Annons
Annons

You’re hot then you’re cold..

Jag fryser lite trots att det är mitt på dagen
..Den här sommaren kan sammanfattas med en Katy Perry låt: ”you’re in and you’re out, you’re up and you’re down”.. så en iskaffe har inte precis varit drycken den här sommaren eftersom precis när man gjort den så kanske det har börjat regna ute. Men ok några gånger har det lyckats – och jag hann till och med få en bild innan solen försvann. Jag har även gjort iste – och det har blivit favoritdrycken för tillfället. Kannan kan stå i kylen i flera dygn efter att man har gjort den. Den har även passat perfekt att bjuda mina vänner på som är gravida. (Annars kanske man gärna slänger till sina vänner en öl när de kommer och hälsar på framåt kvällen). Svartvinbärste är favoritsmaken  -det smakar te men är ändå syrligt och fräscht. Så här kommer sommarens favoritdrycker:
***

Islatte

(1 port, använd ett stort glas)

0,5 dl starkt kaffe (eller 2 espressoshots)
1-2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
isbitar
mjölk (ca 1,5 dl)
kakaopulver
vispad grädde -gärna smaksatt med vanilj

(alla ingredienserna finns ekologiska och kakao, vanilj och kaffe är viktigt att de även är rättvisemärkta tycker jag)

Häll upp kaffet – det gör inget om det är ljummet, men har det fått kallna är det såklart bäst. Rör ner ca 2 tsk socker och 1 tsk vaniljsocker (eller söta efter smak). Fyll upp glaset med is.
Skaka mjölken i förpackningen – ett snabbt sätt att få den lite roligare men utan att vispa, och häll upp i glaset. Klicka över lite vispade grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker. Häll över lite kakaopulver. (Jag förvarar kakao i en saltströare så blir det lättare).

***

Iste med mynta

(ca 8 glas)

1 l vatten (eller så mycket som din kanna rymmer)
4 st tepåsar (gärna rättvisemärkt/ekologiskt svartvinbärste)
1 citron (eller citron på flaska, finns bra ekovarianter)
några myntakvistar
några msk strösocker
isbitar

Koka upp vattnet. Häll över det i en kanna med tepåsarna. Låt dra en stund och ta sedan upp påsarna. Häll i  någon msk socker och rör. Pressa över lite citron (det ska vara mer än några droppar, men en hel citron är nog för mycket). Kannan kan nu stå i kylen och njutas som den är. Men vill du ha det lite extra festligt och ska bjuda någon på det kan du lägga till följande: mixa lite socker med myntan och några isbitar, (alternativt krossa isen med hammare). Lägg i en myntakvist och gärna en citronskiva och ett sugrör så har du plötsligt en alkoholfri drink. Myntan bör avnjutas färsk, mixar man den och låter den vara i kannan blir den snabbt brun.

whosthatcutiepie

Om whosthatcutiepie

Jag bor på landet lite utanför Stockholm. Jag älskar att laga mat. Helst ska den vara vegetarisk och ekologisk. Jag shoppar gärna. Men bara om det är secondhand. Jag är en snällhetsjunkie som älskar att göra gott för människor och miljö. Här kan ni läsa om hur.
Det här inlägget postades i diverse små och goda recept. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.