Annons
Annons

Vad är yoga?

Ordet yoga betyder förening av kropp, sinne och själ och är sprunget ur ordet jugit som är sanskrit.  Yoga kommer ursprungligen från Indien där den utvecklades för många tusen år sen och spreds därefter över resten av världen under 1900-talet. Framför allt från 1960-talet och framåt.  Det är en fantastisk teknik för fysisk, mental och andlig träning. De tekniker man använder sig av är kroppställningar, andning och meditation.

De yogaövningarna  man gör utvecklar din fysiska smidighet och skapar mental avspänning. Andningen  är den röda tråden i yogan som vi arbetar med hela tiden. Enligt den yogiska filosofin förkroppsligar andningen människans livskraft. Hos de flesta människor är andningen en omedveten funktion. Den kan dock ändras medvetet genom användning av olika andningstekniker, vilket i sin tur även påverkar välbefinnandet. Andningen är också en direkt avspegling av olika känslomässiga tillstånd. Är vi uppjagade andas vi snabbt och ytligt. Är vi lugna andas vi djupare, lugnare andetag.

Därför möjliggör en medveten förändring av andningen hur vi mår och kan skapa fysisk, mental och emotionell harmoni inom oss. Andningen är ett unikt sätt att direkt kunna påverka sinnet och kroppens undermedvetna processer.

Yogaträningen påverkar kroppen och dess inre organ på många olika sätt. Den ger smidighet, uthållig muskulatur, påverkar matsmältningen och hormonbalansen, ger ett starkare mer uthålligt nervsystem, balanserar höger och vänster hjärnhalva mot varandra och förbättrar dina sömnvanor – för att bara nämna några.

Jag känner att jag får både fysiskt och mentala effekter av min yogaträning. men det ursprungliga syftet med all form av traditionell yogaträning är dock ett annat. Yoga handlar i grunden om medvetenhet. Det viktigaste med yogaträningen är att lära sig att lyssna inåt, in i kropp och in i sinnet. Det handlar om att bygga upp en medvetenhet om kroppen, dess spänningar och beteendemönster och att göra dig som människa fullständigt medveten och uppnå din fulla potential. Yoga är, enkelt uttryckt, en teknik för att uppnå fullständig medvetenhet.

Dear Yogiji, what can I do to become one with my soul? Realize it every day. Spend somtime with your own soul. See what it does for you. (från 3HO.com)

En bra början på  din dag är att börja med att ta djupa andetag. Gör såhär:

Ligg kvar i sängen några minuter. Börja med att lägga en hand på magen under naveln. Andas långt ner i buken så att du känner att handen åker upp mot taket.  Fyll på i mellangärdet och vidare upp i bröstkorgen så den expanderar. Håll andan inne tills det inte känns bekvämt längre. Andas sedan ut så att bröstkorgen sjunker därefter mellangärdet och sen sist buken. Håll andan ute tills det inte är bekvämt längre och så börjar du om. Andas ut och in genom näsan och känn hur skönt det är. Gör din andning medvetet, blunda gärna!

 

 

 

 

 

 

Suzann Westin

Om Suzann Westin

Jag heter Suzann Westin och är internationellt certifierad Kundalini och meditationslärare enligt yogi Bhajan och Yoga terapeut. Jag jobbar som yogalärare med kundaliniyoga och medicinsk yoga. Undervisar yoga för mammor och deras bebisar, gravidyoga och yoga för alla andra som inte har magen i vädret eller byter blöjor. Håller även workshops, har yoga på företag och tar emot för enskilda sessioner. Driver företaget Mindfulnessyoga.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.