Tjoho och buhuuu, snart är det Halloween!

Av alla högtider klappar mitt hjärta som starkast för Halloween. Det är en oslagbar upplevelse att gå i en småstad i USA och vara omgiven av spöken, Hello Kitties, Pippi Långstrump-look alikes och skelett i olika åldrar och storlekar. Och överallt man går får man godis. Vilken dröm!

Jag har tjuvstartat min Halloween – som vanligt – och redan karvat min första pumpa. Men bara en liten en. Den stora som jag ska ha på balkongen avvaktar jag med till helgen den 27:e- 28:e oktober.

 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Annons

Raw food är samlingsnamnet på vegansk mat (frukter, grönsaker, bär, örter, rötter, nötter, frön, alger och groddar), gärna ekologisk, som inte upphettats över 42 grader.

Tanken med att hålla maten under 42 grader är att bevara ingrediensernas näringsinnehåll intakt. Därför väljer man att mixa, juica, frysa och torka istället för att steka, koka eller fritera.

Det går även att läsa in en andlig dimension i raw food och tolka det som att raw food har sin livsenergi kvar. När vi konsumerar den förhöjer vi vår egen livsenergi. Men de flesta raw foodare har, enligt min erfarenhet, inte såna tankar om sitt ätande. Vi äter raw food för att det är supergott och nyttigt. Och för att blodsockret håller sig på en jämn och skön nivå.

Jag vill dela med mig av ett väldigt enkelt recept på goda energibollar. De passar perfekt istället för en vetebulle eller en sockrig kaka till eftermiddagskaffet och du slipper blodsocker-berg- och dalbanan.

Ingredienser:

4 dl torkad frukt ( välj själv – dadlar, fikon, aprikoser, tranbär etc)

4 dl nötter/ mandlar ( välj själv – pekan, hasselnötter, cashew, mandel etc)

Lite kardemumma

Lite vaniljfrö

Kokos eller kakao till rullning.

Blanda nötter/mandlar till små bitar i en rejäl mixer, tillsätt den torkade frukten samt kardemumman och vaniljfröna tills du har en jämn och tjock röra som går att forma till bollar. Rulla bollarna i kakao eller kokos.

Supersmarrigt!

Publicerat i Äta | Kommentering avstängd

Om du inom loppet av en dag tänker att du i n t e duger fler gånger än du tänker att du duger kommer tanken om att du i n t e duger att växa sig större än tanken om att du duger. Likaväl som dina biceps blir större av upprepad träning kommer din tanke om att du i n t e duger växa vid upprepning. Det du tränar dig på att tänka kommer alltså att ta större plats i ditt medvetande. Så i dag tänkte jag du kunde bestämma dig för att träna på att:

Bild: hopefulandinspired.blogspot.com

 

Publicerat i Hälsa, Relationer | Kommentering avstängd

Oj vad det hostas och snoras på Stockholms bussar och tunnelbanor just nu!

Om man vill boosta sitt immunförsvar och – peppar, peppar – avvärja bacillerna, är grönkål en billig och effektiv åtgärd. Spana in den här informationen:

Riv ner ett blad grönkål och pressa en citronklyfta i salladen eller i smoothien och håll dig frisk i höst.

Peace and love : )

Publicerat i Äta, Hälsa | 2 kommentar

Trots ett par timmars soligt uteserveringssittarväder i helgen vittnar de friska vindarna och temperaturen på 13 grader om att hösten inte låter sig bortdribblas.

Förhoppningsvis har vi haft tillfällen att tanka sol och energi under sommaren och är peppade på att ta itu med utbildning, kurser, träning, svampplockning och andra aktiviteter som hör hösten till. Men för en del av oss för hösten och förändringarna den för med sig, även med sig en hel del vemod och t o m depression. Det är stor skillnad mellan ledsenhet/ vemod och depression. För att diagnosticeras med depression ska fem av dessa nio kriterier uppfyllas och vara ihållande under minst två veckors tid:

 • du är nedstämd eller ofta irriterad
 • du tycker inte längre att det som annars är roligt känns kul
 • din aptit är borta och du tappar ofrivilligt i vikt
 • du sover dåligt och vaknar många gånger varje natt
 • du rör dig långsammare, dina gester och miner är mindre livliga än annars
 • du saknar energi att ta dig för saker
 • du bär på en känsla av att du är värdelös eller att du är orsaken till andras bekymmer
 • du har svårare än annars att koncentrera dig, tänka och ta beslut
 • du tänker på döden eller planerar att ta ditt liv

Känner du att minst fem av dessa nio kriterier stämmer in på dig ska du kontakta din husläkare och be om hjälp. Depression går inte över av sig själv. Du behöver hjälp och jag uppmuntrar dig att ta ansvar för din hälsa och söka den hjälpen. Även om psykisk ohälsa fortfarande är stigmatiserat finns det idag god hjälp att få genom samtal, kognitiv beteendeterapi och medicin.

