Annons
Annons

Så korkat, Arla!

Det finns tydligen bakåtsträvare när det gäller miljö, och tydligen väldigt stora företag som Arla. Jag skulle skämmas om jag vore er Arla! På er sida går det läsa om hur ni vill leva i samklang med miljön och naturen – och så producerar ni fram plastkorkar på era förpackningar. Hur i hela friden tänkte ni? Tänkte ni överhuvudtaget? Och sedan skylla på att vi konsumenter vill ha dessa korkar? Ni har väl för i tusan ett eget val – ni strävar ju efter att värna om miljön – men bevisligen så handlar allt om att tjäna pengar.

Fatta hur mycket onödig plast som nu kommer produceras och dessutom försvårar sopsorteringen så många antagligen kommer kasta dem tillsammans med kartongen? Jag förstår det kommer ned plast ändå i kartong-sorteringen, men det är himla korkat att spä på med ännu mera plast? För i Sverige så köps det oändligt mycket mjölk.

Så här kan man läsa från Arlas egen hemsida om korken:

Min sambo som läser Humanekologi menar att vad den nya förpackningen levererar har inget med miljöverkan att göra. Och hur mycket kan vi öppna och stänga mjölkpaket lättare och skaka dem – om vi inte har någon jord att leva på? Tänk om alla företag skulle tänka som er Arla?  

PS: …och maila gärna Arla här om att Du vill ha den gamla mjölkförpackningen tillbaka som är bättre för miljön eftersom de lyssnar på sina konsumenter – så om vi är tillräckligt många så kan de ändra tillbaka den – för det är vad de säger.

Så nu blir det ingen mer Arlas mjölk i mitt te eller kaffe kan jag tala om. This is not my cup of tea, Arla!

Det här inlägget postades i Företag och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar till Så korkat, Arla!

 1. Malin skriver:

  Undrar om de påverkas av att andra företag som har mjölk och youghurt förpackningar börjar använda den förpackningen?

  • Vera Vera skriver:

   De skriver på hemsidan att de bytt för att konsumenterna har röstat fram denna eftersom den ska vara lätt att öppna och stänga, och även ska kunna skakas. Men det roliga är att min kurskamrat från socionom-programmet och som är 28 år – knappt får upp korken på de nya förpackningarna. Hon skrev ett inlägg om det idag, samtidigt som jag skrev ett ur miljösynpunkt. Vi var både ovetande om att vi skrev om samma kork, men ur två olika perspektiv.

 2. Kristin skriver:

  Min mamma har ledgångsreumatism, så hon kan inte öppna de nya mjölkpaketen… :(

  • Vera Vera skriver:

   Ja, det verkar ju som de är svårare. De gamla förpackningarna kanske inte är de enklaste, men många har lärt dig dem och vet hur de ska ta upp dem. Jag förstår inte varför de byter ut till en kork som både är svårare och en rejäl miljöbov. Suck.

 3. Sani skriver:

  Jag har slutat köpa Arlas mjölk och köper endast Garants ekologiska mjölk i pappersförpackningar som går att återvinna. Mycket smartare och ingen plast.

  • Vera Vera skriver:

   Jag köper den med och det är jag nöjd med. Den funkar. Men det stör mig så himla mycket eftersom Arla är bland de större företagen och det påverkar ju även hur många som köper just den produkten. Men förhoppningsvis så kanske de förändrar om de inser att konsumenten köper annan mjölk.

 4. Felicia skriver:

  Tyvärr kan jag tro att det är så att själva mjölkens ”livscykel” och CO2/liter produkt har mycket större påverkan på klimatet än den lilla skruvkorksöppningen (även då jag håller med om att det är en onödig bekvämlighets-investering). Man matar ofta konventionella kor med soya, producerad där regnskog (jordens lungor) skulle växt, det fraktas från t ex. sydamerika, över halva jordklotet och ges som foder till kor, som konventionella, likväl som ekologiska, släpper ut metangas genom sin metabolism, vilket är en 23 ggr effektivare växthusgas (http://se.gtk.fi/_system/print.html?from=/_system/In_focus/news_0032.html) än CO2. Ännu bättre än att byta kork skulle vara att nobba mejeriföretagen helt för en stuns och minska mejeriproduktskonsumtionen (byta ut en hel del och utfoska den vegetabiliska ”mejeri”hyllan) rejält. Hela Sverige behöver inse och göra detta.

  • Vera Vera skriver:

   Du har givetvis rätt Felicia – fast nu är det ju många som inte vill/vågar välja den vegetabiliska sidan av hyllan och då blir det ett problem när de producerar en sådan ”korkad” miljöbov. Det är ju svårare att få många börja använda ex. havremjölk än att byta ut korken till ett miljövänligare alternativ. Sedan är problemet mer komplex än så – precis som du antyder.