Annons
Annons

Reklam verkar fungera utmärkt på kommuntjänstemän

Bakgrund: När barnens (mina barns) skola bytte matleverantör byttes även smöret ut till margarin. Barnen serveras idag Becel och Milda till mackan. Allt enligt kommunens övertygelse om att befria barnen från fett.

När vi föräldrar kontaktade kommunen för att be dem byta ut det konstgjorda margarinet mot naturligt smör (Bregott) fick vi ett långt och mycket övertygande svar från en kommuntjänsteman som på fullt allvar tror att hen gör det enda rätta. Troligen utsatt för lobbying från starka marknadskrafter som ”utbildar” i fettskräck och pumpar TV-reklam på bästa sändningstid.


Bregott – Det enda rätta valet för skolbarn

Kort utdrag ur brevet:

”Forskning visar att en kost med mindre mättat och mer omättat fett än idag kan hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdom. Ett sätt att åstadkomma den förbättringen är att servera smörgåsmargarin som har mer omättat fett än Bregott och smör.”

Detta betyder att kommunen tror att de faktiskt gör rätt genom att använda halvfabrikat och tillsatser. Här kan man ifrågasätta om de forskningsrönen som de refererar till (mailet från kommunen innehöll sida upp och sida ner med så kallade fakta och siffror gällande blodfetter, SNR och värden på mättat samt omättat fett.)

Men finns det någon forskning vad alla tillsatser gör med våra kroppar och barnens DNA?

Eftersom tillsatser är ett relativt sätt en ny företeelse och det inte ligger inte i ”marknadens best interest” att undersöka så finns det inte mycket forskning att gå på. Ska man inte istället äta mindre av det söta och mer av bra råvaror? Eller är ”common sense” helt fel att använda hos Livsmedelsverket och upphandlare som sitter i kommunen?

Resultat: Efter påtryckningar hos skolans rektor som är en lyhörd ledare fick vi så nu igenom att skolan serverar Bregott som det tredje alternativet. Men halvfabrikaten Becel och Milda står kvar på bordet för leverantören är skyldig att erbjuda barnen ”tillsatser och halvfabrikat” enligt upphandlingen från kommunen. Nu gäller det för oss att UTBILDA våra barn så att de gör ett aktivt val i skolans matsal och väljer Bregott på sin macka.

PS: Det är positivt att kommunen tar ansvar och engagerar sig i barnfetma generellt. Men att ersätta en bra produkt med en dålig är troligen inte ett bra recept.

Länkar till mer information om det du brer på mackan:

Varning för Becel:

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab

Läkare om Becel:

http://www.dagensmedicin.se/debatt/annu-en-myt–det-hjartvanliga-becel/

Oberoende forskare kritiserar Becel:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/antligen.htm

Det här inlägget postades i Barn, Mat, Reklam och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar till Reklam verkar fungera utmärkt på kommuntjänstemän

 1. Vera Vera skriver:

  Go Edit! <3

 2. Bra! Margarinet är ett otyg! Be barnen bara ta ost på mackan så länge! Om de nu måste ha bröd :)

 3. Alex skriver:

  Det är intressant att se hur många kommuner som nu under hösten fått för sig att margarin skulle vara ett bättre folkhälsomedel än Bregott och smör. Fortsättningen har också varit värd att följa, med tanke på att kommun efter kommun har fått gett vika på grund av massiva protester. De verkar inte lära sig av sina föregångares misstag…

  • Precis så är det! Det är därför det är viktigt att vi som kämpar mot detta vansinne berättar om det och visar att det går att få rätt. Våga vägra!
   Det kan kännas hopplöst när kommunen skickar de där långa, faktaspäckade svaren. Det är bara på dem!
   Mvh/
   Edit

 4. Jenny Wanselius Jenny Wanselius skriver:

  Detta är befängt och upprörande. Dessutom ganska allmänt kännt att margarin inte är bra för kroppen, inget alternativt tyckande liksom. Nu sitter väl kommunen och skolan fast i sin upphandling och försvarar sitt agerande för att inte tappa ansiktet. Grrr……..