Det är konstigt för ungefär tre generationer sedan så fanns det knappt några kemikalier alls, men så för ca en generation tillbaks så fullkomligt exploderade kemikalieindustrin. På cirka 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Det finns ca 100.000 olika kemikalier i världen idag. Och jag förstår det, några (få) personer tjänar enorma pengar på det här. (källa http://www.kemi.se/Start/Kemikalier-i-vardagen/).
På Living Green finns det massa inspiration till en kemikaliefri omgivning. För det är ju så sjukt onödigt att använda sig av massa saker som verkligen inte är nyttigt för någon eller något här på jorden. Särskilt inte om alternativet funkar lika bra. Det är ändå vi konsumenter som bestämmer vad som kommer att fortsätta finnas! Slutar vi att handla vissa produkter så försvinner de faktiskt från marknaden!

Dock vet jag att det finns ett problem: de flesta miljövänliga/ekologiska alternativ är oftast mycket dyrare! Men här har jag ett par exempel på saker som INTE är dyrare än produktens brorsa som är full av onödiga kemikalier:


Ketchup vs.
 Silverputsmedel.
 Min mamma handlade ett silverputsmedel i veckan och blev enormt besviken es det inte fungerade alls..sen smörjde hon in silvret med ketchup på min inrådan -och vips var de blanka igen!

Ekologisk olivolja vs. Duschcreme/underlivstvål/ansiktsrengöring.  Olivolja tar lätt bort make-up -men passar bäst om du har torr hud. Det är även naturligt svampdödande vilket gör det extra lämpligt för dig som lätt får klåda i underlivet. Kan tex fyllas i en liten sprayflaska eller pump och användas i duschen/på toaletten. Släng tvålen – som trots att den ska vara hudvänlig – ändå torkar ut dig!

Näsdukar vs. Bomullstussar/ansiktsservetterJag har kommit över ett parti näsdukar och har börjat använda dem för ansiktstvätt/hudrengöring istället för bomullstussar och det funkar superbra och jag behöver aldrig mer handla nytt -slänger dem i tvättkorgen istället.

Såpa vs. en miljon andra städprodukter. Såpa funkar till precis allt – är gjort på tallolja och totalt miljövänligt – dock kan du inte putsa speglar/fönster med det es det lämnar en ”skyddande hinna” på ytorna, men vill du putsa fönstret så använd vanligt handdiskmedel och fönsterskrapa istället. På kalkfläckar kan man blanda vatten och ättika i en sprayflaska och spraya, för mer supersmarta husmorstips kan du titta här: http://www.smartavardagstips.se/

Köp kläder i andra hand vs. köp nya kläder. Mycket billigare. Innehåller inga kemikalier som nya kläder gör – samt du bidrar inte till att mer kemikalier släpps ut i tillverkningen. (Testa tex Tradera -men ta dina mått och be om mått på plaggen så slipper du göra felköp!)

Återanvänd dina kassar vs. Köpa nya kassar varje gång du handlar. (Om du köper fem kassar i veckan sparar du 520kr/år..ingen jättesumma men du spar även på miljön så win win..

Handdiskmedel vs. Tvättmedel. Max 1 msk diskmedel räcker till en full tvättmaskin, det är betydligt miljövänligare och du spar en himla massa pengar på detta.. jag har inte själv ännu testat detta men har googlat massa på det och alla säger att det funkar så jag börjar bli övertygad. För att få tvätten sådär snyggt vit som jag gillar så ska det funka med att tillsätta bakpulver. Test utlovas!)

Återanvändbart kaffefilter vs. Engångskaffefilter. Hm undrar varför jag inte skaffat mig detta tidigare.. Köpte nu ett på Tradera för 24 kr som ska funka till typ 1000 kannor kaffe.. Det lämnar heller ingen ”papperssmak” som ju faktiskt de billiga kaffefiltrena annars gör. Jag kan ju fortfarande enkelt tömma ut sumpen i komposten.

Andrahandsmöbler vs. nya möbler. Jag tror inte vi förstår hur mycket kemikalier det går åt till att göra en ny soffa tex!  Det finns exempel på hamnarbetare som svimmar av alla kemikalier som öser ut när containrarna öppnas efter frakt till Europa med nytillverkade möbler. Köp andrahand! Kolla Blocket -finns hur mycket som helst där -efter något år har de mesta av kemikalierna försvunnit ur möbeln. (Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/tio-satt-att-undvika-kemikalier-hemma/kemikalier/#Moblerochelektronik).

Och ni lämnar väl ert miljöfarliga avfall till miljöstationerna? Vet du att du egentligen ska lämna in alla överblivna produkter.. såsom schampo, hudkrämer, städprodukter, hårfärg etc?

Kom gärna med fler tips som gör att vi kan bespara oss både  kemikalier och pengar!

Här är en bra film om coctaileffekten: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/cocktaileffekten/

Härifrån kommer bilden: http://www.batunionen.com/modules/miljoparm/pages/default.asp?pid=50

 

<3

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Annons

 

Idag tänkte jag att jag måste ta mig ut. Det var ändå väldigt vackert väder. Har varit ”snabbsjuk” igen. Febern tog en tur genom kroppen i förrgår natt (svettades och frös) och igår mådde jag lite bättre -men sen kom utslagen. Förstår inte varför jag får de där utslagen varje gång jag blir lite förkyld.. märkligt. Har tappat räkningen hur många ggr jag har varit förkyld den här hösten!

Tänker att nåt måste vara fel med balanserna i min kropp.. men har försökt att googla.. det verkar inte som att något är givet. Kan det vara vitaminbrist eller någon annan slags näringsbrist? Nån hemsk sjukdom? Kanske ett extremt långvarigt virus som bryter ut emellanåt? Brist på motion? Förstår inte. Tänker att jag ska göra en uppryckning.. men var börjar jag? Tips mottages gärna!

Men jag har faktiskt ett litet tips som i alla fall tar mig igenom den här dagen. Min chokladmousse (eller egentligen är det Linnéas chokladmousse), vi brukade göra den på caféet som jag hade förut. Här är receptet:

 

Linnéas snabba chokladmousse

 

(1 port)

0,5 dl vispgrädde
2 msk kakao
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
(Behöver inte säga att jag rekommenderar ekologiska ingredienser och rättvisemärkt kakao va?) 

Vispa ihop allt. Servera med en klick vispad grädde. Så enkelt! Och så gott! Jag använde en mixerstav för att vispa vilket gjorde att det tog ung två minuter totalt sett.

 

Publicerat i efterrättsrecept | Kommentering avstängd

Pratade nyligen med en vän som har gått till en homeopat under våren/sommaren. Hon har varit väldigt oförklarligt trött -egentligen i två års tid och läkarvården har gjort alla möjliga tester. Men så sa homeopaten till henne att hon borde äta fisk två gånger i veckan. Lite jobbigt för en vegetarian att höra.. Men nåväl hon har ätit fisk emellanåt förut så det var väl egentligen inga större problem.  Det roliga med det hela är i alla fall att efter en himla massa frågor och lite ”homeopatmedicin” (jag vet inte namnet på den) – och det här rådet att äta fisk lite oftare har nu gjort henne piggare än någonsin i livet! Jag tycker det låter intressant.. Om jag någonsin blev sjuk skulle jag testa alternativvården. Har hört om många som blivit hjälpta därigenom faktiskt. Det behöver verkligen inte alls vara ”mumbo-jumbo” tror jag. Kanske till och med ren vetenskap som vi i vårt samhälle glömt bort men man i andra kulturer tar helt för givet.

Men ok, här följer ett recept på den BÄSTA fiskgratängen som finns! Och enklaste..

KAVIARINBAKAD FISK

(3-4 port, veganvänlig variant – se nedan*)

1 pkt fryst MSC-märkt fisk (torsk – eller annan fisk – ta det som är billigt just nu)
1 finhackad gul lök
2 dl creme fraiche
1 dl kaviar
1 msk tomatpuré
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk finhackad dill (jag använde mig av fryst) -men använd gärna lite färsk dill vid säsong som dekor
Lite fiskbuljong eller grönsaksbuljong om man vill (man kan tex smula en tärning)
salt och peppar = det krävs en del

*För att få den veganvänlig kan du byta ut fisken mot tofu, och naturligtvis använda dig av vegetarisk buljong, byt ut creme fraiche mot sojagrädde, och kaviar kan du göra en egen blandning av:  kaviart -vegetarisk kaviar av tång, rökarom -finns att köpa eller så funkar det med lite mald lapsangthé,  - samt tomatpuré. Den ska troligen stå ung halva tiden i ugnen jämfört med originalreceptet..jag har ännu inte själv testat.
 

Lägg ut fisken på en lagom stor gratängform – obs det krävs en del utrymme för såsen sen så det måste finnas luft på sidan om fisken. Du kan stryka ett lager mjöl på fisken -detta gör att det inte blir riktigt lika mycket vätska runt fisken då den börjar tina. Blanda alla övriga ingredienserna och häll dem sedan över fisken. Det blir vackert rosa. Gratinera den i ugnen i ca 25 min på 200 grader -det kan ta lite längre tid beroende på hur djupfryst den är. (Kolla gärna inuti den innan du serverar så att den ser fast och vit ut – då är den klar). Det här receptet är som sagt superlätt och jättegott, servera gärna potatis, tex ugnsrostad – eller kokad till.

 

 

 

Publicerat i huvudrätt | Kommentering avstängd

Höstpyntat helt gratis med hjälp av växter från min egen tomt.

 

Ok, jag håller på att starta eget. Som organiseringskonsult. Det yrket finns knappt i Sverige – eller i all fall vet ingen vad det är för något. Jag trodde visserligen att det skulle bli svårt.. men ändå att folk skulle vara öppna för den här typen av tjänster. I USA är det ett vanligt yrke -dvs det finns många kunder som är villiga att betala någon för att komma och styra upp deras hem. Dvs organisera och rensa.. Men kanske vi svenskar fortfarande är lite för rädda för att ta hem någon i vårt hem? Jag menar de flesta pensionärer städar ju innan städaren ska komma..? Vi är liksom inte vana att låta någon annan ta hand om vår skit.. Självklart är det ju lite av en klassfråga.. men det börjar ju bli lite mer medelsvensson även på den fronten: att hyra in städhjälp.. Så kanske kanske jag ändå har en chans?

Anledningen till att jag har kommit på att yrket passar mig perfekt är följande: 1. Jag älskar att hjälpa folk. (Och jag vet att efter en organisering hemma så mår man mycket bättre!). 2. Jag är extremt intresserad av heminredning. Ser alla program på teven och läser så många tidningar jag har råd med.. 3. Jag är kreativ och grym på att hitta på praktiska lösningar.. 4. Jag är väldigt lyhörd och förstår vad folk behöver – ofta även innan de själva förstått det. 5. Jag passar bäst som egenföretagare eftersom jag kan jobba väldigt hårt -och inte längre har lust att ge så mycket av migsjälv till nåt annat företag, dessutom tycker jag faktiskt oftast att chefer är ganska jobbiga.

Såå med det här i bakgrunden så borde jag lyckas. Det skulle vara så himla fint om jag gjorde det! Den här drömmen/planen har jag burit på i 12 år -sen jag var i New York och min au -pair- mamma sa: ”Anna you´re really good at this, you should work as a professional organizer!) Och jag sa: ”A professional what..?”

Men jag har varit lite låg. Lite trött. Lite energilös. Det har känts rätt mycket som att någon har stulit min inbyggda energi från mig.. På mitt förra jobb vet jag att det var så. Det fanns en del energitjuvar där..och då menar jag inte ur miljösynpunkt. (Även om det lustigt nog var så också – dvs inget miljötänk alls).  Men nu? Nä det kan vara så att jag är min egen energitjuv. Min egna ”du-klarar-inte-av-något-så-varför-ens-försöker-du-energitjuv”. Det vill säga mitt egna jag som stoppar migsjälv från att bli det jag helst vill.. Jag måste ta död på det här nu. En gång för alla. Vi måste göra upp nu! Nyligen skrev jag om att det måste vara nog nu. Och nu vet jag exakt vad det är som är nog! Min egna inbyggda energitjuv: ”det-är-ingen-idé-tanken”.. Get out! Get out!

 

 

Publicerat i Okategoriserade | 2 kommentar

Långsjön som vi bor intill fryser först av alla sjöar i Stockholm. Vi har redan haft skridskoåkare här.

 

Välkommen hit. Välkommen till det frusna. Välkommen till det som är nytt. Och inte helt självklart. Vi trippar in här lite som på en nyfrusen sjö – med väldigt tunn is.. Går försiktigt. Det finns risk för att vi alla ramlar i och blir väldigt blöta och kalla. Men vi kommer inte att drunkna. Vi bottnar i den här sjön. Kanske jag bara måste köpa mig ett par skridskor?Segla fram över isen. Lätt som en fågel.

Vi går på frusen mark. Något säger mig att vi kommer att behöva gå här ett tag till. Men mest tittar jag ut genom fönstret. Jag är inte därute. Det ser vackert ut. Men kallt. Jag gillar inte kyla och någonstans måste jag kunna ha mina händer.  Som alltid blir för kalla. Men jag gillar snö. Det inger lite hopp. Lite barnslig glädje. Hellre massa snö än en massa förtvivlad is. Som frusna tårar.

Hur tinar man ett hjärta?

 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Annons
                              Undrar om man hittar en skatt där regnbågen slutar? Eller kanske man finner sigsjälv?

 

Det får vara nog nu. Det var min vän som sommarpratade i år som sa det här. Hon pratade om just det. Att man känner ända in att det får vara nog nu. Att det spricker lite i benmärgen. Det finns en person som måste få komma ut. Som känner sig inlåst. Utkastad och bortglömd. Åsidosatt och nedtryckt på samma gång.

Det har varit på gång så himla länge nu. Mitt liv. Med mig i periferin. Det har liksom bara knatat på. Men det är inte jag som har bestämt hur – men det är dags nu. För mig att ta kontrollen. För mig att ta huvudrollen. Med våld -om jag så måste. Jag kan skriva mitt eget manus. Jag tänker slänga ut den som skrivit på det tills nu. Det är faktiskt inte bra nog. Och jag tänker inte fortsätta vara supporting actress. Jag är ju värd det bästa. Jag är värd en academy award som best leading actress i filmen om migsjälv. Så det är nog nu. Välkommen in till mig. Och välkommen ut.. jaget.

 

 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

nej, nu känner jag att det måste få utlopp. Någonstans. Och vad kan väl egentligen vara bättre än här? Jovisst det är lite läskigt. Det är lite konstigt. Jag har kanske läsare som inte alls vill höra sånt här.. Men då kanske man får byta blogg. För jag kanske har läsare som faktiskt dock bryr sig precis om det här. Om vad jag tänker.

Så här kommer det. Lite personligare. Och inte så fasansfullt muntert. Hela tiden. Men det också. Såklart. Så nu tänkte jag att ni ska få följa med. På vägen. Min väg. Vägen in. Och kanske det även kan få bli en väg ut. Så småningom. Men vi börjar här.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentering avstängd

Jag har precis sett filmen ”I grumliga vatten”, som handlar om jätteräkans miljöförstöring – och det är verkligen jättehemskt. Detta blir snälltipset för den här veckan: håll dig borta från jätteräkan så är du snäll mot en väldans massa människor på andra sidan jorden och mot vår natur.

Föreslår att ni alla som läser detta delar den lilla informationsfilmen på era bloggar, facebook, twitter etc. Det verkar som att många har missat det här! Den är snygg och underhållande gjord och tar endast 1 och en halv minut! (Se länk nedan).

Jag tror visserligen att de flesta som brukar läsa på Living Green känner till det här med jätteräkorna och vad de ställer till med, men man kan ju alltid sprida ordet! Fram till nu har Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden drivit en total bojkott av jätteräkan, men nu har dessa två hamnat i bråk eftersom en miljömärkning är på gång som Världsnaturfonden kan acceptera medan Naturskyddsföreningen anser ”vore lika illa som att miljömärka cigaretter”.. ja vi får väl se hur det slutar. Tills vidare kan vi skippa jätteräkan och istället äta andra skaldjur, vanliga små räkor (om de är msc-märkta såklart) eller varför inte denna nyhet: Kungsräkan -som inte är samma sak utan mer som en vanlig räka. Gästbloggaren Gunilla Blixt har här på Living Green använt sig av kungsräka från ICA som är msc-märkt.

Mitt tips är att välja vegetarisk sushi när ni äter det (jag älskar det! Är det ett bra sushi-ställe är verkligen den vegetariska precis lika god!), eller säg till när du beställer att du vill välja bort de bitar med räka på och lägga till några andra.

Här är alla länkar:

”Anti scampi” (informationsfilm, Naturskyddsföreningen, 1,5 min) (http://www.youtube.com/watch?v=hPJpPEH3l7o&feature=context-cha

”Keep Tiger prawns off your plate” (Informationsfilm, 1,5 min, på engelska) http://www.youtube.com/watch?v=riIn4RSwYGE&feature=relmfu

”I Grumliga vatten” (dokumentär, Naturskyddsföreningen, 12 min) http://www.youtube.com/watch?v=PZewBW7xjTM&feature=relmfu

”Murky waters” (dokumentär, Naturskyddsföreningen, 12 min, på engelska) http://www.youtube.com/watch?v=hPJpPEH3l7o&feature=relmfu

Fler länkar:

http://www.guardian.co.uk/news/2003/jun/19/food.fishing (Tar upp hela problemet som tex ekonomin bakom osv)

http://livinggreen.se/blogg/gastbloggen/2012/09/25/saker-raka/ (Recept och info om kungsräkan av Gästbloggaren Gunilla Blixt)

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/stockholm/haninge/artiklar/ (härifrån kommer bilden)

Publicerat i snälltips | Kommentering avstängd

Dagens secondhand består av: Jeans; Ginatricot (mycket gamla och lappade från tiden då jag handlade nytt), supersköna skor; tradera, jacka; vintagemässan i Stockholm för två år sen, blus; organiseringsjobb (läs mer om vad jag gör på www.anordna.com).

Publicerat i dagens second-hand | Kommentering avstängd

Förra gångens snälltips handlade om att glädja någon med ett vykort, oavsett om det är en vän eller en bilfirma som varit extra snäll mot dig.. Men dagens snälltips handlar om en helt galen sak jag hörde talas om på Café Blooms2 på Hornsgatan i Stockholm en gång när jag var där för flera år sedan, och den här tanken har verkligen etsat sig fast hos mig.

Det går ut på följande: Man tar en fika och betalar som vanligt i kassan, men man säger även att man vill betala för en kaffe till -som sedan kommer att erbjudas till nästa kund som vill köpa en kaffe. Självklart måste baristan känna sig bekväm med detta – och hen får inte heller säga att det var du som betalade för kaffet. (Det är mer spännande om nästa kund inte vet vem det är.) Det roliga här är nämligen att du får tjuvspana på nästa kund -som antagligen blir jätteglad -och både du och kunden och baristan får en rolig stund! SÅ nu är det upp till dig! Testa nästa gång du tar en fika! Jag tänker kalla det här för ”pay-and-pass-it-on”. Det kan verkligen göra någons dag! Du kan ju även ha en överenskommelse med kassören att endast ge kaffet till någon som verkar lite nere eller som på annat sätt ser ut att behöva det.

Kom hemskt gärna med kommentarer om vad som hände när du gjorde detta för någon!

Lycka till!

Publicerat i snälltips | 3 kommentar