Annons
Annons

Snälltips: En jätteräka och ett jätteproblem

Jag har precis sett filmen ”I grumliga vatten”, som handlar om jätteräkans miljöförstöring – och det är verkligen jättehemskt. Detta blir snälltipset för den här veckan: håll dig borta från jätteräkan så är du snäll mot en väldans massa människor på andra sidan jorden och mot vår natur.

Föreslår att ni alla som läser detta delar den lilla informationsfilmen på era bloggar, facebook, twitter etc. Det verkar som att många har missat det här! Den är snygg och underhållande gjord och tar endast 1 och en halv minut! (Se länk nedan).

Jag tror visserligen att de flesta som brukar läsa på Living Green känner till det här med jätteräkorna och vad de ställer till med, men man kan ju alltid sprida ordet! Fram till nu har Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden drivit en total bojkott av jätteräkan, men nu har dessa två hamnat i bråk eftersom en miljömärkning är på gång som Världsnaturfonden kan acceptera medan Naturskyddsföreningen anser ”vore lika illa som att miljömärka cigaretter”.. ja vi får väl se hur det slutar. Tills vidare kan vi skippa jätteräkan och istället äta andra skaldjur, vanliga små räkor (om de är msc-märkta såklart) eller varför inte denna nyhet: Kungsräkan -som inte är samma sak utan mer som en vanlig räka. Gästbloggaren Gunilla Blixt har här på Living Green använt sig av kungsräka från ICA som är msc-märkt.

Mitt tips är att välja vegetarisk sushi när ni äter det (jag älskar det! Är det ett bra sushi-ställe är verkligen den vegetariska precis lika god!), eller säg till när du beställer att du vill välja bort de bitar med räka på och lägga till några andra.

Här är alla länkar:

”Anti scampi” (informationsfilm, Naturskyddsföreningen, 1,5 min) (http://www.youtube.com/watch?v=hPJpPEH3l7o&feature=context-cha

”Keep Tiger prawns off your plate” (Informationsfilm, 1,5 min, på engelska) http://www.youtube.com/watch?v=riIn4RSwYGE&feature=relmfu

”I Grumliga vatten” (dokumentär, Naturskyddsföreningen, 12 min) http://www.youtube.com/watch?v=PZewBW7xjTM&feature=relmfu

”Murky waters” (dokumentär, Naturskyddsföreningen, 12 min, på engelska) http://www.youtube.com/watch?v=hPJpPEH3l7o&feature=relmfu

Fler länkar:

http://www.guardian.co.uk/news/2003/jun/19/food.fishing (Tar upp hela problemet som tex ekonomin bakom osv)

http://livinggreen.se/blogg/gastbloggen/2012/09/25/saker-raka/ (Recept och info om kungsräkan av Gästbloggaren Gunilla Blixt)

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/stockholm/haninge/artiklar/ (härifrån kommer bilden)

whosthatcutiepie

Om whosthatcutiepie

Jag bor på landet lite utanför Stockholm. Jag älskar att laga mat. Helst ska den vara vegetarisk och ekologisk. Jag shoppar gärna. Men bara om det är secondhand. Jag är en snällhetsjunkie som älskar att göra gott för människor och miljö. Här kan ni läsa om hur.
Det här inlägget postades i snälltips. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.