Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Vindkraft i medvind

Vindkraft i medvind

Vindkraft i medvindVindkraft i medvind

Vindkraft i medvind - gör ett aktivt elval

Det är inte bara för att tjäna pengar du ska göra ett aktivt val av elbolag. Utan för att vara säker på att elen du förbrukar är så grön som möjligt.

Nätet är den grönes vän. Här hittar du allt du behöver för att göra miljövänliga elval. Börja därför med att söka upp någon av de jämförelsesajter som finns för elbolag. Du kan exempelvis leta på www.compricer.se, www.elskling.se eller www.elprisguiden.se.Här kan du givetvis jämföra elbolagens priser, men kan också se vilka elbolag som erbjuder ”grön” el, dvs el som producerats ur vatten- eller vindkraft. (Huruvida kärnkraftsel är ”grön” får var och en själv ta ställning till.

Den som vill gå ännu längre kan gå med i något av de olika  vindkraftskooperativ som finns och få köpa el till praktiskt taget självkostnadspris. Då går man in som delägare i ett vindkraftverk genom att betala några tusenlappar och får därefter köpa el billigare än om man köper vindkraftsel genom de vanliga elbolagen.Hur mycket man tjänar på att bli vindkraftsdelägare varierar givetvis på hur mycket man konsumerar. Men den största vinsten gör miljön.

Ett annat grönt spartips är att alltid stänga av datorer och tv på nätterna. Stand by-läget drar nämligen mycket mer ström än du tror. Enligt Energimyndigheten kan stand by-elen svara för uppemot 10 procent av hushållets hela energiförbrukning. Enklast är att köpa förgreningsdosor med på- och avknapp så stänger du av strömmen för alla apparater samtidigt.Om du ska köpa ny tv, dvd-spelare eller digitalbox – kolla alltid hur mycket energi de drar och att det går att stänga av dem med en avstängningsknapp, inte bara med fjärrkontrollen.

Annika Rosell
journalist

 

Kommentarer (1)Add Comment
...
omrode moste sekra varje flektet/2.paramental och symetral arbeta med wind kraft.spora projektet med data material.3wilken e r klimaten dystans km&metr*-astr.balans.
0
Skrivet av yyrek, juni 20, 2009

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy