Att ta det beslutet som jag var tvungen att ta i veckan, att släcka ner min passion; LivingGreen.se är nog det svåraste beslutet jag har tagit. När jag tryckte på knappen i torsdags och kavlade ut nyheten på sajten, i nyhetsbrevet och i sociala medier trodde jag aldrig att SÅ MÅNGA skulle tycka så mycket.

Vi har på ett dygn fått över 300 mail från våra underbara medlemmar och läsare. Det är inte lätt att hålla tårarna tillbaka när man öppnar mail efter mail fyllda med tack och kärlek. Jag kommer svara på var och ett av mailen, det kanske dröjer några dagar men jag hyser så stor respekt till alla er som tagit er tid och mailat, SMS:at eller skrivit vackra ord till oss som jobbat med LivingGreen.

Här är några av alla fina meddelanden vi fått:

Gunilla: Vad tråkigt ! Jag läser regelbundet om allt på hemsidan och alltid har det funnits något matnyttigt som jag lärt mig. Tack ändå för dessa år !

Pär Holmgren:  @LivingGreenlogg Stort TACK själv! Lycka till framöver!

Lena: Jag beklagar verkligen, vad jättetråkigt.
Det tar tid att få människor att förstå hur viktigt det är att välja ”grönt”.
Tyvärr, för det ni gör är helt rätt. Jag hoppas att ni fortsätter på den gröna vägen och visar vägen för andra. Den enda hållbara som jag ser det.
Lycka till!

Josephine: Nej vad tråkigt. Supertrist verkligen. Ni behövs ju så mycket och är bra inspiratörer. Jag hoppas ni kan återuppstå tids nog..

Ann: Läste precis ditt mejl om nedläggningen. Otroligt tråkigt att höra!
Det är ju det här vi behöver i tider som dessa, men om pengarna inte finns går det ju inte ändå. Jag tycker du gjort ett fantastiskt jobb!

Lena: Jag beklagar verkligen att ni har tvingats ta detta beslut. Har stor tillförsikt att du och alla ni andra hittar andra, bra vägar och kanaler att fortsätta ert viktiga arbete med att sprida bra val. Det behövet kommer bara bli större och större – tänk bara på vilken förändring som skett under dessa 4 år ni hållt på.

Susanna Elfors: @LivingGreenlogg Beklagar verkligen, Livinggreen behövs!

Ingegerd: Jättejätteledsamt, har haft stor glädje av er!

Framtiden får utvisa hur LivingGreen eventuellt kommer att leva vidare. En handfull intressenter har hört av sig och visat intresse för att köpa LivingGreen.

Stort Tack till alla er som besökt oss regelbundet och visat ert stöd för LivingGreen under dessa fyra år!

Tills vi ses igen,

Edit Künstlicher
grundare LivingGreen

Publicerat i Personligt | Kommentering avstängd

Annons

Jag älskar att tända ljus och mysa såhär års. För mig är det en nödvändighet i november månad. Det är inte helt enkelt att välja vilka ljus man ska använda. Mer om det här>>

När värmeljusen brunnit upp sparar jag dem i en kartong (mitten). När kartongen är full sätter jag mig (eller ber barnen) och avlägsnar stearinet ( till höger) från aluminiumbehållaren (till vänster). Vi använder en träpinne (en sån som man äter kinamat med) som redskap för att pilla bort stearinet.

Det är som att sortera strumpor eller som att sticka…meditativt:-)

Prova du också!

 

Publicerat i Hållbar jul, Inredning, Källsortering, Pyssel | 1 kommentar

Jag har en regel: VÄGRA JULSTRESSA

Det innebär att jag redan till första veckan i december har inhandlat de flesta klapparna och påbörjat planeringen av julmaten. I år firar vi jul med stor-släkten. Det innebär i runda slängar 30 personer (barn och vuxna) och två hundar.

Varje familj har ett ansvarsområde och för vår del brukar det vara fruktsallad och dryck. Hemma hos oss har vi börjat med att rulla köttbullar. Just dessa hamnar nog troligen på julbordet på jullunchen den 25 december.

Har du börjat julstöka än?Hur hanterar du stressen kring alla måsten i jul? Skriv en kommentar och berätta!

För dig som inte vill julstressa har vi gjort en lista med hållbara webbshoppar. Klicka hem dina klappar i år och slipp trängas med alla andra.

Publicerat i Barn, Hållbar jul, Mat | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Bakgrund: När barnens (mina barns) skola bytte matleverantör byttes även smöret ut till margarin. Barnen serveras idag Becel och Milda till mackan. Allt enligt kommunens övertygelse om att befria barnen från fett.

När vi föräldrar kontaktade kommunen för att be dem byta ut det konstgjorda margarinet mot naturligt smör (Bregott) fick vi ett långt och mycket övertygande svar från en kommuntjänsteman som på fullt allvar tror att hen gör det enda rätta. Troligen utsatt för lobbying från starka marknadskrafter som ”utbildar” i fettskräck och pumpar TV-reklam på bästa sändningstid.


Bregott – Det enda rätta valet för skolbarn

Kort utdrag ur brevet:

”Forskning visar att en kost med mindre mättat och mer omättat fett än idag kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Ett sätt att åstadkomma den förbättringen är att servera smörgåsmargarin som har mer omättat fett än Bregott och smör.”

Detta betyder att kommunen tror att de faktiskt gör rätt genom att använda halvfabrikat och tillsatser. Här kan man ifrågasätta om de forskningsrönen som de refererar till (mailet från kommunen innehöll sida upp och sida ner med så kallade fakta och siffror gällande blodfetter, SNR och värden på mättat samt omättat fett.)

Men finns det någon forskning vad alla tillsatser gör med våra kroppar och barnens DNA?

Eftersom tillsatser är ett relativt sätt en ny företeelse och det inte ligger inte i ”marknadens best interest” att undersöka så finns det inte mycket forskning att gå på. Ska man inte istället äta mindre av det söta och mer av bra råvaror? Eller är ”common sense” helt fel att använda hos Livsmedelsverket och upphandlare som sitter i kommunen?

Resultat: Efter påtryckningar hos skolans rektor som är en lyhörd ledare fick vi så nu igenom att skolan serverar Bregott som det tredje alternativet. Men halvfabrikaten Becel och Milda står kvar på bordet för leverantören är skyldig att erbjuda barnen ”tillsatser och halvfabrikat” enligt upphandlingen från kommunen. Nu gäller det för oss att UTBILDA våra barn så att de gör ett aktivt val i skolans matsal och väljer Bregott på sin macka.

PS: Det är positivt att kommunen tar ansvar och engagerar sig i barnfetma generellt. Men att ersätta en bra produkt med en dålig är troligen inte ett bra recept.

Länkar till mer information om det du brer på mackan:

Varning för Becel:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab

Läkare om Becel:

http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel/

Oberoende forskare kritiserar Becel:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/antligen.htm

Publicerat i Barn, Mat, Reklam | Etiketter , , , | 8 kommentar

Allt-fo?r-Ha?lsan-2012 stofair

Tävla om biljetter till helgens stora Hälsomässa i Stockholm

Allt för Hälsan, som arrangeras på Stockholmsmässan den 8-11 november 20012 är en livsstilsmässa som vill bjuda besökarna på inspiration, motivation och kunskap för att kunna och vilja välja en sund livsstil. Med årets tema – mod – vill man ge ytterligare energi och kraft till besökarna för att orka och våga leva sitt liv så hälsosamt och friskt som möjligt.

En del bestiger berg, andra går med darrande ben in på ett gym för första gången i sitt liv. Någon gör en pilgrimsvandring, en annan anmäler sig till ett marathon, bestämmer sig för att testa raw food eller en alternativ kroppsterapi. Det finns många exempel på när vi behöver vara modiga för att kunna välja vår egen väg till en frisk och sund livsstil.

Årets mässa bjuder dessutom på inspirerande aktiviteter och seminarier och över 250 utställare i fem olika kategorier; träning & motion, kropp & själ, kost & energi, behandling & relax samt naturlig skönhet.

LivingGreen tävlar ut 2 biljetter var till fem lyckliga läsare. Såhär gör du för att tävla:

Skicka oss ett mail på info@livinggreen.se med ett exempel på ditt modigaste ögonblick i ditt liv. (max 300 tecken) senast på torsdag den 8 november kl 15.00. Vi drar 10 lyckliga vinnare och publicerar namnen här på bloggen och meddelar vinnarna via mail. (så glöm inte att ange en mailadress som du använder till vardags)

Lycka till!

 

Publicerat i Tävlingar, Upplevelser | Etiketter , , , | Kommentering avstängd

Annons

Det är svårt att hitta trevliga bordsdrycker som är bra alternativ till alkohol eller läsk. Det här är min favorit! Den innehåller 25% frukt och 6,5% socker. 0,3% alkoholhalt och certifierad ekologisk vara. Jag köper den på ICA men den finns säkert i de flesta välsorterade mataffärer.

Ett bra alternativ till läsken som är full av både färgämnen och socker! Det bjuder jag gärna mina gäster på!

A?ppelcider-kivik-standing

Vad är Fredagsfavoriten?
På redaktionen provar vi väldigt många hållbara produkter, tjänster och upplevelser. Jag har mina personliga favoriter och får ofta frågor kring vilka favoriter jag har. Därför tänkte jag förgylla varje fredag under hösten med en personlig Fredagsfavorit.

En Fredags-Favorit kan vara en pryl, en produkt, en person, en sajt, en upplevelse eller bara en favoritplats. Något som förenklar min hållbara vardag och gör mig glad. LivingGreen eller jag erhåller ingen som helst kompensation för att skriva om produkten.

Publicerat i Fredagsfavoriten, Mat | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

En fjärdedel av de som bor i mindre städer anpassar inte sin matlagning efter säsong – något som står i kontrast till boende i Stockholm där hela 83 % säsongsanpassar sin matlagning.  Det visar en ny undersökning från Lantmännen. Gemensamt för de båda grupperna är att man väljer råvaror efter säsong främst för smakens skull.

Plansch-LRF- säsongsmat

Att man upplever att nyskördade råvaror smakar bättre är en orsak till att många väljer att äta efter säsong. Men det är långt ifrån den enda fördelen med att säsongsanpassa sin matlagning. Undersökningar visar att mat i säsong är mer näringsrik och dessutom påverkas klimatet mindre då odlingen följer naturens växlingar. Dessutom finns det ett större utbud av mat i säsong, vilket ofta gör råvarorna billigare.

Säsongsanpassar – främst för smakens skull
Enligt Lantmännens undersökning säsongsanpassar man sin matlagning främst för att man upplever att smakens är bättre och det gäller oavsett var i landet man bor. En annan viktig faktor i valet av säsongsråvaror är pris. Den tredje viktigaste faktorn är klimatpåverkan och där är skillnaden stor mellan svaranden i storstadsområde och mindre städer. Hela 17 % av de tillfrågade i storstadsområde anger att de ser klimatpåverkan som ett viktigt skäl till att säsongsanpassa sin matlagning, medan motsvarande siffra för boende i mindre städer endast är 3 %.

www.lantmannen.se/recept/ kan du alltid hitta recept i säsong.

Undersökningen är gjord av Yougov under juli 2012 på uppdrag av Lantmännen.

Källa: Lantmännen

Publicerat i Mat, Medveten konsumtion | Etiketter , , , | Kommentering avstängd


Foto: hildashem.se

Idag vill jag tipsa om en underbar bloggare (Sofia Brolin) som gör mig glad med sina fina bilder och med ideer som faktiskt går att genomföra.

Till exempel: Mallar till etiketter för sina läsare att skriva ut och klistra på glasburken till hemlagade sylten eller grytan.

Kika in och inspireras: http://www.hildashem.se

Publicerat i Bloggar, Fredagsfavoriten, Okategoriserade, Pyssel | Etiketter , , , , | 1 kommentar

Tricket till en smart garderob är omtanke och kärlek till plaggen. Att förlänga livet på kläder, skor och accessoarer är inte speciellt svårt. Det gäller liksom att se varje plaggs potential (hur billigt eller dyrt det än är) och vårda det så länge det bor i ditt hus. Förvaringen är en del av mitt trick till en långsiktig garderob.

När ett plagg inte längre passar i min garderob ser jag till att det får ett nytt hem i någon annans. Mer om det i nästa blogginlägg.

Välkommen in i min garderob!

Arkiverade sommarkläder

I helgen var det så dags att acceptera höstens inträde och arkivera alla sommarplagg.

Mina dammkänsliga skor bor i egna små skolådor. Just dessa har jag handlat på IKEA men det finns varianter på Granit eller Åhlens. Vill man återbruka kan skoförvaring med fördel byggas på samma vis av gamla skokartonger (ta då ett foto på skorna och klistra utanpå kartongen så har du ett toppensystem). Jag använder även gamla örngott till mina väskor vilket funkar fint även till skor. (lite mindre lätt att överblicka dock)

Skogarade för höst och vinterskor

För mindre ömtåliga skor, kängor och träskor har jag återanvänt mina gamla vinhyllor. Vilka hyllor som helst funkar ju egentligen. Detta kanske inte är så snyggt men jag hittar det jag vill ha och mina skor trivs!

Klänningar ur min garderob

Inför hösten har jag plockat fram mina vinterklänningar och det är ett lika kärt återseende varje gång! Det är som att träffa gamla vänner igen…såna där vänner som man inte sett på länge men det känns som om det var igår man såg…

Jag har några favoriter som varit med mig i över 10 säsonger och de kommer troligen haka på några till. De som känner mig vet att svart är basen i min garderob. Syns det?

Sjalförvaring

Då kommer vi till min favorit accessoar: SJALEN! Jag är inte mycket till bling-bling flicka. Jag föredrar klassiska smycken men jag älskar mina scarfs. Jag förvarar de jag använder mest i hallen i en korg, de som åker fram vid speciella tillfällen finns i en byrå (bilden) och de som är helt säsongbetonade har jag i en ”Sommarbox” som blir till en ”Vinterbox” när det är dags.

Förvaring av smycken

Eftersom jag inte bär smycken varje dag men gärna vill. (Det är något jag försöker jobba på) Så har jag valt att smycka min vägg med dem istället. Dessa järnkrokar (utformade som renhuvuden) inköpta på Åhlens, passar väldigt fint.

Alltså, att ha koll på mina grejjor gör det så mycket roligare och det motverkar helt klart mitt shopping behov.

Publicerat i Inredning, Medveten konsumtion, Mode, Personligt, Second Hand, Tips | Etiketter , , , , , , | 5 kommentar

Stada-sommaren

Bye-Bye sommar. I helgen var det dags att städa bort sommaren från verandan och trädgården. Nu flyttar jag inomhus, tänder ljus och kurar ihop mig under en filt i soffan.

Publicerat i Personligt | Etiketter | Kommentering avstängd