Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Tio enkla tips för ett grönare 2012

Tio enkla tips för ett grönare 2012

gronare2012-520gronare2012-340gronare2012-160Tio enkla tips för ett grönare 2012

Här finns information om var du lämnar soporna i din kommun: Sopor.nu

Läs vår guide till byteshandel på nätet: LivingGreen.se

Elbolag märkta Bra miljöval: Sveriges natur

Vare sig du är veteran eller nybörjare när det kommer till att leva grönt så kan vi alla behöva inspiration för nya idéer. Det nya året har börjat – och det finns ingen bättre tid att göra en liten förändring i vardagen för en grönare livsstil. Här får du tio tips som gör valet enklare.

1. Köp inte vatten på flaska
Gör det billigare för dig själv och drick kranvatten istället – och minska på plastkonsumtionen på köpet. Konsumtionen av flaskvatten i Sverige innebär omkring tiotusen långtradartransporter årligen på våra vägar, och i de mest extrema fallen fraktas buteljerna ända från Italien. Oavsett om man tittar på energiförbrukning, utsläpp av växthusgaser och försurande ämnen eller bidrag till övergödningen är kranvattnet helt överlägset. Flaskvattnets miljökostnader är många gånger högre, oavsett märke.

2. Källsortera
Det kan låta banalt, men många bostäder har inte den möjligheten än. Fråga din hyresvärd, bostadsförening eller kommun om lättillgänglig återvinning.

3. Välj giftfria produkter för huden
Vanliga produkter innehåller ofta kemikalier som inte är så bra för kroppen. Försök välja bort parfymerade produkter och minska antalet produkter du använder. Undvik propylparaben och butylparaben, vilka är ganska vanliga ingredienser i kosmetiska produkter. Kolla efter produkter märkta med Bra Miljöval eller Svanen. Det finns bland annat schampo, balsam, tvål, duschkrämer, solkrämer och hudkrämer som är miljömärkta.

4. Tvätta grönare
Tvätta vid lägre temperaturer och låt tvätten hängtorka. En ansenlig mängd energi sparas om man undviker att tvätta vid 60 grader. Dagens moderna tvättmedel kan tvätta lika rent vid lägre temperaturer.  Se också till att alltid tvätta med full maskin, den mesta energin går till uppvärmning av vattnet som sedan åker direkt ut i avloppet dessutom förbrukas lika mycket vatten och el även om tvättmaskinen endast är halvfull. Att torktumla tvätten drar tre gånger så mycket energi som att tvätta den, dessutom slits kläderna fortare i en torktumlare. Låt hellre tvätten hängtorka.

5. Ta med en egen shoppingpåse när du handlar
Bärkassar i plast innehåller olja genererar den koldioxidutsläpp när den väl förbränns. Väljer du mellan plast och papper är papper bäst, eftersom papperspåsen tillverkas av trä som går att återanvända till annat – under förutsättning att man lämnar den i pappersinsamlingen.

gronsaker-520

6. Köp närproducerat
Du stöttar den lokala marknaden och sparar stora mängder avgaser från transporterna. Dessutom behöver mat som inte transporteras långa sträckor besprutas i samma omfattning för att öka hållbarheten.

7. Köp begagnat
Leta i första hand efter begagnat när du handlar. Kläder, leksaker, möbler och inredning finns på loppmarknader, secondhand-butiker och på köp-och-sälj-sajter på nätet.

8. Fråga efter grön el
Välj el märkt med Bra Miljöval.

  • Du får el baserad på sol-, vind-, och vattenkraft samt biobränslen.
  • Du stödjer inte kärnkraft, kolkraft eller naturgas.
  • Dina utsläpp av växthusgaser från el blir låga.
  • Du ställer krav på att elproduktionen tar hänsyn till miljö, djur och växter.
  • Du bidrar till projekt för energieffektivisering och minskad miljöpåverkan.
  • Du betalar bara några tior mer om året om du bor i lägenhet. För dig i villa blir det några hundralappar extra per år.

Det är enkelt är det att byta el genom att kontakta ditt elbolag. Säg att du vill ha el märkt med Bra Miljöval. Har de inte Bra Miljöval kan du byta elbolag genom att kontakta något av de elbolag som finns på länken i menyn till höger. De fixar överföringen och pappersjobbet.

vindkraft-520

9. Använd miljömärkta rengöringsmedel för hemmet
Välj i första hand såpa som rengöringsmedel. Det funkar utmärkt till både köket, badrummet, toalettstolen, golven och möblerna. Miljömärkt såpa tär inte lika mycket på miljön som andra städprodukter, och du utsätter varken dig själv eller din familj för onödiga kemikalier. Om du behöver starkare medel än såpa kan du välja produkter märkta med Bra Miljöval, i andra hand Svanen.

10. Kör grönare
Lätta på gasen, balansera däcken och lasta bilen lättare för att spara bensin, pengar och miljön. Ska du byta bil? Kolla in de miljövänliga alternativen i första hand.

Källor: Naturskyddsföreningen, HSB

Av: Johanna Arogén
Foto: SXC

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy