Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Sju sätt att göra ditt företag grönare

Sju sätt att göra ditt företag grönare

grontforetag-520grontforetag-340gront-foretag-160Sju sätt att göra ditt företag grönare

Med små förändringar kommer man långt - även som företag. Här kommer sju tips för dig som vill göra ditt företag lite grönare.

Släck lyset och låt solen komma in
Om alla anställda släcker sina lampor och stänger av datorer och maskiner innan de går hem sparar inte bara miljön utan även pengar för företaget. Rum som inte används behöver inte stå tända. Installera anordningar som tänder/släcker automatiskt på toaletterna. Naturligt dagsljus är inte bara gratis, det ökar också trivseln och välmåendet på arbetsplatsen. Låt persienner och gardiner vara öppna så mycket som möjligt och spara in på elektriskt ljus. Idag erbjuder flera elbolag apparater som mäter energitjuvar. En bra investering för att få en överblick över var energin går att spara in på.

Inred med levande växter
Skippa plastväxterna! Levande växter rengör luften och gör arbetsplatsen till ett skönare ställe att vistas på.

gront-foretag1-520

Återvinn
Se till att det finns återvinningsstationer i fikarummen och i anslutning till kontoren, där man kan sortera sina sopor. Det bör finnas kärl för papper, kartong, matavfall, hård och mjuk plast, batterier, glas, metall och så vidare.

Uppmuntra till grönare transporter
Samåkning, kommunal transport, cykel och promenad är grönare sätt att färdas på. Ska företaget gemensamt åka nånstans, välj tåg eller samåk i mesta möjliga mån. Motivera gärna personalen med en årlig tävling eller utmaning. Istället för tex stegtävling som görs på flera företag kan man räkna kilometer med cykel. Med ett fint pris kan man motivera och uppmärksamma miljön.

Köp begagnat
När företaget inhandlar möbler och andra saker är det en god idé att se sig om efter begagnade alternativ i första hand. Du sparar både pengar och miljön!

gront-foretag2-520

Välj miljövänliga produkter

När företaget ska köpa in kontorsmaterial eller andra produkter, se till att välja det som är mest miljövänligt. Oblekt papper och ekologisk tvål är två enkla exempel. Ska du bjuda på lunch eller anordna en företagsfest? Välj ekologisk och närproducerad mat.

Go digital

Uppmuntra till så lite utskrifter som möjligt och att kommunikation ska ske elektroniskt, så kostar det inte mer att köpa bättre papper. Istället för att använda kalendrar och filofaxer kan ni använda kalender- och kommunikationsverktyg som finns i smart phones och via dator.

Av: Johanna Arogén, redaktör
johanna.arogen@livinggreen.se

Bilder: SXC

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy