Annons
Annons

Kasta bort det gamla…

…för att få mer plats, men inte för att ge plats åt det nya! Nu får vi ändra det där gamla ordspråket för att få miljön att blomma, eller vad tror du?

Nu har containern kommit utanför vårt hus (läs trappuppgång). Hur lyxigt som helst så nu ska det kastas rejält med prylar som inte går att sälja eller skänka bort. Jag kvävs av alla dessa prylar man samlar på sig och jag är nog en ”samlare” trots mitt veckosorterande och tänk – det är nog det som räddar mig och gjort mig mer medveten. Numera känner jag mig starkt befriad av varje pryl  jag gör av med, och även det som jag inte ser – det som står i skåp och förråd vilket var mitt/vårt mål denna gång.

Jag kan  ibland tycka det är bra att det inte finns för mycket ekologiskt och hållbara alternativ för det gör faktiskt att jag handlar mindre. Igår sprang jag omkring och letade ekotights och det finns typ 1-2 olika par att välja mellan. Det var inte så svårt att välja med andra ord. Skulle det finnas större utbud på det ekologiska så skulle jag nog handla mer? Begränsningen gör att jag handlar mindre. Jag vet det låter aningen dubbelt (och jag verkligen gillar att det blir mer och mer som är ekologiskt). Men i största mån så är problemet att vi handlar för mycket. För även om det är bra för miljön och handla ekologiskt och hållbart, så sliter det fortfarande på miljön om vi fortsätter handla i samma takt…

Människor handlar för att det ger oss en känsla av bli berusande (ja, det kan jämföras med droger). Vi tror det fyller en funktion och fyller våra ”svarta” hål i oss, det är i alla fall vad media försöker få oss att tro då reklamen skriker ut att du köper inte bara ett plagg (eller vad det nu är) utan en hel livsstil. Allting är billigt och du kan köpa nytt nästan varje dag för att känna dig fräsch, fin och rik. Det är just den känslan företagen vill att folk ska få.  Att du ska känna dig upplyft och fin för då handlar du mer och igen, och igen utan att tänka efter.

Jag rekommenderar alla att läsa Pernillas blogg ”It easy being green”. Pernilla är en fantastisk människa och jag gillar hennes tänk och resonemang oerhört mycket. Hon är intelligent, nyfiken och ödmjuk inför det hon skriver om, och jag tycker även det genomlyser i hennes närvaro. Pernilla ger tips om hur allt kan bli mycket bättre och miljövänligare och hur vi tänker om när det gäller shopping. Pernilla är en f.d ”shopaholic” som hon själv säger, så hon är väl medveten om vad det innebär. Kan rekommendera trött på prylar där hon hjälper andra att ta tag i olika saker i hemmet som vi aldrig använder. Pernilla är en av dem som inspirerat mig till veckans in:ut också.

Det här inlägget postades i Livet, Miljö, Recycle och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Kasta bort det gamla…