Annons
Annons

Gula ärtor: Ett klimatsmart val

Jag håller på att koka vegetarisk ärtsoppa och lade över 1 kg ekologiska gula ärtor i blöt redan igår. Det blev väldigt mycket ärtor och jag började fundera vad man kan använda ärtor till mer än ärtsoppa? Där tog tanken slut, den gula ärtan känns väldigt överflödig och pratas oftast bara i ett sammanhang  och då som ärtsoppa (vilket givetvis är hur gott som helst) – men den borde väl nyttjas mer?

Jag menar – hur svenskt är det inte med gula ärtor? Ärtor är dessutom billigt och viktigast av allt - oerhört klimatsmart. Du kan faktiskt byta ut både linser, kikärtor och andra bönor mot svenska, gula ärtor. Så framöver kommer jag testa olika recept med gula ärtor och visa er olika ”ärtiga” inslag här på bloggen.

Kan även rekommendera sidan, Klimatmat. Där kan du få tips, inspiration och recept på klimatsmart mat.

Det här inlägget postades i Ekologiskt Te och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar till Gula ärtor: Ett klimatsmart val

  1. whosthatcutiepie whosthatcutiepie skriver:

    Det är en jättebra idé! Jag gjorde exakt samma sak nyligen.. la en hel förpackning ärtor i blöt och himlans så mycket ärtor det blev! Väntar med spänning på vad mer man kan göra! Skulle vara häftigt om man kunde göra en sorts hummus på det -för precis som du säger måste ju det vara mycket mer klimatsmart än tex kikärtor.. :-) mvh/Anna (who’s that cutiepie)

    • Vera Vera skriver:

      Anna, det går göra hommos med gula ärtor och faktiskt även falaffel – det blir liksom en svensk version. Jag kommer göra det framöver så håll utkik. Vi måste ta vara på vår gula ärta lite mer känns det som. <3