Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Fondförvaltaren som MÅSTE leva grönt

Fondförvaltaren som MÅSTE leva grönt

Fondförvaltaren som MÅSTE leva grönt
Jan Rosenqvist är fondförvaltare på miljöfonden Sol, Vind & Vatten. Fonden satsar på företag inom miljöteknik och som utnyttjar sin miljönytta för att förbättra sin lönsamhet. Även privat satsar Jan Rosenqvist på att leva upp till höga miljökrav.

 

Jan Rosenqvist DK fonder

Namn: Jan Rosenqvist
Ålder: 46
Jobb: Ansvarig för fonden Sol, Vind & Vatten hos DK Fonder.
Familj: Hustru Katarina, en dotter 11 år, en dvärgschnautzer 1 år.
Bor: Villa i Danderyd, som värms upp med en ny effektiv värmepump.
Åker till jobbet: Kommunalt.

Tidigare i år utnämndes fondförvaltaren Jan Rosenqvist till Europas femte bästa fondförvaltare. Det är analysföretaget Citywire som varje år granskar över tusen fondförvaltare i Europa och rankar de bästa. Och i år kom alltså Jan Rosenqvist på en hedrande femteplats.
År 1998 drog Jan Rosenqvist igång Öhman Nordisk Miljöfond. De senaste fem åren var han även förvaltare av denna fond och det är resultatet av den förvaltningen som ligger bakom femteplatsen.

Sedan dess har Jan Rosenqvist gått över till DK Fonder, där han ansvarar för fonden Sol, Vind & Vatten. Man behöver knappast vara någon Einstein för att förstå vilken inriktning fonden har.
– Jag tror stenhårt på miljöteknik, säger Jan Rosenqvist. Företag som kan kombinera miljömedvetenhet med att tjäna pengar har framtiden för sig.

 

Men det gäller att hitta russinen i den stora miljökaka som börjar växa fram i klimatdebattens spår. Efter tio år i miljösvängen har Jan Rosenqvist blivit ganska duktig på att identifiera och sålla bort lycksökande ”skuttföretag”.
– Jag vet vilka bolag jag kan lita på och innan jag investerar i nya måste jag känna mig säker på att det är seriöst, säger han.
Det handlar om att resa runt (med tåg) och träffa företagsledningarna, lusläsa rapporter, analyser och bokslut, berättar han. Plus en stenhård analysmetod. Nu har han fått ihop en fondportfölj som han är nöjd med.
– Men visst kan man råka på bakslag ändå, säger han.
Sedan fonden Sol, Vind & Vatten startade i april 2009 har den stigit med drygt 8 procent när detta skrivs (21 september).
– Jag är ganska nöjd, säger Jan Rosenqvist. Vi har haft lite motvind i starten. Fonden investerar globalt och den sjunkande dollarkursen har jobbat mot oss, men sådant där brukar jämna ut sig i längden.

Frågan är om miljöfondförvaltaren är lika duktig på att leva grönt efter arbetstidens slut som på jobbet?
Här är fem frågor som avslöjar Jan Rosenqvists privata gröna profil.

Vad gör du för att leva grönt?
– Det viktigaste är maten. Familjen handlar alltid ekologiskt och vi matsedeln följer årstiderna. Så här års äter vi till exempel bara frukt från trädgården, köper ingen.
Vem i familjen står för det mesta gröna tänket?
– Från början var det jag, men nu är jag och min hustru Katarina lika engagerade.
Vilket miljöbrott, stort eller smått, retar dig mest?
– I det stora perspektivet är det framför allt den kemikalieframställning som sker utan att man tar fram någon konsekvensbeskrivning. Plus fossilanvändningen, förstår.
– I det lilla retar jag mig på att folk ofta tar bilen i onödan.
Vilket är ditt eget gröna mål?
– Jag har inget specifikt grönt mål, utan satsar på att finslipa min livsstil med ekologisk mat, vilka transporter jag väljer och att resa mindre.
Vad kan du inte tänka dig att avstå från, trots att du vet att det inte är så bra för miljön?
– Det är nog resor till andra länder. Fast vi försöker tänka oss för genom att begränsa vårt resande och välja tåg när det är möjligt. Alltid inom Sverige, men också för resor till länder i Europa.

Annika Rosell ekonomijournalist

Text: Annika Rosell

Läs mer om Jan Rosenqvist här

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy