Annons
Annons

Stockholmare bättre än landsortsbor på säsongsanpassad matlagning

En fjärdedel av de som bor i mindre städer anpassar inte sin matlagning efter säsong – något som står i kontrast till boende i Stockholm där hela 83 % säsongsanpassar sin matlagning.  Det visar en ny undersökning från Lantmännen. Gemensamt för de båda grupperna är att man väljer råvaror efter säsong främst för smakens skull.

Plansch-LRF- säsongsmat

Att man upplever att nyskördade råvaror smakar bättre är en orsak till att många väljer att äta efter säsong. Men det är långt ifrån den enda fördelen med att säsongsanpassa sin matlagning. Undersökningar visar att mat i säsong är mer näringsrik och dessutom påverkas klimatet mindre då odlingen följer naturens växlingar. Dessutom finns det ett större utbud av mat i säsong, vilket ofta gör råvarorna billigare.

Säsongsanpassar – främst för smakens skull
Enligt Lantmännens undersökning säsongsanpassar man sin matlagning främst för att man upplever att smakens är bättre och det gäller oavsett var i landet man bor. En annan viktig faktor i valet av säsongsråvaror är pris. Den tredje viktigaste faktorn är klimatpåverkan och där är skillnaden stor mellan svaranden i storstadsområde och mindre städer. Hela 17 % av de tillfrågade i storstadsområde anger att de ser klimatpåverkan som ett viktigt skäl till att säsongsanpassa sin matlagning, medan motsvarande siffra för boende i mindre städer endast är 3 %.

www.lantmannen.se/recept/ kan du alltid hitta recept i säsong.

Undersökningen är gjord av Yougov under juli 2012 på uppdrag av Lantmännen.

Källa: Lantmännen

Det här inlägget postades i Mat, Medveten konsumtion och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.