Annons
Annons

Miljömärkta (MSC) kungsräkor nu i butik

Redan den här veckan börjar Willys och Hemköp sälja miljömärkta kungsräkor, King Prawns, från Australien. Räkorna är vildfångade och miljöcertifierade enligt MSC. Både Naturskyddsföreningen och WWF rekommenderar generellt alla MSC-märkta produkter.

- Jag är oerhört glad över att Axfood tar detta ledande initiativ. Det kan påverka hela marknaden i rätt riktning och hjälper oss i arbetet att få bort de odlade jätteräkorna, som har en oerhört stor miljöpåverkan, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen i en kommentar.

Axfoods butiker har avstått från att sälja olika typer av så kallade jätteräkor sedan 2008, eftersom de varit på ”rött ljus” enligt WWF och inte tillåts i Naturskyddsföreningens märkning för Bra Miljöval Livsmedelsbutik. Den stora skillnaden mellan de nya kungsräkorna och de tropiska räkor som funnits tidigare är att kungsräkorna inte är odlade utan fiskade i Spencer Gulf på Australiens sydkust. Beståndet är inte hotat av utfiskning och fångsten sker under strikt kontrollerade former med begränsad bifångst och skada på havsbotten.

Räkorna säljs under varumärket Garant Spencer Gulf King Prawns. De första förpackningarna är redan på väg ut till butikerna. Från vecka 37 kommer räkorna att finnas i flertalet av Willys, Hemköps och PrisXtras butiker. Axfoods butiker blir först i Sverige med MSC-märkta kungsräkor.

Det här inlägget postades i Produkter, Skaldjur och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.