Annons
Annons

Yoga mot ryggont!

Jag blir glad när det kommer studier som visar att yoga är effektivt för olika åkommor. Häromdagen skrev Expressen om yoga och ryggbesvär:

Yoga ryggen frisk och slipp dina sjukdagar

Ryggvärk drabbar de flesta svenskar någon gång i livet och är en vanlig orsak till sjukfrånvaro.

Yoga är ett effektivt sätt att få bukt med kroniska eller ­återkommande ryggsmärtor.

Nu visar en ny studie att yoga dessutom minskar antalet sjukdagar och är kostnadseffektivt för vården.

- Det kommer mer och mer forskning som visar att yoga är effektivt, säger Irene Jensen, professor på Karolinska institutet.

Ryggont ligger på tio-i-topp listan över de sjuk­domarna vi har störst problem med. Alla svenskar har problem med rygg och nacke någon gång. Mellan 10 och 15 procent får så stora besvär att de måste sjukskriva sig.

- Och det blir många, 450 000 personer i den arbetsföra befolkningen. Ett stort problem både för individen och samhället, säger Irene Jensen, professor vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Tidigare forskning har visat att yoga både minskar smärta och förbättrar funktionen vid ryggvärk.

Effektivt mot ryggsmärta

En ny brittisk studie, publicerad i senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Spine, visar att yoga är effektivt mot kronisk eller återkommande ryggsmärta.

- Yoga är en kostnadseffektiv behandling vid kronisk eller återkommande ryggvärk, säger forskningsledaren, professor David Torgerson, i en kommentar.

Även svenska studier har visat på positiva effekter, exempelvis en pilotstudie från Karolinska institutet.

- Yoga minskade rygg­smärtan, de sov bättre och fick bättre allmänt välbefinnande, säger Irene Jensen.

KI:s pilotstudie var så lovande att de nu arbetar med en större studie, där yoga jämförs med styrketräning respektive ryggråd från vård­personal. 160 svenskar med rygg­smärta deltar.

”Minskar smärtan”

En av de viktigaste orsakerna till kronisk ryggsmärta är psykiska faktorer – som stresskänslighet och hur man hanterar sin smärta.

- Vi vet att yoga, precis som annan fysisk träning, har effekt på det fysiska väl­befinnandet och minskar smärtan. Vår hypotes är att man får ytterligare en effekt av yogan, att man även förbättrar sig mentalt, som att hantera stress och smärta bättre.

FOTNOT Läs mer om den brittiska yogastudien här: yogatrial.co.uk och den svenska här: www.kirys.se.

Suzann Westin

Om Suzann Westin

Jag heter Suzann Westin och är internationellt certifierad Kundalini och meditationslärare enligt yogi Bhajan och Yoga terapeut. Jag jobbar som yogalärare med kundaliniyoga och medicinsk yoga. Undervisar yoga för mammor och deras bebisar, gravidyoga och yoga för alla andra som inte har magen i vädret eller byter blöjor. Håller även workshops, har yoga på företag och tar emot för enskilda sessioner. Driver företaget Mindfulnessyoga.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.