Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Billig mobil är sällan grön

Billig mobil är sällan grön

Billiga mobiltelefoner sällan grönaMobiltelefoner sällan grönaBillig mobil är sällan grön

I Sverige säljs över tre miljoner mobiler om året. Men mobiler som tillverkas i låglöneländer är sällan ”gröna”. Operatörer och tillverkare skyller på ointresserade konsumenter.

Tidningen Råd & Rön har granskat mobilmarknaden ur ett miljöperspektiv. De konstaterar att detta är en marknad med stor negativ påverkan på miljön. Mobilerna innehåller plaster, bly och flamskyddsmedel – för att bara nämna några giftiga beståndsdelar.

Dessutom tillverkas många mobiler i låglöneländer, där det är si och så både med arbetsmiljön och det gröna tänket i tillverkningsprocessen.

Trots att operatörerna skulle kunna göra mycket för att påverka marknaden i mer hållbar riktning är intresset ljumt, skriver Råd & Rön, som berättar om en etisk granskning gjord av Fair Trade Center och tidningen.

FTC har genomfört enkäter och intervjuer med företrädare för Telia, Tele 2, Telenor och 3 om deras miljöengagemang. Det visar sig att alla utom 3 har en uppförandekod som omfattar internationella etiska  riktlinjer för miljö och arbetsmiljö. Operatören 3 har enbart en miljöpolicy.

Men det är sannerligen inte lätt för en konsument som vill ta reda på hur det ser ut med miljöengagemanget hos en teleoperatör. Informationen ligger ofta gömd på hemsidorna – i vissa fall finns den dessutom bara på engelska.

Operatörerna själva skyller på att konsumenterna visat lågt intresse för mobilmarknadens miljöpåverkan. Det stora intresset visar de stora inköparna vid offentliga upphandlingar, alltså när stat eller kommuner ska köpa mobiler till sina anställda.

FTC kommer att bjuda in operatörerna till fortsatt dialog.

 

Vinn skönhet

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy