Annons
Annons

Pizza med nässlor och potatis

Det är något visst med att plocka sin egen mat. Att ge sig ut med handskar och korg och plocka de allra spädaste små nässlor ger tillfredsställelse och en härlig skörd att njuta av. Ta de finaste toppskotten och använd dem på samma sätt som spenat.

Nässlor är fullproppade med vitaminer och är särskilt rika på C-vitamin och järn. Men se till att plocka nässlorna på lite magrare mark och i soligt väder så slipper du höga nitrithalter.

 

Brännässlor

 

Här hemma blev det nässelpesto av vår skörd. Peston användes sedan som baslager på en potatispizza …men den skulle kunna användas som vilken pesto som helst. Fantastiskt gott att blanda med lite kokta, stora vita bönor till en enkel ”sallad”.

Om nässlorna är späda behöver du inte förvälla dem utan kan använda dem råa, även en pesto. Förväller man dem så blir dock smaken lite mjukare. Vill du förvälla dem så lägg nässlorna i kokande vatten i ca 2 minuter. (Spar gärna kokvattnet, det är fullt av näring och perfekt att vattna blommor med.)

 

Nässelpesto

 • 1 l späda brännässlor (förvällda eller råa)
 • 1 ½ dl mandlar (eller solrosfrön eller en blandning av båda)
 • 1 vitlöksklyfta
 • ½ citron, pressad
 • 1 dl olivolja
 • salt & peppar

Mixa mandlarna till ett mjöl i en matberedare. Lägg sedan i nässlor, vitlök, citron och salt. Mixa. Häll i oljan under tiden som mixern går.

 

Pizzabotten

Se här

 

Pizza med nässlor och potatis

 • 1 sats pizzadeg
 • 2/3 av nässelpeston
 • 4 st potatisar
 • rosmarin, torkad
 • 100 g fetaost

Tryck/kavla ut degen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Bred ut ett lager nässelpesto. Skiva potatisarna tunt med en mandolin och lägg ut skivorna på pizzan. Strö över lite torkad rosmarin (mäng efter smak) och avsluta med att smula fetaosten på toppen.

 

Pizza med nässlor och potatis

 

Grädda i ugnen på 250° i ca 15 minuter (kanterna på potatisen ska nästan bli lite brända).

 

Pizza med nässlor och potatis

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Pizza med nässlor och potatis

 1. Ylvan Ylvan skriver:

  Ser och låter väldigt gott. Nässelpesto låter urgott! Första och enda gången jag ätit nässlor var någon dag efter Tjernobyl-olyckan och just nässlor skulle man visst undvika just då… Men kanske man kan göra ett nytt försök. :)