Annons
Annons

Chemical Brothers

 

 

Det är konstigt för ungefär tre generationer sedan så fanns det knappt några kemikalier alls, men så för ca en generation tillbaks så fullkomligt exploderade kemikalieindustrin. På cirka 50 år har kemikalieproduktionen i världen ökat från mindre än 10 miljoner ton till över 400 miljoner ton per år. Det finns ca 100.000 olika kemikalier i världen idag. Och jag förstår det, några (få) personer tjänar enorma pengar på det här. (källa http://www.kemi.se/Start/Kemikalier-i-vardagen/).
På Living Green finns det massa inspiration till en kemikaliefri omgivning. För det är ju så sjukt onödigt att använda sig av massa saker som verkligen inte är nyttigt för någon eller något här på jorden. Särskilt inte om alternativet funkar lika bra. Det är ändå vi konsumenter som bestämmer vad som kommer att fortsätta finnas! Slutar vi att handla vissa produkter så försvinner de faktiskt från marknaden!

Dock vet jag att det finns ett problem: de flesta miljövänliga/ekologiska alternativ är oftast mycket dyrare! Men här har jag ett par exempel på saker som INTE är dyrare än produktens brorsa som är full av onödiga kemikalier:


Ketchup vs.
 Silverputsmedel.
 Min mamma handlade ett silverputsmedel i veckan och blev enormt besviken es det inte fungerade alls..sen smörjde hon in silvret med ketchup på min inrådan -och vips var de blanka igen!

Ekologisk olivolja vs. Duschcreme/underlivstvål/ansiktsrengöring.  Olivolja tar lätt bort make-up -men passar bäst om du har torr hud. Det är även naturligt svampdödande vilket gör det extra lämpligt för dig som lätt får klåda i underlivet. Kan tex fyllas i en liten sprayflaska eller pump och användas i duschen/på toaletten. Släng tvålen – som trots att den ska vara hudvänlig – ändå torkar ut dig!

Näsdukar vs. Bomullstussar/ansiktsservetterJag har kommit över ett parti näsdukar och har börjat använda dem för ansiktstvätt/hudrengöring istället för bomullstussar och det funkar superbra och jag behöver aldrig mer handla nytt -slänger dem i tvättkorgen istället.

Såpa vs. en miljon andra städprodukter. Såpa funkar till precis allt – är gjort på tallolja och totalt miljövänligt – dock kan du inte putsa speglar/fönster med det es det lämnar en ”skyddande hinna” på ytorna, men vill du putsa fönstret så använd vanligt handdiskmedel och fönsterskrapa istället. På kalkfläckar kan man blanda vatten och ättika i en sprayflaska och spraya, för mer supersmarta husmorstips kan du titta här: http://www.smartavardagstips.se/

Köp kläder i andra hand vs. köp nya kläder. Mycket billigare. Innehåller inga kemikalier som nya kläder gör – samt du bidrar inte till att mer kemikalier släpps ut i tillverkningen. (Testa tex Tradera -men ta dina mått och be om mått på plaggen så slipper du göra felköp!)

Återanvänd dina kassar vs. Köpa nya kassar varje gång du handlar. (Om du köper fem kassar i veckan sparar du 520kr/år..ingen jättesumma men du spar även på miljön så win win..

Handdiskmedel vs. Tvättmedel. Max 1 msk diskmedel räcker till en full tvättmaskin, det är betydligt miljövänligare och du spar en himla massa pengar på detta.. jag har inte själv ännu testat detta men har googlat massa på det och alla säger att det funkar så jag börjar bli övertygad. För att få tvätten sådär snyggt vit som jag gillar så ska det funka med att tillsätta bakpulver. Test utlovas!)

Återanvändbart kaffefilter vs. Engångskaffefilter. Hm undrar varför jag inte skaffat mig detta tidigare.. Köpte nu ett på Tradera för 24 kr som ska funka till typ 1000 kannor kaffe.. Det lämnar heller ingen ”papperssmak” som ju faktiskt de billiga kaffefiltrena annars gör. Jag kan ju fortfarande enkelt tömma ut sumpen i komposten.

Andrahandsmöbler vs. nya möbler. Jag tror inte vi förstår hur mycket kemikalier det går åt till att göra en ny soffa tex!  Det finns exempel på hamnarbetare som svimmar av alla kemikalier som öser ut när containrarna öppnas efter frakt till Europa med nytillverkade möbler. Köp andrahand! Kolla Blocket -finns hur mycket som helst där -efter något år har de mesta av kemikalierna försvunnit ur möbeln. (Källa: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/kopa/tio-satt-att-undvika-kemikalier-hemma/kemikalier/#Moblerochelektronik).

Och ni lämnar väl ert miljöfarliga avfall till miljöstationerna? Vet du att du egentligen ska lämna in alla överblivna produkter.. såsom schampo, hudkrämer, städprodukter, hårfärg etc?

Kom gärna med fler tips som gör att vi kan bespara oss både  kemikalier och pengar!

Här är en bra film om coctaileffekten: http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/cocktaileffekten/

Härifrån kommer bilden: http://www.batunionen.com/modules/miljoparm/pages/default.asp?pid=50

 

<3

 

 

whosthatcutiepie

Om whosthatcutiepie

Jag bor på landet lite utanför Stockholm. Jag älskar att laga mat. Helst ska den vara vegetarisk och ekologisk. Jag shoppar gärna. Men bara om det är secondhand. Jag är en snällhetsjunkie som älskar att göra gott för människor och miljö. Här kan ni läsa om hur.
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.