Annons
Annons

Intervju med Anna Hägerstedt grundare av barnmatsburken.se

Jag träffade Anna Hägerstedt, som grundat barnmatsburken.se, på mässan UnderBara Barn där hon presenterade dom ursmarta frysformarna hon formgivit. Du har möjlighet att vinna en form i varje storlek, tävla nu, imorgon drar jag en vinnare!

Hej Anna, du har uppfunnit en fantastisk produkt kan du berätta om den? Tack! Det är två olika storlekar på mjuka frysformar för barnmat. Formarna är tillverkade i 100% silikon och innehåller inte BPA (Bisfenol A). Eftersom de är i silikon så är de mjuka även när de varit i frysen så det är lätt att få ut bitarna och det är bara den biten man trycker ur som lossnar, resten sitter kvar. Det är en produkt som jag själv saknade när jag höll på med barnmat och som jag gärna vill dela med mig av till andra.

Hur kom du på idéen till formarna? Det hela började när jag själv skulle börja laga mat till vår dotter Alva som nu är drygt två år. Till en början så gjorde jag som de flesta andra, frös in i vanliga islådor. Jag var lite skeptisk till att använda plast plus att det var väldigt irriterande när alla bitarna flög åt alla möjliga håll när jag skulle försöka få ut dem men eftersom alla andra använde vanlig islådor så gjorde jag också det. När det sen var dags att utöka portionerna så hittade jag inget bra att frysa in i. Jag ville inte fylla frysen med färdiga burkar utan jag ville ha bitar med olika saker för att enkelt kunna variera menyn. Ingenjör som jag är började tankarna snurra och när jag letat tillräckligt länge och inte hittat det jag sökte så bestämde jag mig för att göra slag i saken och designa en egen form precis så som jag själv ville att den skulle se ut. På hemsidan har jag även lagt upp våra favoritrecept som vi använde frekvent. Med dessa vill jag visa att det är inte svårt att laga egen barnmat, om man vill. Vill man inte så lägger inte jag några värderingar i det. Jag tycker dock att det är skrattretande att man kan köpa gröt på burk. 0,5 dl havregryn, 1 dl vatten, in i mikron 30 sekunder, rör runt och in i mikron igen 30 sekunder. Klicka i lite saltfritt smör eller rapsolja och rör runt tills gröten blir mjuk och len. Svårare än så är det inte!

Vad använder du själv formarna till? Eftersom vår dotter passerat barnmatsstadiet så använder jag inte mina formar till det just nu. Ibland har jag gjort och fryst in lite barnmatspuréer för att ge bort i present till kompisar med barn i smakportionsåldern. Hemma hos oss används formarna mest till att baka minimuffins och göra glasspinnar i, ibland fryser jag in slattar som blivit över (vin, grädde, saft mm) och sen, inte att förakta, lite rejälare isbitar som inte bara smälter undan på en gång i tillbringaren.

Var tillverkas dina produkter? Formarna tillverkas i Kina. Jag letade efter en tillverkare i Sverige men det finns tyvärr ingen som pressgjuter silikon i Sverige, i alla fall inte vad jag tillsammans med Exportrådet kunde hitta, så då blev det Kina.

Vad har du på gång nu och framöver? Det är mycket på gång. Nya härliga färger är på gång, återförsäljare är på gång och jag håller på och tittar på eventuell utökning av produktsortimentet.

Var kan jag köpa dina produkter? Idag går de att köpa via hemsidan www.barnmatsburken.se men vi är på gång att börja levererar via flera kanaler.

Jag vet att du gör glass i dina formar, hur gör du? Vi tar helt vanlig vaniljyoghurt som vi fryser in. Vill vi ha någon annan smak än vanilj så blandar vi i lite koncentrerad saft eller en klick sylt. Vill man vara riktigt seriös så kan man göra en riktig glassmet men testa med vaniljyoghurt. Det blir förvånansvärt bra!

Vilken är din bästa lösning när middagen måste stå på bordet inom 20 minuter? Gör en gucka och koka pasta eller gör hemmagjorda pommes frites i ugnen till (de tar dock lite längre tid än 20 minuter, men inte mycket)! Till guckor finns inget speciellt recept utan man tar vad man har hemma. Basen i mina guckor brukar för det mesta bestå av någon form av mejeriproduktsburk (naturell kesella, creme fraiche, matlagningsyoghurt, keso) sen hackar man och blandar ner det man hittar och tror passar bra ihop, rödlök, smörgåsskinka, kassler, salami, kokt ägg, oliver, räkor, dill, vitlök, tomat, gurka, smörgåsgurka, äpple, paprika, ost, stenbitsrom, majs… det går att fortsätta i det oändliga. Har man ingen mejeribas hemma så går det lika bra med en bönbas. Jag skulle kanske inte rekommenderar vita bönor i tomatsås men det flesta andra bönor går att mixa ihop och använda som grund i en gucka. Mina hemmagjorda pommes gör man genom att sätta på ugnen på 225 grader med plåten man ska göra potatisen på inne i ugnen. Klyfta eller stava potatisen, ju smalare desto fortare går det. Lägg all potatisen i en sån där påse man tar i affären när man köper frukt. Häll på 1-2 msk olja, salt och övriga kryddor som man vill ha. Sno igen påsen och mojsa runt potatisen i oljan och kryddorna. När ugnen är varm så tar man ut plåten, lägger på ett bakplåtspapper och häller ut potatisen ur påsen på plåten. Nudda inte påsen på plåten, då kan den smälta fast! Kör i ugnen ca 20 minuter eller tills potatisen känns färdig, det beror lite på hur tjocka klyftor eller stavar man gjort. Om jag gör bara till mig själv brukar jag ta ca sju (!) potatisar. De är försvinnande goda!

Dina tre favoritredskap i köket? Min silikonsked som även fungerar som slickepott (köpt på Åland), mixerstaven och mina speciella gucka-skålar som jag fått av vänner.

Vilket är ditt bästa matminne? Det är nog första måltiden efter förlossningen. Min sambo var iväg och köpte Yakiniku som han kom tillbaka med till patienthotellet som vi bodde på.

Alla har vi en paradrätt, vilken är din? Gucka!

Vad måste finnas på ditt julbord? Inlagd sill, potatis, köttbullar och rödbetssallad.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.