Annons
Annons

Mumbo-jumbo?

Pratade nyligen med en vän som har gått till en homeopat under våren/sommaren. Hon har varit väldigt oförklarligt trött -egentligen i två års tid och läkarvården har gjort alla möjliga tester. Men så sa homeopaten till henne att hon borde äta fisk två gånger i veckan. Lite jobbigt för en vegetarian att höra.. Men nåväl hon har ätit fisk emellanåt förut så det var väl egentligen inga större problem.  Det roliga med det hela är i alla fall att efter en himla massa frågor och lite ”homeopatmedicin” (jag vet inte namnet på den) – och det här rådet att äta fisk lite oftare har nu gjort henne piggare än någonsin i livet! Jag tycker det låter intressant.. Om jag någonsin blev sjuk skulle jag testa alternativvården. Har hört om många som blivit hjälpta därigenom faktiskt. Det behöver verkligen inte alls vara ”mumbo-jumbo” tror jag. Kanske till och med ren vetenskap som vi i vårt samhälle glömt bort men man i andra kulturer tar helt för givet.

Men ok, här följer ett recept på den BÄSTA fiskgratängen som finns! Och enklaste..

KAVIARINBAKAD FISK

(3-4 port, veganvänlig variant – se nedan*)

1 pkt fryst MSC-märkt fisk (torsk – eller annan fisk – ta det som är billigt just nu)
1 finhackad gul lök
2 dl creme fraiche
1 dl kaviar
1 msk tomatpuré
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
1 tsk finhackad dill (jag använde mig av fryst) -men använd gärna lite färsk dill vid säsong som dekor
Lite fiskbuljong eller grönsaksbuljong om man vill (man kan tex smula en tärning)
salt och peppar = det krävs en del

*För att få den veganvänlig kan du byta ut fisken mot tofu, och naturligtvis använda dig av vegetarisk buljong, byt ut creme fraiche mot sojagrädde, och kaviar kan du göra en egen blandning av:  kaviart -vegetarisk kaviar av tång, rökarom -finns att köpa eller så funkar det med lite mald lapsangthé,  - samt tomatpuré. Den ska troligen stå ung halva tiden i ugnen jämfört med originalreceptet..jag har ännu inte själv testat.
 

Lägg ut fisken på en lagom stor gratängform – obs det krävs en del utrymme för såsen sen så det måste finnas luft på sidan om fisken. Du kan stryka ett lager mjöl på fisken -detta gör att det inte blir riktigt lika mycket vätska runt fisken då den börjar tina. Blanda alla övriga ingredienserna och häll dem sedan över fisken. Det blir vackert rosa. Gratinera den i ugnen i ca 25 min på 200 grader -det kan ta lite längre tid beroende på hur djupfryst den är. (Kolla gärna inuti den innan du serverar så att den ser fast och vit ut – då är den klar). Det här receptet är som sagt superlätt och jättegott, servera gärna potatis, tex ugnsrostad – eller kokad till.

 

 

 

whosthatcutiepie

Om whosthatcutiepie

Jag bor på landet lite utanför Stockholm. Jag älskar att laga mat. Helst ska den vara vegetarisk och ekologisk. Jag shoppar gärna. Men bara om det är secondhand. Jag är en snällhetsjunkie som älskar att göra gott för människor och miljö. Här kan ni läsa om hur.
Det här inlägget postades i huvudrätt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.