Annons
Annons

Acceptans

Jag läser en definition av acceptans och känner att nu, denna mörka måndagsmorgon i oktober, landade den rakt i magen och rätt i hjärtat. Axlarna åker ner ett hack, andetagen blir djupare och gången lättare när jag känner att jag PÅ RIKTIGT accepterar att jag faktiskt är sjuk och inte kan träna. Det kan låta som ett miniproblem och det är precis vad det är också. Ändå har jag ägnat fem veckor åt att vara frustrerad över utebliven träning, planerat, bokat klasser i boxen, avbokat, misslyckats med planeringen, bokat tider med min PT, bokat av de tiderna, känt mig svag, tjock, otränad, ovärdig mitt medlemsskap i boxen… you name it. För att jag hostat som en galning, haft mycoplasma samtidigt som sonen haft alla typer av …okocker vetenskapen kan tänkas uppfinna.

Är det då så konstigt att man inte tränar på ett tag? Är fem/sju/åtta veckors utebliven träning något som raderar ut alla år av träning jag har och kommer att ägna mig åt? Jag bara frågar. Och när jag svarar mig själv, så är det ju absurt. Nu räcker det! Nu vänder jag blicken mot skyn, kokar ingefärsté och förklarar mig själv sjuk. Bokar inga träningspass alls på hela veckan. Då ska ni se att jag säkert känner mig frisk redan imorgon:-))

 

Definition av acceptans, läst i psykologen Mattias blogg:

Acceptans handlar om att välja att både se och stå ut med verkligheten, hur plågsam den än kan vara utan att undvika, fly, förvränga eller döma den – hur jobbigt det än kan vara. Med verklighet menar man både den yttre verkligheten runt omkring, som exempelvis anhöriga, bekanta, vänner och ovänner och den inre verkligheten som kan vara tankar och känslor.

Att ha ett accepterande förhållningssätt innebär inte att man måste avstå från att försöka förändra en situation, men det innebär att sluta föra krig mot sig själv och sin tillvaro. Acceptans är, hur paradoxalt det än kan låta, inte att sitta passiv utan att aktivt handla i enlighet med sina mål och värderingar.

Det här inlägget postades i blogg, bra att veta, hälsa, inspiration, kunskap, lifestyle, Projekt Glädje, reflektioner. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.