Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Tre anledningar att skippa teflonpannan

Tre anledningar att skippa teflonpannan

Pots-and-pans520Pots-and-pans340Tre anledningar att skippa teflonpannan

Fler produkter i hemmet med teflon:

  • Grillgaller
  • Kastruller
  • Termosar
  • Mini-kök för camping
  • Mjölkskummare till kaffemaskin
  • Rengöringsolja till cykel

Teflon uppfanns 1938 av Roy J Plunkett som då jobbade för DuPont. Kommerisiella produkter kom i mitten av 40-talet men Teflon blev allmänt känt först från 1950 och framåt.

Källa: Wikipedia

Många känner kanske till att teflonpannan, som är billig och finns i var och varannat hem, inte är så bra för miljön. Har du funderat över om din teflonpanna ska få stanna eller gå, här är tre anledningar att slopa den!

 

1. Få bort gifterna
Teflon är en plast som kan vara både reproduktionsstörande och giftig. När teflonpannan hettas upp till högre temperaturer kan teflonet avge giftiga partiklar och gaser. Hos människor kan detta ge influensaliknande symptom, men det har även kopplats till dödsfall hos djur. Dessutom avges vid tillverkningen av teflon ett cancerframkallande ämne som inte är biologiskt nedbrytbart.

2. Slippa plastredskapen
En nackdel med teflon är att du inte kan använda vilka redskap som helst i pannan, då den lätt repas. Med fördel ska plastredskap användas, vilket inte är särskilt bra om du vill undvika gifter. Precis som när det gäller teflon kan andra plaster också läcka giftiga ämnen vid upphettning, och plastredskapet kan dessutom smälta om du råkar lägga det för nära plattan.

3. Minska på slit och slänget
Rätt var de är så blir teflonpannan repig och bara att slänga, och köpa en ny? Investera istället i en bra gjutjärnspanna, den räcker hela livet. Se bara till att ta hand om den så kommer den bara att bli bättre med tiden. Ett bättre val både ur miljö- och en ekonomisk synvinkel.

Av: Jenny Brolin

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar