…lever vidare på

www.simplelifeandmore.wordpress.com

Känns overkligt och tråkigt att Livinggreen lever sin sista dag. Slutar inte tro på återuppståndelse!

Publicerat i Okategoriserade | Etiketter | Kommentering avstängd

Annons

Det här med att rensa ut onödiga saker är lättare sagt än gjort. Jag inspireras av andra bloggare som lever med färre prylar och tycker det verkar oändligt skönt att slippa det eviga plockandet och fixandet i hemmet. Hela konceptet tilltalar mig, men jag kanske måste ha tålamod. Lägenheten blir snabbt överbelamrad med barnleksaker, papper och kläder som sprider sig från hallen och garderoberna ut över vardagsrumsgolvet. Jag rensar och kör iväg men så mycket är ändå kvar. Hur som helst, jag fortsätter och hoppas att jag ser mer resultat lite längre fram!

Så här har oktober gått:

Antal vändor till återvinningscentralen: 1 jättelass med avlagda saker, det mesta var helt och rent och kommer förhoppningsvis till nya hem.

Kr intjänade på blocket el tradera: 0 kr

Gett bort: Fortsätter ge bort barnkläder

Känns fint: Gjorde mig av med hårborstar i plast och har nu bara en i trä kvar. Det räcker ju alldeles perfekt med den!

Månadens shopping: Jag har haft köpstopp vad gäller kläder sedan i somras, men nu dök det upp ett par tillfällen då jag var tvungen att ta mig ur föräldraledighetskläderna och komma ut i verkligheten. Det blev ett par shoppingrundor och några nya plagg, men jag är faktiskt nöjd med att jag handlade bra kvalitet som jag kan ha flera säsonger.

Publicerat i Utrensning | Etiketter , , | Kommentering avstängd

20121029-083025.jpg

Min veggievecka fungerade halvvägs, sedan saknades det några ingredienser som närbutiken inte hade. Och vi hade inte tid att åka till stora mataffären så kotletterna i frysen åkte fram. Kändes ju sådär… Men, alla tyckte om de vegetariska rätterna i början på veckan och vi kommer definitivt prova mer gröna rätter. Så på det stora hela var försöket lyckat tycker jag.

Här är receptet som jag gillat mest under veckan.

Publicerat i Mat | Kommentering avstängd

Nu planerar jag att fixa en vegetarisk matvecka hemma hos oss, start imorgon. Vanligtvis är vi ganska dåliga på att ha framförsikt med maten och kokar ihop något på det vi har. Jag är smygavundsjuk på alla som har planerade veckomatsedlar och spännande recept. Eftersom jag gillar när det inte tar för lång tid har jag kopierat Allt om mats vegetariska vecka och kör på den, för enkelhetens skull! Simple life ska det va!

Vegetarisk mat är oslagbart om man vill leva mer miljövänligt, så jag gör ett försök att introducera mer av det i min familj. Det blir spännande att se hur det går.

Publicerat i Mat | Kommentering avstängd

20121015-112044.jpg

Inspirerad av kottkriget här på Livinggreen så plastbantar jag i mitt hem. Ett stycke plastanka och två överböjliga skedar (hur många procent mjukgörare i dem?) åker nu ut tillsammans med en kasse fylld med plastigheter. De skulle åkt för länge sedan men det har bara inte blivit av.

Nu är frågan, ska man alltså låta detta gå till återanvändning, så att andra barn får suga i sig ftalaterna eller ska bara malas ner till ny plastmassa och hamna i en annan produkt. Vad tycker ni? Pest eller kolera?

Publicerat i Återbruk, Barn, Hälsa och miljövänliga produkter, Utrensning | Kommentering avstängd

Annons

20121008-165951.jpg

En så här fin höstdag fick det bli en långpromenad. Käre hunden är också nöjd, men lite irriterad på alla löv som fastnar i pälsen.

Just nu när solen skiner så fint på alla färgerna blir jag varm och känner att jag fixar det, ja ni vet, jag fixar vad som helst. Kanske ett maraton, eller ett surdegsbröd, en renovering. Bring it on!

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Den här hösten tänker jag på bröstcancer flera gånger dagligen. Så blir det när den gräsliga sjukdomen kommer för nära. Det är en alldeles för jobbig behandling för att någon ska behöva ta sig igenom den.

