Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Risk för extra skatt på billig vindkraftsel

Risk för extra skatt på billig vindkraftsel

VindkraftVindkraftRisk för extra skatt på billig vindkraftsel
Skatteverket hävdar att den som ingår i ett vindkraftskooperativ och får köpa billig el ska skatta för ”förmånen”. En sådan uttagsskatt kan vara dödsstöten för kooperativt ägd vindkraft.

Om medlemmar i ett kooperativ får köpa produkter eller tjänster till rabatterat pris måste de betala en så kallad uttagsskatt. Nu har Skatteverket bestämt att även andelsägare i vindkraftskooperativ ska uttagsbeskattas, eftersom de kan köpa el till lägre pris än marknadspriset.
– Men andelsägarna betalar ju redan både energiskatt och moms, säger Linda Magnusson, som är vd på O2 Vindel, som står bakom Sveriges största vindkraftskooperativ.
Dessutom menar hon att andelsägarna har betalat en ingångsavgift till kooperativet, ibland ända upp till 100 000 kr. Det ger en kapitalkostnad, som måste läggas på det elpris man betalar.
Skatteverket menar å sin sida att det pris andelsägarna betalar för sin el ska jämföras med det som gäller på den nordiska elbörsen Nord Pool. Mellanskillnaden ska beskattas med 30 procent.
Det skulle i så fall höja elpriset med omkring 10 öre per kilowattimme.
Det finns ett 70-tal vindkraftskooperativ i Sverige och anmälningarna har hittills strömmat in från personer som ser fördelarna med att både få sin el från den miljövänliga vindkraften, samtidigt som man betalar ett lägre pris än hos elbolagsjättarna.
Men när Skatteverkets utspel om uttagsskatt blev känd tvärnitade vindkraftskooperativen. Försäljningen av andelar har nästan helt avstannat.

LivingGreen ringde upp Skatteverket för att få klarhet i vad som gäller.

Hallå där, Skatteverket! Vad är det här för dumheter?
– Vi har bara svarat på en fråga som vi fick från en revisionsbyrå om vad som gällde för vindkraftskooperativ för ett år sedan, svarar Stig Schultz, som är rättslig expert på Skatteverket. Det var en revisionsfirma som ville veta vad som gäller när ett kooperativ säljer billig vindkraftsel.
– Lagen säger att när exempelvis en ekonomisk förening säljer produkter eller tjänster för ett pris under marknadsvärdet till sina medlemmar så ska föreningen beskattas för mellanskillnaden. Det gäller även för vindkraftverkskooperativ. Fast i slutändan leder det sannolikt till att medlemmarna får betala ett högre pris, säger han.
– Det finns undantag från regeln, men vindkraftskooperativ finns inte med bland dessa och därför blir vårt svar att uttagsbeskattning ska ske.
Skatteverket kan ibland påtala om de upptäcker någon skatteregel som är alldeles uppåt väggarna. Men i det här fallet tror Stig Schultz inte att Skatteverket kommer att agera – hur gott ändamålet än är.
– Nej, vi kan inte gå in och ta ställning när det handlar om olika parters skattskyldighet, säger han. Det är opinionsarbete och ska drivas av andra än Skatteverket.

Text: Annika Rosell

Läs även: Nu kan du snart sälja el, Ny miljöfond satsar grönt, Sverige bäst i EU på förnybar energi

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar