Jag blev inbjuden som bloggare till Naturskyddsföreningens miljökonferens i Stockholm. Intressant och viktigt tänkte jag, men jag hade väl aldrig anat att det skulle vara så roligt…!

Tre talare in på konferensen (Chee Yoke Ling från Third World Network, Björn Sandén Chalmers och miljöminister Lena Ek) har det talats om vikten av att energin är hållbar, jordbruket giftfritt och att inte bara Sverige arbetar för Sverige utan hela världen, men ändå är den allra viktigaste insikten för mig att det är VIKTIGT att kunna skratta åt eländet! Hur ska vi annars orka?

Fjärde man på scen, artisten Emil Jensen, läser en dikt om världen som får publiken att skratta hjärtligt. Mona Wallin, tack för att ni (Naturskyddsföreningen) bjöd in mig – låt inte detta bli en engångsföreteelse! Det här är vägen till framgång :)

Nu står den fantastiske fotografen Mattias Klum på scen, absolut fantastiska bilder visas som en slideshow, från boken Vår tid på jorden. Julklappstips…

Jag bloggar live, så jag återkommer…

Publicerat i Nyheter, Presentation | Etiketter , , | Kommentering avstängd

Annons

Modevärldens motsvarighet till Joakim von Anka heter… Amancio Ortega. Aldrig hört talas om honom? Inte konstigt. Han är en väldigt hemlig miljardär och gömmer sig någonstans i Spanien. Men faktum är att han är den tredje rikaste mannen i världen, rikare än Ingvar Kamprad, och god för sisådär 315 miljarder kronor.

Amancio äger bland annat den spanska klädkedjan Zara, som är en av de tjugo klädkedjor som Greenpeace nu kritiserar för att deras billiga kläder (vars tillverkning förstör miljön och förgiftar dricksvattnet för de fattiga människor som arbetar slavtider för att tillverka kläderna) innehåller gifter faktiskt också skadar dig – och dina framtida barn.

Om du nu får några. För dessa kemikalier kan också se till att du inte får barn, eller att du dör av cancer innan du ens hinner försöka.

Bilden kommer från www.sr.se

Och ja, jag vet att ingen egentligen vill veta det här. Det är urtrist och tråkigt och totalt deprimerande att tänka på alla jäkla gifter som omger oss. Och helt allvarligt… Om de där kemikalierna nu vore så himla giftiga, så skulle de väl typ orsaka frätskador… eller? Näe.
Det är inte så det funkar. Det tar tid innan skadan märks.
Men när den väl märks, när du är strax över 30 och vill bli gravid, så blir du inte det. Hur du än försöker. Din omgivning tittar lite medlidsamt på dig och säger något i stil med att ja, du skulle inte väntat för länge. Fastän det kanske inte alls handlade om det. Du kanske aldrig hade en chans, du kanske aldrig var fertil på grund av alla ton miljögifter du fått i dig, och fortsätter att stoppa i dig. Då spelar det ju ingen roll om du försöker bli gravid när du är 19 eller när du är 35.

Men ja, det är lite jobbigt, jag erkänner. Icke desto mindre är det en realitet. Vad jag skulle vilja föreslå att du gör (innan du rusar till Zara eller någon annan klädkedja som säljer superbilliga kläder) är att du kokar dig en kopp kaffe och sätter dig ned här vid datorn, paddan eller mobilen, och surfar in på Greenpeace kampanjsida. Eller läser några av debattartiklarna jag länkat till nedan. Upp till dig.

För om du tänker efter, så har du tid att ta reda på vilka kläder som är rena giftet, och vilka kläder som är sköna, fina och så där trevligt icke-dödliga…

Greenpeace har alltså undersökt 20 kända modemärken – bland annat Zara, Vero Moda och Levis – och hittat farliga ämnen i alla plagg: kemikalier såsom nonylfenol (förstör våra fiskar), ftalater (skadar testiklar) och o-dianisidin (cancerframkallande).

Faktum är att du har gifter i din garderob, vännen. Men – du kan välja att sluta släpa hem ännu mer cancerframkallande och bebisdödande gifter. Så surfa in på Greenpeaces kampanjsida elelr läs deras rapport här eller en debattartikel här.

 

Publicerat i Ftalater, Nyheter, Rekommenderas! | Etiketter , , , , , | Kommentering avstängd

Den 23 november håller Naturskyddsföreningen konferensen
”Hur gör vi då – ekonomin, klimatet och framtiden”. 
Konferensen inleds med ett modigt konstaterande: För att få ned utsläppen till 2030, krävs ”en radikal förändring av samhället och av det ekonomiska systemet.”

Att ta ord som radikal i sin mun kräven sin man/kvinna. Ordet radikal väcker förväntningar på stordåd, trots, mod, vilja, drivkraft och resultat. Det vore fantastiskt att få se något i den andan under konferensen… Men jag får erkänna att jag tvivlar. Få av oss är beredda att verkligen agera, såsom Tim DeChristopher gjorde, för planetens skull.

När Bush fortfarande var president, anordnades en illegal auktion av stora naturområden i Utah, USA. Köparna ville utvinna gas och olja ur marken och brydde sig inte nämnvärt om att det skulle ödelägga naturen.

Tim DeChristopher fick nys om auktionen, klampade in i auktionssalen och la bud på en mängd markområden. Han vann buden och räddade därmed stora markområden undan exploatering.

När Obama tillträdde som president, förväntade sig Tim ett större miljöengagemang. Så han berättade om auktionen för Obamas regering – som konstaterade att auktionen de facto varit illegal, hävde alla köp – och väckte åtal mot Tim! Istället för att tacka honom för att ha avslöjat den olagliga auktionen och räddat marken, riskerar Tim nu tio års fängelse.

Alla kan inte bli miljöhjältar. Men alla kan stötta en miljöhjälte. Skriv under Tims nådeansökan (som jag gjort) här.

Angående konferensen igen. Jag kommer att närvara under hela konferensen och rapportera i realtid, garanterat ocensurerat. Jag bryr mig mindre om kändisarna som medverkar, och kommer istället lystra efter eventuella konkreta förslag som faktiskt leder någon vart. Och skulle jag snubbla över en miljöhjälte, buga i djup vördnad och erbjuda min blogg som plattform!

Följ mig här, eller på Twitter: https://twitter.com/ToxicStopper

Publicerat i Nyheter | Etiketter , , , , | Kommentering avstängd

Kemikalieinspektionen testade 30 par mjuka plastskor. Flera av dem innehöll gifter som bland annat skadar små barns könsorgan.

Många av de testade plastskorna innehöll kadmium, bly, tennorganiska föreningar ämnen och/eller ftalater.

Dessa namn kanske inte säger dig så mycket, men deras skadliga effekter på både människan och hälsan är desto tydligare:

 • cancer
 • skador på pojkars testiklar
 • benskörhet
 • hormonstörningar

I flera av skorna var ftalathalterna mycket höga, upp till 69 procent. I nio par skor var halten av ftalater så hög att tillverkare och försäljare enligt lag måste informera kunden om innehållet. Gör de det? Naturligtvis inte.

De ftalater som hittades var DIBP, DBP och DEHP. De två sistnämnda har förresten nyligen förbjudits i Danmark, eftersom de anses vara mycket farliga för barn.

Av nån outgrundlig anledning så har Sverige inte förbjudit ftalater i skor, trots att de är förbjudna i leksaker, barnvårdsprodukter, nappar och tuggleksaker.

Kan ett par plastskor verkligen vara så farligt?
Som alltid när det gäller kemikalier i vardagsprodukter, är problemet att vi utsätts för dessa miljögifter överallt. Om vi lägger samman alla små gram här och där, så blir det enorma mängder gifter vi får i oss – dagligen. Därav de allvarliga följdsjukdomarna.

Vill du få butikerna att sluta sälja giftskor?
Följ Kemikalieinspektionens råd: Fråga i butiken om plastskorna innehåller ämnen på kandidatförteckningen (som är EU:s lista över särskilt farliga kemikalier som borde minskas).

Samtidigt som du frågar, räcker du över det färdiga frågeformuläret från Kemikalieinspektionens hemsida. Butiksexpediten kommer att se ut som ett frågetecken, så upplys honom eller henne om att butiken nu är skyldig att ge dig svar inom 45 dagar.

Dela gärna ut dessa blanketter lite överallt. Ju jobbigare det blir för butikerna att sälja giftiga produkter, desto fortare kommer de att välja att sälja giftfria varor… !


Hjälp, vad gör jag nu då?!
Det finns självklart bättre alternativ än dessa giftiga pjucks. Sajten Klimatsmart har gjort en lista över butiker som säljer grönare skor.

Du behöver bara googla på ord som ”miljövänliga skor” eller något liknande. Du kommer att bli förvånad över vad som faktiskt finns där ute!

 

Mer om skotestet
Du kan läsa om Kemikalieinspektionens test här. Även Naturskyddsföreningen har skrivit om ämnet, och publicerar testresultat på sin hemsida.

Fakta om kemikalierna

Ftalater används som mjukgörare i PVC-plast och kan också användas som råvara till plast. Dessa kemikalier tas upp av huden när vi vidrör föremål av plast. Det är så vi får i oss giftet. Det är inte förbjudet att använda ftalater i skor i Sverige.

Tennorganiska föreningar har förkortningar som TBT, DBT och DOT. De stör våra hormoner och gör människor sterila. De får inte finnas i en produkt mer än någon procent.

Bly får finnas i alla möjliga produkter, trots att speciellt barn kan ta stor skada av ämnet.

Kadmium är cancerframkallande, kan försämra njurfunktionen och orsaka benskörhet, och är även farligt för miljön. Det får inte heller finnas över en viss procentandel i produkter.

Publicerat i Ftalater, Nyheter, Ta med när du shoppar-listor | Etiketter , , , , , , | 3 kommentar

Det vi alla saknat – parabenfria produkter från tjugo olika märken, samlade på ett och samma ställe online.
Plus i kanten för att denna brittiska onlinebutik inte tar extra betalt för att leverera till Sverige.
Mer likadana butiker till oss!

http://www.mypure.co.uk/paraben-free.php

Publicerat i Presentation | Etiketter , , | Kommentering avstängd

Annons

Tänk dig följande: Du har äntligen tagit dig i kragen, släpat dig till gymmet och uthärdat en evighet på löpbandet. Nu ligger du där och låtsas stretcha, medan du kippar efter andan. Vad tänker du på?
Exakt. Vatten!

Om du inte tagit med dig en flaska vatten, kanske du köper en sportdryck på gymet. Oavsett vilket – vad är den flaskan gjord av? Med största sannolikhet är svaret plast.

 

Står det ingenstans på flaskan att den är BPA-fri, så är den förmodligen inte det. Nu ska jag berätta något som kommer att få små glasflaskor att framstå som ett mycket bättre alternativ:

1. Enligt Kemikalieinspektionen, ökar en enda veckas användning av sportflaskor BPA-koncentrationen i din urin med 69 %.

2. BPA är skadligt även i små doser. Jag upprepar – skadligt.

Våra förfäder, som förmodligen undvek giftiga bär och svampar, skulle nog undra varför vi fortsätter att använda BPA nu när vi vet att det orsakar allt från cancer till sterilitet. Trots alla larm så används det nämligen över en miljon ton BPA för att tillverka polykarbonatplast, bara inom EU. Varje år.

En liten ruggig detalj om just polykarbonatplast är dess förmåga att återbilda BPA i fri form. A never ending story, med andra ord.

Plast – kasst?
Inte nödvändigtvis, även om det idag finns mycket som talar emot materialet. Det finns bra alternativ. Här har du tio sajter som säljer BPA-fria vattenflaskor. Annars är det enklaste knepet som sagt att spara nästa lilla glasflaska du köper.

Källor: www.kemi.se
Rapporten ”Bisfenol A, ett regeringsuppdrag”, kan laddas ned här.

Publicerat i BPA, Nyheter, Rekommenderas!, Ta med när du shoppar-listor | Etiketter | 3 kommentar

Det är när jag läser att den amerikanska miljöorganisationen Ecology center testat ett fyrtiotal mobiltelefoner, och en tredjedel (naturligtvis) visade sig innehålla antingen bly, kvicksilver, brom, klor eller kadmium, som det slår mig:

Det vi egentligen behöver är ett gäng gröna riskkapitalister. Då skulle vi nämligen ha ett Whole Foods 2.0 – i Sverige.

Whole Foods är en butikskedja i USA och UK som säljer ekologisk och organiskt odlad mat, samt ett stort utbud av ekologiska vardagsprodukter. Innan allmänheten kände till gifter såsom BPA, parabener och ftalater, framstod Whole Foods lika rent, oförstört och naturligt som Eden (vilket också syns på prislappen).

Vi har faktiskt ingenting liknande i Sverige, inte ens Östermalms Saluhall eller NK:s matavdelning kommer i närheten av denna eko-oas. Låt mig beskriva varför:

Du möts av vackert uppställda frukter och ett hav av ljuvt doftande blombuketter. Lugn klassisk musik strömmar ut ur högtalarna, du uppslukas av alla färger och dofter. Som i trans spatserar du fram mellan hela hyllrader av organisk choklad, te och sojayoughurt, förbi ostdisken där du bjuds på ett delikat smakprov och kyldisken med färsk kyckling av djur som aldrig behandlats med penicillin (och förmodligen fått massage varje torsdag). Vid kassan dubbelkollar den vänliga kassörskan att äggen i kartongen är hela, och medan ni småpratar och du betalar, paketerar någon dina varor i dubbla papperspåsar.

Det torde ju bara vara en tidsfråga tills de som har råd och möjlighet börjar kräva att det de köper i fina saluhallar och ekobutiker också ska vara giftfritt.

 

Publicerat i Nyheter | Etiketter , | 2 kommentar

Det är något visst med danskar, och framför allt danskor. Min bror är tillsammans med en, och hon går inte av för hackor. En annan stark och modig danska är Ida Auken, Danmarks miljöminister. Hon vågar fatta beslut som får EU att morra och hota med åtal.

Vad är det då hon gjort? Jo, hon har drivit fram ett totalförbud för fyra ftalater – mjukgörare som bland annat orsakar sterilitet, astma, allergier, fetma och diabetes. Det tycker EU är fruktansvärt.

Hon står upp för vår rätt att säga nej till gifter
Dessa ftalater, eller mjukgörare, som Ida vill förbjuda, finns överallt runtomkring oss. Vi får i oss dem via mat och genom kontakt med plast eller damm. Det är en lurig kemikalie som inte sitter fast i plasten den finns i. Den sprids lätt – och tas upp lätt – av våra kroppar. Idag hittar vi ftalater i allt från bröstmjölk till blod och urin.

Tre av ftalaterna – DEHP, DBP och BBP – är så farliga att de förbjudits i barnleksaker. Förutom i låga doser, förstås, vilket verkar EU:s standardrutin innan man till slut inför ett totalförbud.

Barn lever inte isolerade från oss andra
Något som aldrig upphör att förvåna mig, är att man enbart väljer att förbjuda dessa farliga kemikalier i barnprodukter. Känner du ett enda barn som under sin uppväxt bara kommer i kontakt med barnprodukter? Nej, tänkte väl det. Barn lever inte i ett parallelluniversum, isolerat från omvärlden. De kryper fram i rasande fart, tuggar på allt de kommer åt och smaskar i sig både skräp och dammtussar – som alltså innehåller ftalater.

Var finns de?
Ftalater finns i allt från plastgolv, matförpackningar, tapeter, sandaler, suddgummin, tröjtryck och parfymer till färger, lim, tätningsmedel och kablar. Och, som sagt, till och med i dammet i våra hem.

Vi kan alltså konstatera att barn utsätts för ftalater, varje dag. Det vill Ida Auken göra något åt, och därför riskerar nu Danmark att dras inför EU-domstolen. Kejsarens nya kläder all over again…

Det minsta vi i Sverige kan göra är att stötta Danmark i detta initiativ, genom att haka på förbudet. Mikael Karlsson och Ulrika Dahl från Naturskyddsföreningen uppmanar i ett brännande inlägg på SvD Opinion den svenska regeringen att följa Danmarks spår.

Hur Sverige, och vår miljöminister Lena Ek, väljer att agera återstår dock att se. Något säger mig att det tyvärr lär dröja. Om inte… Vi medborgare kan ju faktiskt hjälpa regeringen på traven genom att visa att vi faktiskt tycker att vi har rätt att slippa gifter i vår vardag. Ett enkelt sätt att göra det på, är att maila till Lena Ek!

PS.
Danmark var långt före Sverige även vad gällde förbud mot bisfenol A, eller BPA. Tyvärr är det otygen inte helt totalförbjudet än, men det kommer. Till dess rekommenderar jag som vanligt:

 • Undvik konservburkar och dryck i plastflaskor
 • Välj fryst, färsk eller torkad mat
Publicerat i BPA, Ftalater, Nyheter | Etiketter , , , , , , | 1 kommentar

Ibland väntar man bara på rätt signal.

Efter en alltför lång bloggpaus, orsakad av olika skäl (läs: livet), kavlar jag nu upp ärmarna och kastar mig in i floden av kemikalienyheter. Den största levererades i en mycket liten notis i dagens SvD, med rubriken:

Bisfenol är farligt även i låga doser.

Ett utdrag ur notisen:

”Forskare vid Karolinska Institutet har räknat ut att ett säkert gränsvärde för att slippa negativa hälsoeffekter ligger på mellan 0,01 och 0,8 mikrogram bisfenol A per kilo kroppsvikt och dag. EU:s gränsvärde ligger i dag på 50 mikrogram per kilo och dag.”

Och så ett litet förtydligande:
Med negativa hälsoeffekter menas då inte lite illamående – utan cancer, sterilitet, fetma, depression, ADHD, hjärt- och kärlsjukdomar, osv.

Ååååh, det riktigt kliar i mina kemikalieblogg-fingrar… Förstår ni vad detta innebär? Dessa låga gränsnivåer gör det möjligt för oss att snart gå ut med tydliga rekommendationer i stil med:

Kvinna, normalviktig, bör ej överstiga följande veckodos:

 • Mat ur 1 konservburk
 • Dryck ur 1 plastflaska (gäller ALLA plastflaskor som ej tydligt deklarerar att de är BPA-fria, även det vatten man själv häller i sin plastflaska på gymmet).

Och när det väl händer, inser vi alla snart hur svårt det är att hålla sig under gränsvärdet, och därmed skydda oss mot barnlöshet och cancer. Förhoppningsvis reagerar vi då med ilska, för den ilskan kan vi använda konstruktivt. Tillsammans med andra konsumenter kan vi faktiskt tvinga mat- och produkttillverkarna att ta fram BPA-fria produkter. Nu.

 

Publicerat i BPA, Nyheter | Etiketter , , , , , | 3 kommentar

Igår kväll pratade jag med en grafisk designer som ska börja sälja t-shirts online. Alla plagg är både ekologiska och rättvisemärkta, och försedda med roliga tryck.

Det är en trend som växer sig allt starkare, och även om det inte alltid är en medveten motreaktion mot de tonvis med gifter som används i dagens textilproduktion, är de ett underbart steg i rätt riktning.

Kemiinspektionen lät nyligen forskningsinstitutet Swerea mäta mängden kemikalier i ett antal plagg. Slutsatsen var läskig läsning: För att tillverka ett enda plagg används mellan 2-4 kilo kemikalier. Och då snackar vi inte bara PFC…

Om vi tar den genomsnittliga mängden kemikalier som används per plagg – 3 kg – och multiplicerar det med det genomsnittliga antalet plagg i våra garderober (som ligger runt 60 plagg, något de flesta kvinnor snabbt inser är en rejäl underdrift!) så hamnar vi på 180 kg kemikalier – som efter tillverkningen hamnar i naturen. Dessutom innehåller varje plagg en mängd kemikalierester som gnuggas mot kroppens största organ, huden, varje gång plagget används.

Det går att stoppa kemikaliefloden
Desto viktigare då att stödja organisationer som Greenpeace, som gör det vi alla borde – kämpar för att förmå klädindustrin att sluta använda farliga kemikalier. Och de lyckas med bedriften också, det är H&M´s nej till kemikalien PFC ett solklart bevis på.

Put your money where your mouth is skulle mina amerikanska vänner säga nu. Så jag ser till att sajna upp som månadsgivare så fort jag publicerat detta inlägg. Om man, som jag, ääääälskar kläder, borde det vara ett enkelt beslut att investera en månatlig summa motsvarande ett par strumpor för en framtid med kemikaliefria kläder!.

Vill du också stödja Greenpeace, klicka här.

Ekologiska kläder är inte per automatik fria från giftiga kemikalier, precis som miljömärkta konservburkar inte är liktydigt med Bisfenol A-fritt. Men – med ekologiskt vet du att du åtminstone får mindre av den farliga varan.

Tips för en mer kemikaliefri garderob:

 1. Håll utkik efter Naturskyddsföreningens nya märkning Bra Miljöval Textil
 2. Undvik textilier som är impregnerade, flamskyddade eller antibakteriella (eftersom de innehåller ännu mer kemikalier)
 3. Välj ekologiskt odlad bomull när du kan (framför allt till småbarn) – i ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel
 4. Vädra dina nya kläder innan du stoppar dem i tvättkorgen, så slipper du andas in kemikalierna
 5. Här hittar du butiker som säljer ekologiska kläder

Vill du vara miljöhjälte? Ladde ned, skriv ut, lämna in
Det är enklare än du tror att påverka klädbutiker. Du kanske inte får dem att sluta sälja kläder med farliga kemikalier på en vecka, men om tillräckligt många av oss kommer ihåg att agera tillräckligt ofta, blir det helt enkelt för jobbigt för butikerna att inte sluta med kemikaliestinkande plagg.

Enligt EU är nämligen alla butiker skyldiga att ta reda på om en viss vara innehåller farliga kemikalier så fort en kund frågar.  Inom 40 dagar faktiskt. Det enda du behöver göra är att ladda ned, skriva ut och lämna in en blankett. Easy peasy!

Blanketten: ”Begäran om information” (av Kemikalieinspektionen).

Foto: FreeDigitalPhotos.net
Publicerat i Nyheter, PFC & Kläder, Ta med när du shoppar-listor | Etiketter , , | 3 kommentar