Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Samtalet som minskar elkostnader

Samtalet som minskar elkostnader

Ett samtal kan ge dig grönare elSamtalet som minskar dina elkostnaderJämför alltid olika bolags priser och policy

Ett samtal kan ge dig grönare el
Tillhör du dem som troget blir kvar som kund hos ditt gamla elbolag trots höga priser? Här får du råden som kan sänka dina elkostnader med uppemot hälften – och dessutom hitta grönare el. Bara efter ett enda telefonsamtal.

Att välja elpris är ungefär som att välja fast eller rörlig ränta på sina bolån. Du kan binda ditt elpris på sex månader, ett, två eller tre år, eller välja ett rörligt pris. Rörligt elpris följer tillgången på el och priserna sjunker om vintern är mild och tvärtom. Den som inte har tecknat avtal om någon av dessa elpriser med sin elleverantör betalar något som heter tillsvidarepris. Då betalar du det pris elbolaget tycker att du ska betala och gissa om det är högre eller lägre än de andra priserna?

För att räkna ut hur mycket du kan sänka dina elkostnader måste du känna till hur mycket du gör av med. Det är också ganska enkelt att få fram – utan att behöva tolka de obegripliga räkningar elbolagen brukar skicka. Ring bara till din nätleverantör, alltså det nätbolag som äger elnätet på orten du bor, så får du besked direkt.

De största eltjuvarna i ett vanligt hushåll brukar vara gamla vitvaror. Om du vill undersöka hur mycket ström din kyl, frys eller spis drar kan vända dig till kommunens energirådgivare eller energibolag och fråga om de lånar ut portabla elmätare. Den har en kontakt som man kopplar till exempelvis kylens elkontakt och sätter in i väggen.Gäller det en kyl eller frys kan du behöva mäta elförbrukningen under några veckor eftersom de här maskinerna har en kompressor som slår av och på med jämna mellanrum. För andra hushållsmaskiner kan det räcka med några timmar för att du ska kunna räkna ut vad det blir på ett år.

När du har bestämt dig för vilket elbolag du vill anlita ringer du bara upp dem, så kontaktar de din gamla leverantör och ordna allt det praktiska.
Om du byter till en annan elleverantör än den som din nätleverantör samarbetar med, kommer du i fortsättningen att få två elräkningar. En från elhandelsbolaget på din förbrukning och en från nätbolaget för att du har tillgång elledningarna.

Annika Rosell
Ekonomijournalist

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy