Annons
Annons

Undersökning visar brister i INCI

Enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket innehåller så många som var tionde hudkräm konserveringsmedel man inte varudeklarerat på innehållsförteckningen. Det upptäcktes då man kontrollerade 74 hudkrämer som säljs på den svenska marknaden.

Läkemedelsverkets granskning visade att 9 av de 74 produkterna (12%) hade brister gällande konserveringsmedel eller mikrobiologisk kvalitet. Åtta produkter innehöll ett eller flera konserveringsmedel som inte redovisats i ingrediensförteckningen, vilket är allvarligt. En produkt hade brister gällande mikrobiologisk kvalitet och belades med saluförbud.

– Vi ser allvarligt på att ingående konserveringsmedel inte deklarerats i produktmärkningen hos en tiondel av de granskade produkterna, eftersom det bryter mot reglerna och också orsakar problem för allergiker som måste undvika vissa konserveringsmedel, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

 

Att inte deklarera hela sitt innehåll, eller att försöka få produkten att framstå som mer eko och naturlig än den egentligen är kan snabbt få ödesdigra konsekvenser. Det märks med all önskvärd tydlighet i debatten som pågår för fullt hos Jenny. Missa inte den, du kommer inte tro dina ögon…

 

Det här inlägget postades i blogg, bra att veta, gröna nyheter, hälsa, hudvård, ingredienser, kunskap. Bokmärk permalänken.

Ett svar till Undersökning visar brister i INCI

  1. Pingback: Det var den dagen.. |