Jag fortsätter att skriva om mat och matbranschen på Vardag med Nordefors, välkommen dit!

 

Publicerat i Vardag med Nordefors | Etiketter , , | Kommentering avstängd

Annons

Totalt 146 bidrag har i år inkommit till Årets Kock – SM i professionell matlagning. 21 stycken från kvinnor, tio tävlande kommer från något av Norrlandslänen och tre tävlande från Gotland. Kreativiteten är stor bland de tävlande, allt från fullblodstjur och getrygg till blodduva och gräsand. Populärast är dock de mer klassiska huvudråvarorna lamm och torsk. I Årets Kock anmäler man sig med ett eget recept på valfri varmrätt. Den tävlande kan alltså helt själv bestämma vilken huvudråvara hon eller han vill använda i sitt tävlingsrecept. Enda kriterierna är att svenska och ekologiska råvaror i möjligaste mån ska användas.

Tidsplan finalister Årets Kock 2013:

Den 30:e oktober Offentliggjordes vilka kockar som tävlar i den första semifinalen som hålls i Uppsala den 13 november. Vinnaren är direktkvalificerad till finalen.

De tävlande är:

Mikael Svensson, restaurang Eik Savoy, Oslo

Robert Hedman, Görvälns slott, Järfälla

Daniel Räms, Räms Mat & Gastronomi, Stockholm

Jimmi Eriksson, Pontus Group, Stockholm

Richard Poland, Och himlen därtill, Stockholm

Anders Dahl, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna

Johan Backeus, restaurang Lux, Stockholm

Bosse Johansson, Thoresta Herrgård, Bro

Andreas Filipsson Printz, Cloud Nine Food & Cocktails, Stockholm

Johan Laiti, Hemmagastronomi Matstudio, Luleå

Markus Westh, Griffins Steakhouse, Stockholm

Patrik Jonsson, Hufvudsta Gård Mat och Möten, Solna

6 november Offentliggörs vilka kockar som tävlar i semifinal 2, som hålls i Jönköping den 20 november. Vinnaren är direktkvalificerad till finalen.

Sista chansen, 28 november i Göteborg. Efter semifinalerna finns möjlighet att gå vidare till sista chansen genom juryns poängsättning. Totalt åtta kockar deltar i sista chansen, i Göteborg. Fyra av dem går till finalen i Stockholm den 8 februari.

Intervju med Mikael Svensson – köksmästare Restaurang Eik Savoy i Oslo

I rätten du sökte till Årets Kock med, vad använde du för ekologiska produkter?

Äpple, havre, smör, grädde och mjölk

I ditt dagliga arbete på Restaurang Eik Savoy i Oslo, hur arbetar du där med ekologiska råvaror?

Vi har ingen uttalad policy om att det ska användas ekologiska produkter, men vi försöker använda det där det går och passar in. Använder t ex norsk ekologisk anklever ibland, mjölk och grädde blir det en del samt de vanligaste grönsakerna. Vi kan absolut använda mer och bli bättre.

Vad gör du för att leva grönt?

Vi är väldigt duktiga på sopsortering både på jobbet och hemma. Försöker också använda mindre men bättre kött.

Vilken är din favoritprodukt i ekohyllan?

Ingen direkt favorit, ser mer efter om det är en bra produkt, ännu kommer kvalitet före ekologi. Men, om det är två lika bra produkter vinner den ekologiska.

Vad vill du helst inte avstå från, trots att du vet att det inte är så bra för miljön?

Flyga

Är det här första gången du söker till Årets Kock?

Nej, det är faktiskt tredje gången.

Kan du berätta om den rätt du sökte med till Årets Kock?

Det är en grillad hjortytterfilé från ett hjorthägn här i Norge som ligger på en ö ute på västkusten som heter Svanöya. En producent som vi jobbat med en del med här på jobbet. Ville knyta ihop det med mycket rostade smaker och nöttoner utan att använda nötter, så brynt grädde och rostad havre blev det. Gillar sen väldigt mycket att få frukt och sötsyrligt till mitt vilt, så det blev äpple och syrad lök. Sen kändes det rätt att knyta ihop smakerna med dill.

Hur tänkte du när du skulle skapa rätten?

Tänkte mest på att skapa en god rätt, med smaker som var goda ihop.

Hur känns det att ha fått beskedet att du är med i semifinalen?

Känns helt fantastiskt, ska bli jäkligt kul detta!

Publicerat i Årets Kock | Etiketter , , , , , , | Kommentering avstängd

Tävlingen Unga Ekokockar lockar sedan starten för fem år sedan framtidens matlagare. Årets tävling är den största hittills. Det finns också ett ökande intresse efter kockar som kan ekologisk matlagning i en restaurangbransch som skriker efter utbildad arbetskraft.

Vann gjorde eleverna Lars Brennwald, Fabian Lundberg och Marcus Kvarnström. Coachningen har lärare Kristina Holmsén stått för. Alla från Stockholms Internationella Restaurangskola.

Riksfinalen bestod av sex lag, det vill säga segrarlagen från tidigare regionfinaler.

Tanken med tävlingen är att de unga ekokockarna ska få chansen att visa upp sina färdigheter och samtidigt skapa intresse för ekologisk matlagning.

Lagen tillagar och presenterar en trerättersmiddag med givna huvudingredienser. Tävlingen genomförs efter Svenska Kockars Förenings regler. Det är samma regler som gäller inom alla tävlingar i matlagning, som godkända av Svenska Kockars Förening och världsorganisationen för kockar, WACS.

Vinnarrätterna var följande:

Förrätt – Rostad pumpakräm med krämbakat ägg, brynt smörskum, ingefärskokta pumpabitar, sotad syrad purjolök, rostad mandel, hackad gräslök och en brynt smör vinaigrette.

Huvudrätt – Rosmarinbrässerad högrev med rostad jordärtskockspuré, glaserad persiljerot, stekt lök, syrade betor och bunden rosmarinvinaigrette.

Dessert – Äppelpuré med kardemummaglass, kryddig kardemummakaka, italiensk maräng, hängd gräddfil, hasselnötscremé och skivat äpple i citronlag.

Unga Ekokockar arrangeras av Miljöresurs Linné, Svenska Kockars Förening och KRAV. 2011, 2012 och 2013 finansieras tävlingen med medel från Jordbruksverket, regionala myndigheter och kommuner samt ett antal privata finansiärer och sponsorer.

Publicerat i Ekologiskt, Evenemang | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Gnesta är ändstationen på pendeltågslinjen. Jag är uppväxt där. Därför ligger det mig varmt om hjärtat att stolt presentera Gnesta Gröna Marknad.
Några lokala entusiaster tar tillfället att starta det som förhoppningsvis blir ett återkommande och växande evenemang i Gnesta. Njut av lokala delikatesser och köp med dig närproducerade varor hem. Tävla med din godaste eller mest speciella äppelpaj och var med och tävla om fina priser. Bästa gammeldags klädsel vinner också pris! Har du barnasinnet intakt kom då utklädd till t ex bonddräng, riddare, kung, piga eller mamsell. Bara fantastin sätter gränser. Bästa utstyrsel vinner en korg full med närproducerade varor!

Gör en utflykt till Frösjöns strand, andas frisk Sörmlandsluft och njut av god närproducerad mat!

Läs mer om Gnesta Gröna Marknad!

Publicerat i Evenemang | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Gårdsnära, en webbtjänst för att enkelt hitta närproducerad mat och dryck har nu lanserats. Syftet med Gårdsnära är att göra det enklare för konsumenter att finna närproducerade alternativ samt att hjälpa till att stärka banden mellan producent och konsument.

Gårdsnära en modern webbtjänst som är framtagen för fungera lika bra i så väl dator som på smartphone eller pekplatta. Med stöd för GPS gör Gårdsnära det lätt för konsumenter att hitta producenter var de än befinner sig i Sverige. Gårdsnäras databas innehåller närmare 2 000 producenter fördelade över landet. Bara att lägga in det län du vill söka i och vad du är intresserad av t ex kött. Verkligen en smart tjänst som är helt gratis.

Publicerat i Gårdsbutik | Etiketter , , , | 2 kommentar

Annons

För femte året i rad anordnar nätverket Peppar & Pumpa en stor skördefest i Stockholm där kolonister säljer av sitt överskott. Sylt, saft, hembakat, honung, grönsaker, frukt, blommor, salvor och mycket annat.
Man kan också lära sig av kolonikockar ett och annat om både nya och gamla sätt att ta till vara skörden. Samtidigt utlovas mycket gott att provsmaka.

Eeva Kaplas kommer att ha med sin finska Muurikka, för att woka äpplen kryddade med rosmarin och kolonisten Stefan skall göra svensk falafel av bönor. Det kommer att bjudas på rabarberchampagne och man har möjlighet att vinna en bag-in-box med äppelmust.

Om man inte vet vad man har för äppel- eller päronsort så kan man ta med sin frukt så hjälper Peppar och Pumpas pomolog Anna-Stina Andersson dig.

En annan attraktion kommer att vara visningar av hur ett bisamhälle fungerar.

Om man vill veta mer om getingar så kan man träffa Urban Wahlstedt som är expert och vet allt om getingar. Man kan också följ med på en kulturvandring eller guidad tur i naturen eller rosvandring i området. Gå Konsument Stockholms ekostig, ”Från jord till bord” och se höns och en mjölkko.

- Vi kommer att ha mycket roligt för barn. Ponnyridning, en fiskdamm där blir det oftast napp och alla förskolebarn är välkomna att göra en fågelskrämma att ta med hem tillsammans med ett diplom, berättar Monika Langlet, som också tipsar om att man kan ta med matsäck eller ta en fika i Rackarbackens utekafé. Där har man stans härligaste utsikt över Årstaviken.

Skördefesten är i Södra Årstalundens Koloniträdgårdar, nedanför Södersjukhuset i Rackarbacken i Stockholm den 8 september mellan kl. 08-17.

Peppar & Pumpa är ett nätverk av kolonister i Storstockholm som verkar för koloniernas bevarande. Skördefesten arrangeras i samarbete med Stockholms Stad, Konsumentföreningen Stockholm och Studiefrämjandet.

Publicerat i Ekologiskt, Evenemang, Utflykt | Etiketter , , , , , , | Kommentering avstängd

Här är en fantastisk kurs för dig som är intresserad av mat och vill veta mer om hur maten påverkar oss. Kursen är helt gratis!

Vår relation till mat påverkar både vår personliga samt jordens hälsa. Matens påverkan på natur och människor avgörs av en mångfald aspekter; valet av råvaror, raffineringsgrad, säsongsanpassning, transporter, förpackningar, odlingsmetoder och näringstäthet är att nämna några.

Hållbarhet kan definieras utifrån en mångfald av perspektiv och mat i våra liv uppfyller en mångfald av mänskliga behov. Är det möjligt att välja ett sätt att relatera till mat där vi främjar både den individuella hälsan, det sociala och lokala sammanhanget och den globala situationen?

På kursen tänjs konceptet “hållbar mat” och tar in aspekter av säsong, “hel mat” och vilda växter. Man tittar även på näringsbevarande tillagningsmetoder såsom levande föda och med fokus på snabba enkla rätter, men där målet ändå är att integrera ett komplett näringsspektra och tillfredsställelse genom smak och estetik. Andra viktiga aspekter är kulturella och sociala värden kopplade till mat, så som kulturell tillhörighet, glädje och gemenskap.

Under kursen leds gruppen genom en resa med syfte att vidga perspektiv och ge nya praktiska verktyg till en liten eller större livsstilsomställning. Interaktiva övningar varvas med föreläsningar, kortfilmer och praktiska moment.

Tillagning av lunchen under båda kursdagarna sker som en integrerad del i kursen och blir utgångspunkt för samtal och diskussion. Andra inspirerande exempel kommer att bjudas på genom en variation av små tilltugg genom kursens gång.

Kursledare:

Yohanna Amselem – Utbildad trädgårdsmästare med erfarenhet av gemensam kreativ och hållbar matlagning med särskild kunskap i vilda växter som mat och medicin. Yohanna är för tillfället aktiv i uppbyggandet av ett lokalt nätverk av matproducenter genom uppstarten utav kooperativet GnestaLanthandel i centrala Gnesta.

Christoffer Argus – Arbetar som coach, yogalärare, auktoriserad rawfood kock och utbildare samt holistisk hälsorådgivare. En bakgrund som elitidrottare i unga år blev ingången till en mångårig fördjupning i kost, träningslära, fysiologi och massage. Genom ett flertal vidareutbildningar runt om i världen har Christopher breddat sin kunskapsbas mot en unik integrerad syn på hälsa.

Emilia Rekestad – Engagerad i frågor rörande hållbar livsstil. Projektledare inom Omställning Järna. Emilia har även en bakgrund som kock i ett flertal kök i Järna, bl.a. i dietköket på Vidarkliniken. Utbildad trädgårdsmästare med fokus på hälsa, ekologi och pedagogik, där teman kan vara permakultur och vilda användbara växter.

Elsa Laurell – Nutritionist och leg. dietist och har varit verksam inom såväl landsting, som privat och egen regi. Under 6 år har hon tjänstgjort som dietist på Vidarkliniken utanför Järna. Elsa har tidigare, under många år haft en kostspalt i Tidskrift för Hälsa

Praktisk information

Tider
29 augusti 9.00 – 17.00
30 augusti 9.00 -17.00

Plats: Charlottendals Gård, Järna

För anmälan och information kontakta Yohanna Amselem på 070 405 28 99, yohannaamselem@gmail.com

Kursen är gratis, men en anmälningsavgift på 350 kronor tas ut vilket återbetalas vid kurstillfället. Deltagaren kan välja att donera summan till den ideella organisationen Omställning Järna.

Anmälningsavgiften betalas till Omställning Järna senast den 20/8 på BankGiro 849-9840

Publicerat i Kurs | Etiketter , , , , | 2 kommentar

Redan den här veckan börjar Willys och Hemköp sälja miljömärkta kungsräkor, King Prawns, från Australien. Räkorna är vildfångade och miljöcertifierade enligt MSC. Både Naturskyddsföreningen och WWF rekommenderar generellt alla MSC-märkta produkter.

- Jag är oerhört glad över att Axfood tar detta ledande initiativ. Det kan påverka hela marknaden i rätt riktning och hjälper oss i arbetet att få bort de odlade jätteräkorna, som har en oerhört stor miljöpåverkan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Axfoods butiker har avstått från att sälja olika typer av så kallade jätteräkor sedan 2008, eftersom de varit på ”rött ljus” enligt WWF och inte tillåts i Naturskyddsföreningens märkning för Bra Miljöval Livsmedelsbutik. Den stora skillnaden mellan de nya kungsräkorna och de tropiska räkor som funnits tidigare är att kungsräkorna inte är odlade utan fiskade i Spencer Gulf på Australiens sydkust. Beståndet är inte hotat av utfiskning och fångsten sker under strikt kontrollerade former med begränsad bifångst och skada på havsbotten.

Räkorna säljs under varumärket Garant Spencer Gulf King Prawns. De första förpackningarna är redan på väg ut till butikerna. Från vecka 37 kommer räkorna att finnas i flertalet av Willys, Hemköps och PrisXtras butiker. Axfoods butiker blir först i Sverige med MSC-märkta kungsräkor.

Publicerat i Produkter, Skaldjur | Etiketter , , , , , , | Kommentering avstängd

Köpenhamn kommer att vara en gastronomisk grytan från 24:e augusti till 2:e september när den danska huvudstaden firar sitt kulinariska arv under Copenhagen Cooking-festivalen.

Copenhagen Cooking är ett hedrande av dansk och nordisk kokkonst, dess kulinariska tradition och excellenta ingredienser. Under festivalen kommer över hundra gastronomiska event, dedikerade till den nordiska kokkonsten, att äga rum runt om i Köpenhamn. Copenhagen Cookings öppningsceremoni hålls i det Kungliga Biblioteket, känd som den Svarta Diamanten, i Köpenhamn och gästerna kommer att serveras gastronomiska överraskningar, lokalt producerat mousserande vin och Copenhagen Cookings typiska öl ’Salty Ocean Weed’.

Tyvärr kommer jag inte ha möjlighet att åka i år men ska definitivt planera in det nästa år. Det här ska vara en fantastisk festival som inte bör missas av matpassionister.

Läs programmet här.

 

Publicerat i Evenemang, Mässa | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

I sommar jag jag semestrat i Dalarna, Orsa närmare bestämt. Jag är inte en sån som gillar att ligga på stranden, utan gör gärna utflykter i närområdet. Något som är typiskt för Dalarna är fäbodarna. Jag hittade en väldigt fin,  Skräddar-Djurberga Fäbod. En fäbod med anor från 1600-talet och ett levande fäbodbruk med kor och vallkulla. Servering av kaffe och fäbodmat.

Vi åkte dit för att äta lunch, fyra hungriga personer. Vi möttes av en glad kvinna med en meny. På menyn fanns tre saker att beställa.

Kaffe med kaffebröd (bulle, mjuk kaka och två småkakor)

Bitå (tunnbröd med hemgjort smör och ost)

Lunchpaket (Långfil med ingefära och hjortronsylt. Bitå. Kaffe och bulle)

Vi tog lunchpaketet och tjejen som serverade sa att det fanns bara fejkhjortronsylt då hjortronsylten var slut. Frågade då vad fulsylten innehöll och fick veta att det var samma sylt som min mormor gjorde. Morötter och rabarber. Det var en fantastisk måltid på alla sätt. Vacker miljö, hembakt, lugn och råmanden från korna. Barnen lekte, klappade kossorna och tittade på ett fågelbo där äggen nyss kläckts. En fantastiskt fin utflykt som varmt rekommenderas.

Publicerat i Okategoriserade, Utflykt | Etiketter , , , , , , , | Kommentering avstängd