Annons
Annons

Blomkål- och broccoligratäng med julskinka

Jag längtar efter grönsaker nu när julen passerat. Passar på att rensa kylen och gör en läcker gratäng med grönsaker, julskinka och en smakrik ostsås. Tärna och strö över skinkan innan gratinering om du vill ha den varm. Servera annars skinkan skivad till den varma gratängen.

Blomkål- och broccoligratäng med julskinka

1 kg ekologisk blomkål, i grova bitar

500 g ekologisk broccoli, i grova bitar

3 msk ekologiskt smör

6 msk ekologiskt vetemjöl

7 dl ekologisk mjölk

1 tsk havssalt

1 krm peppar

2 dl riven smakrik ekologisk ost

julskinka, rökt skinka eller kassler, skivad eller tärnad (gärna ekologisk)

Sätt ugnen på 225 grader. Koka grönsakerna mjuka i saltat vatten några minuter. Låt grönsakerna rinna i ett durkslag. Lägg dem i en ugnssäker form. Smält smör i en kastrull och rör i vetemjölet. Tillsätt mjölken under vispning och låt såsen koka ca 5 minuter. Krydda såsen med salt och peppar och rör ner osten. Häll såsen över grönsakerna. Strö ev över tärnad skinka. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera 5-10 minuter eller tills gratängen får lite färg. Servera gratängen med skivad skinka och bröd.

Det här inlägget postades i Kött, Middag, Vegetariskt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.