Eftersom bara 5 % av all cancer är ärftlig, så det innebär att vi påverkas av det samhälle vi lever. De ämnen som finns i luften vi andas, i maten, i möbler, på jobbet, i dammråttorna under sängen…

Många faktorer går inte att komma undan, men i det egna hemmet har alla möjlighet att plocka bort ämnen som är, eller tros vara, cancerogena. Här är några ämnen som jag själv försöker plocka bort, steg för steg, ur mitt hem:

 • Ftalater, mjukgörare i plaster.
  Finns i många plastleksaker.
 • PFOS, perflourerade ämnen.
  Hittas i teflonpannor och ytbehandlade kläder bland annat.
 • När det gäller maten är jag mest noga med transfetter och syntetiska sötningsmedel, tex Aspartam. Sådant kommer inte in i mitt skafferi, även om forskarna tvistar om det är humanocancerogent eller inte.

Just vad gäller livsmedel så finns det så oerhört mycket som eventuellt kan länkas till cancer eller andra allvarliga sjukdomar. Alla avgör själva hur långt man vill gå, men att äta nyttigt gör dessutom att man mår bättre för stunden. Det är ibland en viktigare motor för många. Det fina är att nyttig mat ofta är bra för miljön också, som att välja grönsaker framför kött och naturliga ingredienser framför syntetiska.

Publicerat i Hälsa och miljövänliga produkter, Mat | Etiketter , , , | 2 kommentar

En av fördelarna med att vara föräldraledig är att man hinner baka. Jag bakar helst bröd och här är en favorit: Leilas tekakor. Goda och hyfsat nyttiga! Eller onyttiga? Beror på hur man ser det i dessa lågkaloritider, men i alla fall garanterat goda och uppskattade.

Det här behövs:

 • 5 dl mjölk
 • 4 dl havregryn
 • ½ msk salt
 • 1 msk ljus sirap
 • 150 g smör
 • 25 g färsk jäst
 • 8-9 dl vetemjöl

Gör så här:

 1. Värm mjölken till ca 50 grader och häll sedan i havregrynen, saltet och sirapen. Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter.
 2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
 3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
 4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
 5. Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i ca 30 minuter
 6. Sätt ugnen på 225 grader.
 7. Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i tio bitar och kavla ut till runda tekakor, cirka 1 cm tjocka.
 8. Nagga med en gaffel och jäs under bakduk på plåt med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
 9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Njut!

20121002-105830.jpg

Publicerat i Mat | Etiketter | Kommentering avstängd

September har gått fort och utrensningen har inte tagit fart som jag tänkte. Flera gånger har jag satt mig i hallen och ska börja sortera ut saker, men just då skriker lillkillen. Det är nästan så jag undrar om han försöker säga till mig att jag kanske behöver prylarna.

Kanske ska jag bara acceptera att detta är tempot som mitt liv tillåter just nu. Lite grann har i alla fall hänt och här kommer en summering för september:

Antal vändor till återvinningscentralen: 0 (men jag har ett hörn i garaget med några kassar som ska köras iväg när det samlats på mer)

Kr intjänade på blocket el tradera: ca 2200 (två stycken rishögar till cyklar, ljusstake, vas och barnkläder)

Gett bort: bebiskläder till vänner och familj, en bok m.m.

Känns fint: Gjorde mig av med filtar i syntetmaterial. De var inte ens sköna och jag använder bara de i ull ändå, så varför ha en massa extra filtar som skräpar.

Månadens shopping: Ingenting till mig, faktiskt. Det kittlade lite i shoppingnerven ett tag, men det stillade sig. Har fått överta ett par superfina höstplagg som var så gott som nya, det kändes toppen!

Publicerat i Utrensning | Etiketter , , | Kommentering avstängd

20120927-140332.jpg

Jo nu är den uppe, den där grislampan som hängt oanvänd på en höskulle i över tio år. Jag tycker det blev riktigt fint. Jag lät sladden vara kvar, precis som den matta oslipade insidan. Utvändigt har den fått billack, så på den punkten får den ett stort miljöminus. Men det kändes ändå bra att använda en överbliven lampa och jag är säker på att den kommer följa vår lilla familj en lång tid.

 

Publicerat i Återbruk | Etiketter | 2 kommentar