Är du däremot drabbad av höstvemod och generell ledsenhet kan du hjälpa dig själv att ta dig igenom svackan. Det du ska fokusera på är:

 • att få i dig D-vitamin – vistas minst 20 minuter utomhus under dagtid och ta eventuellt D-vitamintillskott
 • kolla dina järnvärden och ta eventuellt järntillskott
 • aktivera dig fysiskt – ta regelbundna, raska promenader eller prova att komma igång med löpning. Känns det trist kan du lyssna på en spännande ljudbok under tiden
 • vårda dina relationer. Ta kontakt med en vän och ha ett innerligt samtal om dagen
 • lyssna på musik som påverkar ditt sinne på ett positivt sätt. För mig är stråkmusik helt uteslutet, jag blir en liten ledsen hög av Yo-Yo Ma. Däremot blir jag jättepepp av hip hop, rap och särskilt Mange Schmidt
 • Håll hårt på dina ät- och sovrutiner

Jag önskar dig en höst full av möjligheter att lära känna dig själv.

 

 

 

Publicerat i Hälsa | 2 kommentar

Annons

Jag har köpt min första e-bok. Det var på tiden.

Boken heter Kärlekens ACT och är skriven av Russ Harris.

Russ Harris är en amerikansk psykolog och ACT står för Acceptance and Commitment Therapy som är en vidareutveckling av den vetenskapligt bevisat fungerande Kognitiva Beteendeterapin. Målet är att man genom ACT ska kunna anpassa sig till en situation med öppenhet, medveten närvaro och att handla i enlighet med sina värderingar.

Boken är en blandning av beskrivande, lättbegriplig text och övningar som man kan utföra antingen på egen hand eller tillsammans med en person man har en relation till. Observera att det alltså inte bara handlar om romantiska relationer (trots ett något cheezy bokomslag med en man och kvinna i silhuett mot en röd, hjärtbeströdd bakgrund), det kan lika gärna handla om en mamma/ dotterrelation eller en vänskapsrelation som inte fungerar men som man ändå inte vill eller kan ge upp. Och hur lyder receptet till att lyckas genomföra en förändring? Främst genom att acceptera att vi alla är olika och i ständig utveckling och att ingen kan läsa dina tankar. Vill du att relationen ska förändras så ska förändringen ske hos dig. Det är i princip samma budskap som vi hört i andra självhjälpsböcker. Men det som skiljer Russ Harris budskap i Kärlekens ACT från andra relationsböcker är att han beskriver kärleken som handling, inte som känsla. Känslan av kärlek är nyckfull, den kommer och går och den kan vi inte styra. Men handlingarna som vi utför i vår relation, de kan vi rå på. Och vi kan utföra handlingar av kärlek även utanför en romantisk relation som sagt. Vi kan känna oss ängsliga men välja att bete oss lugnt, vi kan känna oss asförbannade men ändå bete oss sansat. Det är att välja handling före känsla. Att sluta försöka ta kontrollen över vad vi känner och istället ta kontrollen över vad vi faktiskt gör.

 

Publicerat i Relationer | Kommentering avstängd

Har precis kommit hem efter en flera timmar lång pratlunch med en bekant som är civilingenjör på resande fot. Förutom en översvallande tallrik libanensisk husmanskost fick jag också mig till livs några spännande nyheter om vad våra svenska civilingenjörer åstadkommer i världen.

Ett svenskt företag som med bravur tagit sig an ett problem som vi i väst inte funderar så mycket över utan tar för givet – att gå på toa – är Peepoople. Deras motto lyder: ”The mission of Peepoople is that all people who so desire shall have access to dignified and hygienic sanitation.” För att genomföra sin idé om att alla ska få möjlighet att kissa och bajsa ifred och utan att sprida bakterier, har de uppfunnit en biologiskt nedbrytbar påse preparerad med urea som avgiftar bajset och som gör att påsen när den är fylld kan grävas ner under närmsta planta och fungerar som utmärkt gödsel. Det kan låta banalt men i en värld där de flesta barn som dör i förtid gör det av bakterier som kolibakterier – är Peepooples påsar ett superviktigt hälso – och jämlikhetsverktyg.

Här är en film på hur det funkar:

http://vimeo.com/36145902

Heja våra coola civilingenjörer : )

 

Publicerat i Altruism | Kommentering avstängd

Det är 20 grader varmt och sommaren har gett oss en andra chans! Ta vara på den och dra till Kungsträdgården i morgon och kolla in Kungliga baletten.

Kl. 12.15 och 17. 30 värmer de upp inför nya verket MOZART mässa i c-moll som senare på kvällen kommer visas på stor skärm i Kungsan. Vi får också se Marie Lindquist dansa Döende Svanen samt ett utsnitt ut Alexander Ekmans hyllade Tyll.

http://www.operan.se/kungsan

I´ll be there!

 

Publicerat i Dans | 1 kommentar

Nästan för söta för att äta <3 ett gäng bebisauberginer inhandlade i livset på Bredängs torg.

Publicerat i Äta | Kommentering avstängd

Effektiv altruism!

Jag hörde för första gången talas om Give well http://www.givewell.org/ i måndags.Det är en organisation som sedan 2006 granskar välgörenhetsorganisationers nytta och effektivitet. Det visar sig vid jämförelser mellan olika NGO:s ( Non Governmental Organisations) att det kan vara upp till tusen gånger mer effektivt att skänka till en viss organisation än en annan. Det innebär att även om du bara kan ge lite så kan det du ger få så mycket mer genomslagskraft om du lägger din peng på rätt hjälporganisation.

Det var goda nyheter!

 

 

 

Publicerat i Altruism | 1 kommentar