Annons
Annons
Ekonomi / Ekonomi / Grön svensk design vinner exportframgångar

Grön svensk design vinner exportframgångar

Eva Lundquist och Josefine Drakenberg från Nyttadesign
Grön svensk design vinner exportframgångar

Två svenska designers hade nästan gett upp sitt företag när de beslöt att satsa allt på Ambiente-mässan i Frankfurt. Nu har de kammat hem stora order från Europa, Japan och USA och företaget blomstrar.

Eva Lundkvist, Nytta Design

Företag: NyttaDesign AB
Gör: Formger, tillverkar och marknadsför produkter där omtänksamhet och användbarhet står i centrum
Grundades: 2007
Ägare: Eva Lundkvist, Josephine Drakenberg och Iqube Holding
Omsättning: 2,8 miljoner
Säte: Stockholm

Festligt förkläde i ekodesignEn av företagets storsäljare som gått till Japan på export.


Produkterna tillverkas av ekologisk bomull och fylls med tvättbara natur-material så som druv- kärnor, körsbärskärnor och boveteagn, restmaterial från ekologiska vingårdar, fruktindustri och lantbruk.

Mer information:
www.nyttadesign.se

Eva Lundkvist och Josephine Drakenbergs affärsidé är att skapa produkter av miljöoptimala material, förutom att de är snygga och praktiska. Men på hemmaplan har försäljningen gått trögt. Deras företag, Nyttadesign, har haft svårt att få lönsamhet.

Som ett sista försök att rädda företaget bestämde sig de två grundarna att ställa ut sina gröna och innovativa designprodukter på Ambiente-mässan i Frankfurt. De samlade ihop sina sista pengar och åkte ner till mässan i Tyskland.

"Japanerna slog till direkt"

”Det var en ren chansning. Men tack vare mässan har vi dubblat vår omsättning. Det är ett stort genombrott som har gett oss ny, härlig energi” säger bolagets vd Eva Lundkvist.

Nu har företaget flera nya stora kunder i Europa, Japan och USA.

Ambiente-mässan är en av världens största mässor för konsumentprodukter. Utbudet av ekologiska och gröna produkter var stort, men enligt Eva Lundkvist var det få aktörer som kombinerade design och miljötänk i alla sina produkter. Det gjorde Nyttadesign. Den första ordern kom från ett japanskt företag.

“Japanerna slog till direkt la en order i miljonklassen på vårt förkläde. Ordern är nu levererad och förklädena har exponerats på en mässa och andra tillställningar i Japan. Det finns också med på omslaget till japanska ELLE À table”, säger Eva Lundqvist stolt.


Även stora aktörer i Tyskland och Schweiz gjorde beställningar, och en stor fransk webbutik med en grön profil har tagit in hela Nyttadesigns sortiment. Dessutom förhandlar företaget nu med en stor säljorganisation i USA.


”Periodvis har vi fått ta extra jobb för att klara brödfödan. Jag vet inte hur många gånger vi har tänkt ge upp, men ändå fortsatt. Vi har väl gett oss den på att vi ska lyckas”, säger Eva Lundkvist.

Evas tre gröna tips till andra småföretagare:

  • Leta efter och fråga alltid efter ekologiska eller recyklade alternativ till material du köper in även om du tror att det inte finns.
  • Ta reda på varifrån materialet kommer, titta på hela kedjan och om du är osäker välj en leverantör som redovisar allt framför någon som inget vet.
  • Flyg mindre fråga efter snabbtåg till Europa. Tåget ett utmärkt ställe att jobba i lugn och ro på.


Av: Ingrid Kindahl
Foto: Clara Blennow Nilsson

Kommentarer (1)Add Comment
Härligt, bra jobbat!
Fortsatt lycka till nu!
// Den manlige modellen på omslaget till ELLE à Table
0
Skrivet av 002mateke, september 02, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy