Annons
Annons

Baka utan vitt mjöl & socker

Ja, det går faktiskt baka utan vitt mjöl och socker. Tro det eller ej! Jag försöker undvika socker och vitt mjöl så mycket det går. Sedan fick jag höra att det går baka med bönor och jag blev väldigt nyfiken. Fick ett recept av en väninna som lät så himla gott så jag var tvungen att testa! Jag började baka Chocolate Chip Chickpea Cookies – kakor bakade med kikärtor. Dessa kakor är dessutom helt laktosfria.

Till ca 12st kakor behövs:

* ekologiska produkter

? Kikärtor (ca 240g utan vatten)*

? 2 tsk vaniljpulver*

? 165 gram jordnötssmör* (viktigt det är naturligt jordnötssmör – går fixa eget med jordnötter, olja och lite salt)

? 60- 80 gram honung/agavesirap (beroende hur sött du vill ha det)*

? 1 tsk bakpulver

? 100 gram grovt hackad mörk choklad*

? En knivudd salt om inte jordnötssmöret har salt i sig

Mixa samman alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare (jag körde för hand med potatispress och gaffel vilket tog tid men det fungerade). Smeten ska vara jämn och utan klumpar. Blanda sedan ner den finhackade chokladen och rör om försiktigt. Lägg gärna bakpapper på plåten. Blöt händerna och forma till 12 st jämna bollar. Lägg dem på plåten och tryck ner till dem lätt om du vill de ska se ut mer som vanliga kakor. De kommer inte jäsa så mycket och flyter inte ut heller. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter. Smakar bra både varma som kalla.  Förvara kakorna i en burk  i kylskåpet OM det blir några över… (de är väldigt mättande).

PS: Frågan är om det fungerar att baka med gula ärtor…

Det här inlägget postades i Ekologiskt Te och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Baka utan vitt mjöl & socker

  1. Det där måste jag ta och prova, men ersätta chokladen mot carobpulver.