Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Fem sätt att minska kemikalierna i din vardag

Fem sätt att minska kemikalierna i din vardag

Dammsugare-IstockphotoPlast_i_massor_sxc-huFem sätt att minska kemikalierna i din vardag

Läs om fler tips och ett liv utan kemikalier i bloggen "Toxicstopper"

Fler blogginlägg om kemikalier:

Bloggaren GreenMama om förpackningar

Fem värstingar att byta ut till eko

Fler artiklar om kemikalier:
Rengöring hemma ger ökad allergirisk

Vi möter många kemikalier varje dag, och tyvärr är det praktiskt taget omöjligt att försöka undvika dem helt. Det går dock att minska på sitt kemikalieintag och att undvika en hel del. Här har vi samlat fem enkla tips för dig som vill minska på kemikalierna i din vardag.

Laundry-sxc.hu

Tvätta eller vädra nya textilier
För att få ur kemikalierna från tillverkningen bör nya kläder alltid tvättas innan användning. En ny matta eller soffa är det svårare med, men ett tips är att vädra ordentligt de första dagarna så försvinner rätt mycket den vägen.

Dammsugare-Istockphoto

Dammsug ofta och källsortera dammet
Dammet vi har hemma suger ofta upp kemikalier som avges så dammsug ofta för att få bort detta. Särskilt bra är detta om du har småbarn som kryper eller leker mycket på golven. Dammsug dammet och sortera det som hushållsavfall/brännbart. Damm drar till sig skadliga kemikalier från till exempel elektronik, möbler och plast. Reningsverk är inte gjorda för att ta hand om dessa. När du våttorkar damm sköljs kemikalierna vidare ut i våra sjöar och skärgårdar.

Köp ekologisk mat
Genom att köpa ekologiska livsmedel så slipper du både rester från bekämpningsmedel och tungmetaller från konstgödningen. Tre livsmedel som är extra besprutade och därmed bra att alltid köpa ekologiska är bananer, kaffe och vindruvor. Tips: Läs mer om mat utan tillsatser på Äkta Vara.se

Astma och Allergiförbundets logo

Läs mer om vilka kriterier som gäller för olika pruduktkategorier här

Välj parfymfritt
Då parfymer kan innehålla allergiframkallande eller hormonstörande ämnen är det ett smart drag att använda parfymfria produkter när det gäller städmedel och i badrumsskåpet. Leta efter Allergiförbundets symbol när du handlar. Smart att leta efter symbolen när det ska målas om i ett rum eller om du ska investera i dyra möbler. Läs mer på www.astmaoallergiforbundet.se

Dra ner på plasten
Plaster kan innehålla olika gifter som kan läcka ut och tas upp av människor eller av naturen. Det är därför smidigt att välja andra alternativ när det är möjligt, särskilt när det gäller produkter som ska användas av barn eller som är kopplade till mat. Tänk också på att teflonstekpannan innehåller plast, och dessutom ingår ett  miljöfarligt och svårnedbrytbart ämne i tillverkningen av pannorna. Använd istället förpackningar av glas och porslin där det är möljigt.

Av: Jenny Brolin
Foto: Sxc.hu, Istockphoto.com

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy