Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Sälj skräpet

Sälj skräpet

auktionAuktionSälj prylarna på gammaldags auktion

Så här gör du:

• Ring upp en auktionsfirma i Stockholm eller närmaste större stad och berätta vad du vill sälja. Om de är intresserade kan de komma och hämta möblerna – men du får själv betala frakten.

• Föremål som auktionshusen inte tar emot kan du försöka sälja hos antikhandlare eller rentav själv. Att hålla en så kallad garageförsäljning hemma på den egna tomten är ett roligt och enkelt sätt att bli av med resten. Du behöver inga tillstånd så länge du håller dig på den egna tomten. Det är tillåtet att sätta upp en skylt om den inte hindrar eller skymmer trafiken.

Det här vill auktionsköparna ha:

• Allra mest betalar man för möbler som är mycket tidstypiska, exempelvis Myranstolar eller Erik Höglund-glas från 50-talet eller keramik av Berndt Friberg från 60-talet.

• Allmogemöbler, allra helst med stark lokal prägel. De här går naturligtvis bäst att sälja till dem som exempelvis har sina rötter på orten eller ska inreda sin nya sommarstuga.

• Välgjorda möbler av hög kvalitet som dessutom är väl bevarade har alltid ett värde.

• Förutom de självklara sajterna. www.tradera.se och www.blocket.se - kolla in www.auktion.se, som har en lista över auktionshus och auktioner i hela landet.

Varje stuga behöver röjas då och då. Varför inte sälja det du inte behöver på en gammaldags auktion? Så här års är det roligare än nätet, och större chans till klipp. Bor du på landet och har fina föremål kan du tjäna på att åka till Stockholm och sälja.

Populära program som Antikrundan, Antikdeckarna och Sommartorpet är rena folkbildningen. Runt om i Sverige har folk lärt sig hur man sköter om sina gamla föremål och vad de kan vara värda. Samtidigt har programmen höjt intresset för att köpa och sälja på auktioner.

Du som har något att sälja ska tänka dig för innan du bestämmer dig för var du ska sälja dem. Rätt beslut innebär nämligen bättre betalt. Här är ett par enkla tumregler:

Enklare allmogeföremål har störst chans att säljas till ett bra pris hos ett auktionshus i en mindre stad eller på en bonnauktion på landet.

• Möbler och föremål av högre klass – då är det värt besväret att köra till Stockholm och de större auktionshusen.

Vad menas då med ”enklare” och ”högre klass”? Ett par exempel:

Gamla skörderedskap från 1800-talet räknas till de enkla, medan ett fint jämtskåp kan betinga ett bra pris i Stockholm.

För att slippa åka hem med sitt skåp igen är det smart att ringa till auktionshuset i förväg och berätta om ditt föremål. En viss värdering kan göras redan på telefon. Dessutom har flera av de stora auktionshusen en nedre gräns, som innebär att man bara tar emot föremål som får ett utropspris på exempelvis en tusenlapp. Men självklart finns det alltid både auktionshus och antikhandlare som tar emot billiga föremål.

Ett annat tips är att sälja lokalt producerade saker på orten. En tavla med vackert värmlandsmotiv betingar ett högre pris i Värmland, där konstnären kanske rentav är lite känd. I Stockholm riskerar tavlan att säljas till lägre pris, om ingen har hört talas om konstnären.  

Men det finns annat som talar för att det kan löna sig att resa till Stockholm med sina föremål. Där finns en större och kanske kunnigare kundkrets än på landsorten. Det behöver ju inte nödvändigtvis betyda att priserna stiger, men det minskar risken för att föremålen ska bli helt felprissatta.

Text: Ingrid Kindahl

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar