Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Semestra miljövänligt

Semestra miljövänligt

Semestra miljövänligt

Det finns all anledning att stanna i Sverige på semestern. Dels är det miljövänligt, dels är det billigare. Kronan fortsätter att falla allt djupare mot euro och dollar.

Just nu läser vi mycket i tidningarna om att stanna hemma på semestern. Visst finns det mycket som talar för det - inte minst den svaga kronan. Den noterades i går till 11:08 euro. Jämför det med 9:45, som var kursen för ett år sedan. En försämring med 18 procent! Än värre är det med dollarn. Den kostar i dag 7:95 kronor mot 5:99 i juli förra året. Det är en försvagning med hela 33 procent. Siffrorna kommer från Riksbanken. Hos resevalutaföretagen ligger kurserna högre, eftersom de behöver täcka sina kostnader.

• EU-blomman är EU:s eget miljömärka.

EU-blomma

 Fungerar ungefär som svanen, det vill säga att företag som vill märka sin tjänst eller produkt måste uppfylla vissa miljökrav. Leta efter blomman när du bokar hotell, vandrarhem eller resor. 
• Vill du veta mer om hur man utforskar Sverige, kolla på www.visitsweden.se. 
• Eller gå in egen regionala turistorganisations hemsida, till exempel www.sormlandsturism.se, www.skane.com, www.sverigeturism.se och många fler. Googla på din stad eller region och "turist". 
• Väl ekokrogar när du går ut och äter. Du hittar hela listan på www.ekokrogar.se.

 

Då är det inte svårt att sitta hemma och bestämma sig för att vara miljövänlig, det vill säga avhålla sig från flygresor ner till Europa eller dollarländer. Njuta av den svenska naturen, fjällvandra och cykla ter sig plötsligt som mycket bättre alternativ.

Men om man verkligen vill vara miljövänlig finns det fällor även för den som stannar i Sverige. Bil och flyg finns ju även här. Miljömässigt är tåg, cykel och apostlahästarna det bästa sättet att ta sig fram. Eller på hästryggen. Läs här vår tidigare artikel om hur du får tag på billiga tågbiljetter.

Camping är förstås också miljövänligt. Den som tältar påverkar miljön mindre än den som bor på hotell. Problemet är det där med valutan - det är inte bara vi svenskar som får det billigare om vi semestrar i vårt land. Så blir det även för alla dem som normalt lever med dollar och euro. Den svaga kronan gör att det blir bingo för dem att komma hit. Resultat: fullbokade campingplatser.

Det goda rådet blir därför att utnyttja det informationsövertag som man har om man är infödd i ett land. När du tänker efter, så vet du redan var guldkornen finns. Utgå till exempel från din egen eller vänners sommarstuga och gör exkursioner till fots eller cykel därifrån. Med eller utan tält. Det finna med att semestra hemma är att man äntligen får tid att utforska sin närmaste omgivning.

Ett bra sätt att tänka för att komma på trevliga aktiviteter är att låtsas att du får gäster från utlandet. Vad skulle du ta med dem på? Vad skulle du visa dem och vad skulle ni göra?

När du har svaret - gör det själv. Med eller utan utlandsgäster. Behöver du ytterligare hjälp, se rutan här intill.

Text: Ingrid Kindahl

 

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy