Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Så blir du kvitt REA-febern

Så blir du kvitt REA-febern

Bli kvitt reafebern - LivingGreen ger tipsenBli kvitt reafebern - LivingGreen ger tipsen
Så blir du kvitt REA-febern

Sommarens stora reor är här och alla skyltfönster skriker HANDLA. Men behöver du verkligen ett par nya skor till, eller den där festblåsan?

De flesta gör felköp och överkonsumerar under rea.  Att överkonsumera tär både på plånboken och på miljön. 
Vi har plockat fram några handfasta tips som hjälper dig spara tid och ger dig pengar över att handla schyssta varor när du väl behöver istället.

För dig som vågar vägra

Ordning och reda
När du har koll på vad du äger så inser du ganska snart att du har det du behöver. Försök hitta en speciell plats för allt i hemmet. Det ger en  överblick om du verkligen är i behov av något nytt.

Ducka och blogga om det
Blir du ”taggad” av att fynda, undvik dina favoritstråk under rea-säsongen. Nolltolerans helt enkelt
Vägra handla en enda pryl eller plagg på rea. Utmana någon i din närhet om att vägra handla på rean eller blogga om din utmaning. Det brukar vara motiverande. Räkna ut hur mycket du sparar varje månad genom att inte rea-handla och belöna dig med att se pengarna växa på ditt konto.

Hitta nya kickar
Många använder shopping som ett helgnöje eller ett sätt att umgås med familj och vänner. Välj en upplevelse i stället för att konsumera. Gå på bio, teater, konsert eller opera. Ta den där helgkursen om webbdesign eller inredning som du längtat efter eller varför inte en välbehövd massage som ger energi och motverkar stresshormoner.

 

Läs vår artikel om hur du shoppar grönare här.

Edits skriver om sin Rea feber här.

Om du ändå väljer att gå på rean

Handla aldrig något oprovat
Bara tanken på att stå i kö till provrummet under en rea brukar vara avskräckande. Du minimerar risken att handla något fel om du bestämmer dig för att prova allt du köper.

Ta med en vän
Att gå på en rea tillsammans med en god väninna ger oftast mindre tid till att handla och mer tid till att komma överrens om var man ska gå. Det gynnar plånboken.

Fullt pris?
De största felköpen görs när vi handlar plagg eller inredning på rea som vi inte skulle köpt till fullt pris. När du hittar något på rea som du vill köpa, ställ följande fråga:

– Hade jag köpt detta för fullt pris? 
Om motivet till köpet är priset så är troligen inte ditt behov befogat.

Ta tid
Sätt en tidsgräns för hur länge du får handla – sätt timern på telefonen för säkerhets skull.

Budgetera
Sätt en budget som du inte får överskrida – använd kontanter så att du har koll på hur mycket du har gjort av med.

Ta med inköpslista
Skriv en lista på det du vill köpa och håll dig till den – var specifik. Skriv till exempel: ljusa sandaletter eller vit långärmad tröja med V-ringning. Finns inte exakt det som du vill ha så avslutar du aktiviteten Rea och gör något roligare i stället.

Av: Edit Künstlicher

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy