Bästa och billigaste höstsoppan, med lite indisk tappning. Den går att göra till ”gröna linssoppan” istället. Byt ut de röda linserna till gröna, ta bort tomaterna och lägg i spenat istället, använd grön currypaste istället för röd. Den blir också jättegod! Alla ingredienserna är ekologiska -utom tabasco, currypaste och honungen – som inte är ekologisk men väl kommer från en liten biodlare 0ch inhandlad på en marknad. Om du inte hittar honung med ingefära går det såklart bra att riva lite färsk ingefära -men ta då bara lite lite es det är mycket starkare. Du kanske vill hotta upp soppan mera – häll gärna i några droppar tabasco till eller lägg i lite sambal oelek. Tänd lite ljus och njut i mörkret. (Nu finns det faktiskt miljömärkta ljus för er som missat det!)

Recept på Röda Linssoppan

(4 port ca)

 

1,5 dl röda linser

1 burk hela tomater (krossade funkar men hela är mycket godare)

en halv hackad gul lök

2 st skalade och hackade potatisar

1 buljongtärning

2 vitlöksklyftor

1-1,5  tsk röd currypaste

2 msk tomatpuré

2 tsk oregano och timjan

3 droppar tabasco

1 tsk hackad persilja

1 msk honung med ingefära

1 tsk citron

salt och peppar

Lägg i lök och vitlök i en kastrull med olja. Stek den lite mjuk, häll i tomater och späd tomaterna med en burk vatten. Lägg sedan i potatis linser och koka en stund. Lägg sedan i alla kryddor/örter. Låt alltihop koka på svag värme under lock tills linserna och potatisen är mjuka. Kör med mixerstav om du vill ha den slät.  (Jag gillar halvsläta soppor -dvs man får gärna se lite av bitarna men jag har kört en liten stund med mixerstaven.) Rör ihop lite creme fraiche eller sojagrädde med lite chilisås -så att det är lite strimmigt och lägg en klick med röran på soppan vid serveringen. Lägg en persiljekvist ovanpå. Dra även ett varv med pepparkvarnen och strö över några saltflingor. Det ser alltid fint ut.

Här kommer en bild på den fantastiska honungen som även såklart passar utmärkt i té! Dock tänkte jag lägga upp länken till er..men i nuläget verkar bisysslan.com ligga nere (bisysslan.net är inte samma visade det sig.) Men jag vet att det även finns andra tillverkare av ingefärshonung.

Publicerat i huvudrätt | Kommentering avstängd

Annons

 

4 pers

(alla ingredienser är ekologiska)

2 paprikor (gärna röda)

2 dl arborioris

1 liten gul lök

olivolja

0,5 dl hackade kantareller (eller hela små vilket är finare)

0,5 dl ärtor

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

1 buljongtärning

1,5 dl vin (man brukar ju använda vitt vin i risotto – men jag har faktiskt använt rött vin i brist på annat, och det funkar det med. Smaken blir lite mer ”höstig” då vilket i det här fallet inte är helt fel).

1 dl creme fraiche

lite riven parmesan eller peccorino

 

Gör såhär:

Dela och kärna ur paprikorna. Fräs löken i olivolja – bränn den inte – häll över riset och vinet och smula över en buljongtärning. Låt vinet koka bort. Häll över creme fraichen. Risotton behöver inte vara helt klar när du lägger i kantareller, ärtor och sambal. Salta och peppra och smaka av. (Obs rör hela tiden i risotton för att den inte ska brännas och bli så krämig som möjligt). Fyll paprikorna med risotton. Riv rikligt med ost över dem. Gratinera i mitten av ugnen i 200 gr i ca 25 min, eller tills paprikorna börjat mjukna och osten smällt.

Servera paprikorna på en bädd av blandsallad – gärna med en färsk ört på toppen.

 

 

Publicerat i huvudrätt | 2 kommentar

Den här jättesöta väskan är kanske från 50-talet? Eller är det nån som har ett annat förslag? Hur som helst så har jag fått den under ett av mina hjälp-till-utrensningsjobb – (läs mer om vad jag gör här: www.anordna.com) – hursomhelst var det kärlek vid första ögonkastet. Problemet var att efter en kväll ute gick ena handtaget av i fästet. Men jag ska lämna in den till en skomakare för att få det professionellt åtgärdat. (Tips på seriösa, proffessionella skomakare i Stockholmstrakten mottages gärna!)

<3

 

 

 

 

 

Publicerat i dagens second-hand | 6 kommentar

 

Det är lite out-of-fashion med snigelpost. Men jag vill slå ett slag för det. Igår bestämde jag mig för att tacka bilfirman som hjälpte oss i somras med ett däckbyte. Jag har aldrig sett maken till bättre service! De ville knappt ens ta betalt! Ett toppenställe helt enkelt. Stället heter Lindqvist Gummiverkstad och ligger i Oxelösund. Men istället för att göra det som så sällan blir av.. handla kortet, köpa frimärke, skriva det och hitta en brevlåda att lägga det på gjorde jag det via postens app: Riktiga vykort. Man väljer en bild från sin telefon och sen är det bara skriva och skicka direkt i telefonen. (Du betalar endast 19 kr direkt via ditt kontokort.) Så gör nån glad direkt! Det är ju så himla enkelt! Jag vill dock även påpeka att elektroniska vykort såklart är miljövänligare, och ännu enklare att skicka samt kostnadsfria. Men ibland har man inte någons mailadress, och ibland kan det vara roligt att få nåt annat i brevlådan än räkningar och adresserad reklam. Ett annat tips är att skicka med ekonomipost som faktiskt är miljövänligare! Den posten tar inte flygvägen utan tåg eller båt..eller kanske snigelvägen. Men det är ju värt att vänta på!

http://www.posten.se/sv/Privat/Skicka%20en%20h%C3%A4lsning/skicka-riktiga-vykort/Sidor/Home.aspx

Ha en fin kväll!

Publicerat i snälltips | 2 kommentar

..Det är jag. Och nu har bloggen flyttats hit. Och jag tror att vi har hittat hem. Känns kul att vara bland jämlikar. Nu kan vi sprida budskapet vidare: till alla gamla läsare, livinggreenare och nya läsare. Den här bloggen handlar om matlagning -dvs vegetariska och ekologiska recept och om secondhandkläder..och om hur man blir lite snällare i sin vardag mot alla och allt runtomkring dig. Do good feels good.

Vi ses snart igen! /Who’s that cutiepie

ps. Läs mer om det här: http://www.livescience.com/4443-study-good-feel-good.htmlVisa inlägg

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i Okategoriserade | 4 kommentar

Annons

Nu tänkte jag ge mig på att ge er min dagens outfit. Det är nämligen kläder enbart handlade på Tradera, dvs second hand. Om du missade mitt inlägg förut som handlade om varför man helst ska handla kläder i andra hand så finner du det inlägget här: http://www.whosthatcutiepie.blogspot.se/2012/04/andrahand-har-bloggen-ar-ju-tankt-att.html#links. Jag gör mig tyvärr inte alls bra på bild så ni får hålla till godo med att dagens har kapat huvud.


Kjol – Anna Holtblad (second hand), top – vintage,  väska -vintage, strumpbyxor  -nya (men gjorda i det mer miljövänliga  - OCH hudvänliga materialet -som andas; modal).


Publicerat i Okategoriserade | 1 kommentar
Jag fryser lite trots att det är mitt på dagen
..Den här sommaren kan sammanfattas med en Katy Perry låt: ”you’re in and you’re out, you’re up and you’re down”.. så en iskaffe har inte precis varit drycken den här sommaren eftersom precis när man gjort den så kanske det har börjat regna ute. Men ok några gånger har det lyckats – och jag hann till och med få en bild innan solen försvann. Jag har även gjort iste – och det har blivit favoritdrycken för tillfället. Kannan kan stå i kylen i flera dygn efter att man har gjort den. Den har även passat perfekt att bjuda mina vänner på som är gravida. (Annars kanske man gärna slänger till sina vänner en öl när de kommer och hälsar på framåt kvällen). Svartvinbärste är favoritsmaken  -det smakar te men är ändå syrligt och fräscht. Så här kommer sommarens favoritdrycker:
***

Islatte

(1 port, använd ett stort glas)

0,5 dl starkt kaffe (eller 2 espressoshots)
1-2 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
isbitar
mjölk (ca 1,5 dl)
kakaopulver
vispad grädde -gärna smaksatt med vanilj

(alla ingredienserna finns ekologiska och kakao, vanilj och kaffe är viktigt att de även är rättvisemärkta tycker jag)

Häll upp kaffet – det gör inget om det är ljummet, men har det fått kallna är det såklart bäst. Rör ner ca 2 tsk socker och 1 tsk vaniljsocker (eller söta efter smak). Fyll upp glaset med is.
Skaka mjölken i förpackningen – ett snabbt sätt att få den lite roligare men utan att vispa, och häll upp i glaset. Klicka över lite vispade grädde, gärna smaksatt med vaniljsocker. Häll över lite kakaopulver. (Jag förvarar kakao i en saltströare så blir det lättare).

***

Iste med mynta

(ca 8 glas)

1 l vatten (eller så mycket som din kanna rymmer)
4 st tepåsar (gärna rättvisemärkt/ekologiskt svartvinbärste)
1 citron (eller citron på flaska, finns bra ekovarianter)
några myntakvistar
några msk strösocker
isbitar

Koka upp vattnet. Häll över det i en kanna med tepåsarna. Låt dra en stund och ta sedan upp påsarna. Häll i  någon msk socker och rör. Pressa över lite citron (det ska vara mer än några droppar, men en hel citron är nog för mycket). Kannan kan nu stå i kylen och njutas som den är. Men vill du ha det lite extra festligt och ska bjuda någon på det kan du lägga till följande: mixa lite socker med myntan och några isbitar, (alternativt krossa isen med hammare). Lägg i en myntakvist och gärna en citronskiva och ett sugrör så har du plötsligt en alkoholfri drink. Myntan bör avnjutas färsk, mixar man den och låter den vara i kannan blir den snabbt brun.

Publicerat i diverse små och goda recept | Kommentering avstängd

>

Min pappa tycker om att gå i skogen och leta guld – det vill säga kantareller. Han vet alla bra ställen runt skogarna där vi bor.. men däremot gillar han inte att ta hand om svampen. Så jag brukar få allt han plockat. (Lustigt, jag skulle ju vilja ha lön för mödan och äta den också!) – så på hösten brukar det hänga en påse med skogens guld på min dörr när man kommer hem. I år är svampen tidigare än vanligt eftersom det har regnat så förfärligt mycket, så nu har jag redan ätit nyplockade kantareller! Nedan följer ett recept som jag bjöd mina vänner på i måndags. Det är förresten fantastiskt när man kan göra såna här underbara saker en helt vanlig måndag: grilla, dricka rosévin och sen att vännerna sover över så hela lägenheten är full av madrasser och tältsängar. Mysigt! Det kom en liten skur precis när vi var klara med middagen -så rabarberpajen med marsánsåsen (se mitt förrförra inlägg) fick avnjutas inomhus bland massa tända ljus, men det gjorde inte så mycket eftersom vi redan suttit större delen av kvällen utomhus.
***

Förrättsvåfflor med smörstekta kantareller

4 port

2 hela våfflor (Se våffelreceptet här: http://whosthatcutiepie.blogspot.com/2012/04/ )
En rejäl näve små fina gula kantareller, eller lätt hackade stora kantareller
En halv rödlök
8 tsk creme fraiche
8 st persiljekvistar
smör (tex ekologiskt bregott som jag tycker är väldigt gott till det mesta)
salt och peppar
(Allt är ekologiskt, utom kantarellerna som är plockade lokalt.) :-)
Stek kantarellerna i smör, salt och peppar. De ska få lite färg så stek på medelhög värme i några minuter.
Dela våfflorna och ge alla 2 ”hjärtan” var. Klicka en tesked creme fraiche på varje våffelbit, lägg på lite kantareller, rödlök och en persiljekvist. Gå några varv med salt och pepparkvarnen över. Servera!



Publicerat i förrättsrecept | Kommentering avstängd
Nu har det varit supervarmt och superfint och min supervän har varit här och hälsat på (det är hon som har tagit bilderna) – och vad passar väl bättre än en supersmoothie till frukost! Den är gjord på de så kallade superbären havtorn och goji och superfröet pumpa. När du äter den riktigt känner du att du får i dig  supermycket  C-vitaminer och så lite annat bra från fröna som järn, zink, b- och e-vitamin (pumpafrön är faktiskt något av det nyttigaste man kan äta läs mer här: http://pulstagning.se/2012/february/pumpafron.html). Som dekor ovanpå lade jag salviablommor.

***

Supersmoothie

(2 port)



2 dl ekologisk vaniljyoughurt
1 dl blandade ekologiska gojibär och havtornsbär
1 fryst ekologisk banan (jag har sagt det tidigare -men värt att påminna är att lite övermogna bananer ska inte åka i sopen utan skalad och delad i en låda i frysen -för att kunna användas i smoothie)
1 msk ekologiska fröer (pumpafrön och linfrön är mina favoriter)
Kör allt i mixer eller använd stavmixer. Häll upp i glas. Strö lite frö och gärna nån ätbar blomma eller blad ovanpå.
Publicerat i diverse små och goda recept | Kommentering avstängd

 

Jag har lyckan att ha en alldeles egen rabarberplanta. Den är redan gigantisk trots att jag planterade den förra året efter att jag fått den av en granne. (Jag gillar landet, folk är väldigt givmilda här faktiskt.) Så varsågod ännu ett recept att lägga rabarber på.. (förlåt ordvitsen).  Det blev i alla fall supergott! Har aldrig gjort marsansås förut, men eftersom jag inte hade nåt annat hemma att ha till pajen kokade jag ihop mitt egna recept på det. Tyvärr är mängden av ingredienserna inte så väl uppmätta, jag gjorde lite på känn. Men om du vill göra den här pajen så tror jag att det funkar med måtten i receptet, eller så höftar du också. Det här är nämligen inte som bakning – dvs kemi som måste vara exakt. Snart kommer det förresten upp bilder på gäststugan som vi har byggt.. den blir jättefin! Om ni undrar var jag har hållit hus så är det där jag varit på sista tiden..

***

Smulig rabarberpaj med jordgubbar och marsansås

(4 port)

3 stänger  färska rabarber

1 näve jordgubbar (frysta funkar)

2 dl mjöl
1 dl havregryn
ca 100 g smör
ca 3-4 msk sirap
1 tsk vaniljsocker
(Alla ingredienserna som använts är ekologiska. Rabarberna är dessutom lokalproducerade) :-)

Nyp ihop mjöl, havregryn, smör och vaniljsocker till en smuldeg. Skär rabarberna i små bitar, dela jordgubbarna. Fördela rabarber och jordgubbar i en form, ringla över sirapen. Häll över smuldegen. Grädda på 200 gr i ca 20 min. Jag tyckte inte att det behövdes maizena eller nåt annat – det blev inte för vattnigt för det.


***

Marsansås

(4 port)

2 msk smör

2 msk strösocker

1 msk mjöl

ca 4 dl mjölk

ca 3 msk vaniljsocker

1 äggula

Börja med att smälta smöret, häll på mjöl, när du märker att det börjar tjockna häller du på mjölken, men lite i taget. Vispa hela tiden. Rör ner strösockret. När det tjocknat till lagom konsistens tar du av kastrullen från spisen och vispar ner äggulan och vaniljsockret. Observera att det inte får vara kokhett när du vispar ner äggulan för då klumpar sig äggulan och det blir inte roligt (du måste börja om). Smaka dig fram till en bra vanljsmak. Det blir säkert ännu godare och vaniljigare med en äkta vaniljstång, men man tager vad man haver tycker jag.

***

Publicerat i efterrättsrecept | Kommentering avstängd