Våren står för dörren. Ljuset kommer tillbaka och marken börjar få färg från tussilago och blåsippor. Även det gröna börjar så smått att titta fram.

Min kropp längtar verkligen efter grönt. Även om vädret är regnigt och lite kallt, så är längtan efter värmande grytor och soppor borta och istället har en längtan efter skira blad och vårprimörer infunnit sig. Än dröjer det lite innan alla de svenska primörerna tittar fram, men en efter en kommer de. Tills vidare håller jag tillgodo med en liten låda med ramslök som jag beställt från Årstiderna.

Ramslök är en delikatess. Kanske just för att det endast är nu tidigt på våren som den går att få tag på. Skira, gröna bland, fulla med smak.

 

Ramslök

 

Det vanligaste är kanske att man gör soppa på ramslök (vilket är fantastiskt gott), men idag valde jag att blanda ramslöken med en annan vårfavorit, sparris (dock inte svensk, men i alla fall eko). Sparris är ju verkligen som små gröna knoppar.

Sparris + ramslök = vårkänslor

Stek hastigt sparrisen någon minut. Tillsätt ramslök och stek ytterligare någon minut. Salta och peppra. Strö över lite riven parmesan och servera <3

 

Sparris & ramslök

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Annons

Visst är det lite lustigt att maten på de flesta svenska högtider ser rätt lika dan ut. Vi dukar fram sillar, potatis, lax och något kött (lamm till påsk och gris till jul). Salladerna börjar dock göra ett litet intåg på festborden och till jul dukar vi gärna upp lite röda sallader, gjorda på tex rödkål, medan vi till påsk hellre satsar på gröna och gula sallader.

Själv kan jag tycka att salladerna är det roligaste på festborden, både att äta och att göra. Använder man säsongens råvaror blir de ofta fantastiskt goda.

Festmat för mig är att äta det man tycker riktigt mycket om och att använda sig av de finaste råvarorna. För vår familj innebär det att det blir lite traditionell svensk påskmat, blandat med mat som vi tycker är lyxig och god och som nu är i säsong. Det kommer stå ramslök på påskbordet och även denna furikake som vi tycker är fantastisk god att strössla på det mesta (prova på lax eller en sallad). Vi blandar hej vilt och njuter!

 

Furikake

 

Furikake

  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 dl oskalade sesamfrön
  • 0,25 dl svarta sesamfrön
  • 0,5 dl norialger i småbitar
  • havssalt efter smak

Rosta semsafröna lätt och blanda sedan samman allt. Förvara i en vacker burk.

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , | Kommentering avstängd

Några konditorer är vi kanske inte, men roligt hade vi när vi försökte oss på att göra marsipanfigurer jag och barnen. Det blev några försök till påskkycklingar, påskharar, påsksniglar och påskormar bland annat.

 

Marsipanfigurer

 

Vi gjorde en enkel marsipan på skållad mandel och honung som vi färgade gul genom att blanda i rivet apelsinskal. Sedan använde vi mandelflarn och torkade hallonbitar för dekoration.

Snabbt, Smidigt och Smarrigt påskgodis!

 

Marsipankyckling

 

Gult marsipangodis

  • 3 dl skållad mandel
  • 2 msk honung (på ett ungefär, ta mer eller mindre beroende på hur söt du vil ha din marsipan)
  • rivet skal från 1 apelsin

Mal mandeln till mjöl i en kaffekvarn eller matberedare. Blanda i honung och apelsinskal. Börja göra figurer …eller forma små ägg som du rullar i kakao tex.

 

Marsipanägg med kakao

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , | 3 kommentar

Påsken närmar sig och med den brukar godiset komma i kopiösa mängder. Men, måste det vara så? Och varför allt detta skräp-godis? Förra påsken skrev jag mer om detta och gav också en hel del alternativ på ”nyttigt” godis, garanterat fritt från tillsatser, men fyllt med mineraler, vitaminer, nyttigt fett och fibrer, som man lätt gör själv. Läs mer här.

I år tänkte jag fortsätta och ge än fler idéer till bra alternativ. Först ut blir en påskgul ”glass”. Du gör den på två minuter och den blir sååå god och så vacker. Toppa gärna med lite torkade hallon och rostad kokos för extra färg.

 

Mangoglass

 

Påskgul mangoglass 

  • ca 200 gram frusen mango
  • 1 banan (gärna frusen i mindre bitar)
  • torkade hallon & rostade kokosbitar att toppa med

Tina mangon och bananen något (det funkar även med färsk banan, men glassen blir inte riktigt lika kall). Lägg i en mixer och mixa. Lägg upp i vackra glas eller skålar och toppa med torkat hallonpulver och rostade kokosbitar …eller varför inte lite rostade nötter eller kakaonibs.

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

Borde komma på ett bättre namn till denna fantastiska röra, men det står still. Ni får gärna hjälpa mig – lämna förslag i kommentarsfältet.

En sådan här vacker, god och enkel röra förtjänar ett bra namn.

 

Rödbetsröra

 

Denna gång gjorde jag röran med dill, vilket gör att den får lite smak av sommar (för mig hör i alla fall dill och sommar ihop), men den passar lika bra att göra med färsk timjan. Sen kan man även prova sig fram med lite andra frön/nötter som ger lite mer smak. Mandel eller valnötter är goda att ha i.

Den vackra färgen gör att röran är riktigt dekorativ och piffar upp de flesta rätter. Den passar dessutom till det mesta så prova den gärna på en bit bröd, som en klick i soppan eller på salladen, eller som tillbehör till kött eller fisk.

 

Sen gillar ju jag den här röran lite extra eftersom jag är löpare. Rödbetor är nämligen super om man håller på med någon form av uthållighetsträning. Rödbetor innehåller nitrat som tester visat förbättrar syreupptagningsförmågan och sänker blodtrycket och på så sätt förbättra uthålligheten. Så inför en uthållighetstävling gör man gott i att sätta i sig en drös med rödbetor.

 

Rödbetsröra

  • ½ dl pumpakärnor
  • 4 st rödbetor
  • 1 st avokado
  • 2 msk pressad citron
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung (kan uteslutas)
  • salt & peppar

Börja med att mala pumpakärnorna till ett mjöl o en matberedare. Skala och dela rödbetorna i bitar och lägg sedan i dem och resterande ingredienser i mixern. Mixa samman. Smaka av med salt och peppar.

 

Rödbetsröra

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

Annons

Våffeldagen och allt och inte en enda våffla blev det …eller i alla fall inte för mig. Barnen skickades iväg till farmor på förmiddagen för att njuta våfflor i solskenet, medan jag snörde på mig löparskorna för årets första löpartävling.

löparskor

Idag var det nämligen dags för Premiärmilen (på norra Djurgården i Stockholm) och en chans att se om vinterns träning gett något resultat. Lagom till start kom solen fram och många var vi som pustade oss framåt i banan, men slutet gott, allting gott.

Så, medan barnen mumsade våfflor, njöt jag av att ha avklarat årets första tävling och firade med mumsiga blomkålsbitar. Låter kanske inte så lyxigt, men det är det. Ibland är det enkla riktigt lyxigt.

Fin ekologisk blomkål i bitar med en god olivolja och rikligt med havssalt på, det är riktigt gott! Lite citronvatten med mynta i till det och en bänk i solen, så känns det nästan (ja nästan) som sommar.

Blomkål med olivolja och havssalt

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , | 2 kommentar

Nu närmar sig påsken och många ägg kommer ätas …eller? Bör man äta ägg? Ja, ät ägg! Med gott samvete. Ägg är fantastiska! Ägg innehåller de flesta näringsämnen (utom vitamin C) och är bra källor till folsyra, järn, zink och D-vitamin. Dessutom är de ju proteinrika och mättar bra.

 

Alla borde ha ett kokt ägg i handväskan! De kan vara räddaren i nöden när hungern sätter in – det perfekta mellanmålet.

 

Många var tidigare rädda för att äta ägg eftersom det då sades att ägg gav högt kolesterol och var farligt för hjärtat. Idag vet vi att så inte är fallet och att våra kroppar producerar 5-10 gånger mer kolesterol per dag än vad ett ägg innehåller. Dessutom går vår kolesterolproduktion ner när vi äter kolesterolrik mat, så som ägg.

 

Så njut av äggen i påsk. Extra festligt blir det med färgade ägg.

Prova att koka äggen tillsammans med lökskal (både röda och gula), rödbetor, rödkål, blåbär, lingon och/eller gurkmeja för att få vackra djupa färger. Koka helt enkelt lök tex i ca 10 minuter, sila och använd det färgade vattnet som kokvatten till äggen. Tillsätt en matsked äppelcidervinäger i kokvattnet så fäster färgen bättre.

Vill man vara lite extra pysslig kan man knyta fast lökskalen runt äggen så de blir fint marmorerade. Eller fästa ett vackert löv på ägget när man kokar det genom att dra över en nylonstrumpa över det så att lövet det sitter på plats. Eller varför inte linda snören runt äggen i vackra mönster eller rulla in äggen i aluminiumfolie innan kokning för batikmönster.

