Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Fem anledningar att handla second hand

Fem anledningar att handla second hand

second-hand-shop-520second-hand-shop-340Fem anledningar att handla second hand

Förutom att kolla in din stads second handbutiker finns det även ett flertal mötesplatser för kläd- och prylbyte.

klädbytardag.nu kan du hitta en lista över klädbytardagar i landet, och genom att söka på ”bytes” och din ort på Facebook så kan du hitta grupper för byten och bortskänkes nära dig.

I genomsnitt köper svenska folket 15-20 kilo kläder och textil varje år, samtidigt som 8 kilo slängs i soporna. Om vi istället skulle använda begagnatmarknaden så skulle vi tillsammans spara:

  • 95 miljoner m³ vatten
  • 25 600 ton kemikalier
  • 142 000 ton koldioxid.

Genom att köpa second hand kan man spara in upp till 97 procent av den energi som gått åt för att tillverka nya kläder.

Källa: Naturskyddsföreningen

Att shoppa har blivit en del av vår livsstil. Vi är vana vid att kunna välja och vraka det senaste trenderna till låga priser. Men shoppingen har ett pris; klimatpåverkan. Det finns ett sätt att shoppa med gott samvete. Då gäller det att handla eller byta sig till något som redan är använt. För att inspirera dig har vi listat fem viktiga anledningar till varför begagnat är härligare.

1. Bli unik
Även om det finns mycket av dagens mångproducerade varor att köpa second hand, så är det också lättare att hitta det där unika som sticker ut. På begagnatmarknaden kan du även hitta både omgjorda och helt hemgjorda prylar.

2. Minskade gifter i vardagen
Ett begagnat plagg har ofta redan tvättats ett flertal gånger, vilket gör att kemikalier som tillförts plagget vid tillverkningen har hunnit tvättas bort. Detta gäller även andra, större, textilier som soffor och liknande där kemikalierna har minskat med vädringar och liknande. Länktips: Läs bloggen Toxicstopper om kemikalier i vardagen här>>

3. Inget bidrag till sopberget
När du köper något som någon annan inte vill ha längre bidrar du också till att en vara tas om hand istället för att hamna på sopberget. Gör detsamma med de saker du själv rensar ut så är cirkeln sluten.

4. Öka statusen på second-hand
När du köper begagnat istället för att köpa nytt bidrar du också till att efterfrågan på nytillverkade saker minskar, vilket är bra för miljön. Det kommer till nytta när du själv ska sälja saker vidare.

5. Bättre ekonomi
Din ekonomi kommer också att tacka dig. För även om det finns olika prisklasser även för begagnade varor, så är det bra mycket billigare än att köpa motsvarande sak ny.

Av: Jenny Brolin
Foto: SXC.hu

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy