryck ner dem lite i degen.

Grädda i ugnen på 175° i ca 10-15 minuter.

 

Pesto

 • 1 dl pumpafrön
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ citron, pressad
 • ½ dl färsk oregano
 • 2 nävar färsk spenat
 • ½ – 1 dl olivolja
 • havssalt

Lägg allt i en mixer och mixa till pesto. Smaka av med salt.

 

Topping

 • ½ zucchini, grovt riven
 • ½ påse jordärtskockor
 • 1 litet päron
 • 1 paket fetaost
 • pinjenötter
 • ev. ruccolasallad, örtolja, ringlad honung som läggs på pizzan efter gräddning

Riv zucchinin grovt och skiva jordärtskockor och päron tunt. Lägg på pizzabotten och toppa med smulad fetaost och pinjenötter. Grädda i 225° ca 10 minuter.

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Superpizza med jordärtskocka och päron

 1. Pingback: Pizza med nässlor och potatis | Matbloggen