Ska bli spännande att se vilka färger och mönster jag och barnen kommer hitta på till påsk.

Ägg

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Barn kan vara ombytliga. Mat som älskats kan plötsligt ratas och tvärtom. Vad gör man? Fortsätter man servera det som tidigare älskats i hopp om att det skall återfå sin plats på barnets tallrik eller ger man upp och slutar laga det? Eller tar men den gyllene mellanvägen och hittar nya sätt att servera maträtten på? Kanske är det faktiskt så att barnet inte inte längre tycker om maten, utan bara tröttnat på den?

Här hemma har vi en liten 5-åring som nu plötsligt fått för sig att broccoli inte längre smakar. Nähä! Dags att bli påhittig tänker jag och mixar ner broccolin i en pesto. Vips så äts det broccoli igen. Och ja, 5-åringen är fullt medveten om att det är broccoli i peston, men utbrister glatt att ”jag äter broccoli i pesto”.

Ge inte upp om barnen vägrar grönsaker – hitta nya sätt att servera dem på så kanske de slinker ner.

 

broccoli citron vitlök pumpafrön

 

Broccolipesto

1 dl pumpafrön

  • ca 150 g broccoli
  • ½ pressad citron
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • några kvistar färsk basilika
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk vatten
  • salt & peppar

Börja med att mala pumpafröna i en matberedare. Lägg sedan i resten av ingredienserna och mixa samman. Smaka av med salt & peppar.

 

Broccolipesto

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

Dessa frön är perfekta till så mycket. Använd dem som snacks som de är (”fredagsmys”) eller toppa fruktsalladen, blanda i müslin, pimpa frukostgröten eller strö över en sallad.

Rostade, smaksatta fröblandningar är enkelt att göra, men ger så mycket. 15 minuter och du har en färdig blandning.

 

Rostad, smaksatt fröblandning

 

Idag gjorde vi denna blandning, men prova gärna att variera nötter, frön och smaksättning efter humör:

  • 1 dl mandlar
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solroskärnor
  • ½ dl oskalade sesamfrön
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 tsk mesquitemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk vatten

Sätt ugnen på 150°. Lägg mandlar och frön på en plåt täckt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i ca 10-15 minuter.

Under tiden, blanda ihop smaksättningen i en bunke. När fröna är färdiga i ugnen blanda ner dem i bunken medan de fortfarande är varma. Bred sedan t blandningen på plåten igen och låt torka en liten stund.

Häll upp i vacker burk.

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , | Kommentering avstängd

Vilken fantastik kväll! Så roligt att få vara med på detta stora event! En riktig succe!

Och för alla er som frågade, här nedan kommer receptet på kvällens choklad- & apelsinrutor.

Mina små raw food ”godis”rutor, som det bjöds på under kvällen, försvann i rasande fart. Det var så roligt att få visa att det enkelt går att göra gott och nyttigt ”godis” själv. För det är just vad dessa rutor är – enkla, goda och nyttiga.

 

Choklad- och apelsinrutor

 

Choklad- & apelsinrutor

Undre lagret

  • 1 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 14 st färska dadlar (utan kärna)
  • 1 msk (rå) kakao
  • 1 ½ msk pressad apelsinsaft
  •  en liten nypa salt

Lägg först nötter och mandlar i en mixer och kör till ett lite grovt mjöl. Lägg i övriga ingredienser och mixa samman. Tryck ut smeten i en fyrkantig form täckt med bakplåtspapper. Ställ i kylen i väntan på nästa lager.

 

Övre lagret

  • 2 dl riven kokos
  • 1 dl cashewnötter
  • 1 msk honung
  • fin rivet skal från en apelsin

Kör kokosen i tex en kaffekvarn för att få det till ett fint mjöl. Gör sedan likadant med cashewnötterna. Häll kokos- och cashewmjölet i en bunke och blanda samman med övriga ingredienser. Ev. kan man behöva späda med lite vatten eller lite apelsinjuice för att få smeten att hålla ihop bättre. Tryck sedan ut smeten ovanpå chokladlagret. Låt sedan kakan vila en stund i kylen innan du skär den i fyrkantiga rutor.

Toppa sedan rutorna med supernyttiga råa kakaonibs (bitar av hela kakaobönor) som är fulla med antioxidanter och smak.

 

Choklad- och apelsinrutor

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter , , , , , , , , , , , | 9 kommentar