Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Här är de nya, heta energiaktierna

Här är de nya, heta energiaktierna

Här är de nya, heta energi-aktierna
Medan sol-, vind- och biokraftindustrin har backat på börsen, går det uppåt för bolag inom energieffektivisering.

Anledningen är att de inte är beroende av utveckling av ny teknik, utan kör på i gamla välkända hjulspår – fast med mindre utsläpp.

Flera länder börjar nu dra in sina subventioner till företag som satsar på förnybar energi som sol- och vindkraft. Överkapacitet och prispress slår just nu hårt mot dessa företag, speciellt sedan kinesiska bolag slagit sin in i sektorn.

Desto bättre går det för företag som satsar på att effektivisera gammal teknik, så att exempelvis bilar släpper ut mindre koldioxid. Bilar med mindre miljöpåverkan har ju aldrig varit hetare än nu.

En som redan har insett vart utvecklingen är på väg är den amerikanske miljardären Warren Buffet, som enligt tidningen Dagens Industri nu börjar köpa in sig i bolag med inriktning på energieffektivisering. Förra året köpte han in sig i det kinesiska bolaget BYD, som bland annat tillverkar batterier till bilindustrin.

Men man behöver inte lära sig mandarin för att hänga med i energirallyt på börsen. Det finns svenska bolag som platsar i den nya trenden. Dagens Industri har talat med ett antal aktiemäklare och bett dem peka ut sina favoriter på den svenska börsen. Det är bland SKF, Alfa Laval samt ABB.

 

Medlemserbjudande på Hildur.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy