Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Fem sätt att spara på miljön när du tvättar

Fem sätt att spara på miljön när du tvättar

Miljövänligt sätt att tvättaMiljövänlig tvättFem sätt att spara på miljön när du tvättar

En genomsnittsfamilj tvättar 200 omgångar per år. Det motsvarar cirka 400 kWh.

Av hela vår energianvändning står varmvattnet för cirka 20 procent.

Vi använder cirka 50 miljoner kilo tvättmedel varje år.

Källa: Jämtkraft och Hem&Hyra

Galltval-Jordklok.se

Testa att använda galltvål istället för kemikaliestinna fläckborttagningsmedel.

Galltvålen är tillverkad av naturliga ämnen och går att använda på alla textilier med fläckar. När Ica-kuriren testade fläckborttagningsmedel i somras blev galltvålen bäst i test.

Köpställe: Jordklok.se

Det spelar ingen roll om du bor i ett singelhushåll i stan eller i en storfamilj på landet – att tvätta är ett nödvändigt ont för alla. Den svenska genomsnittsfamiljen tvättar nästan fyra tvättar i veckan.    Genom att tvätta med eftertanke kan du spara både pengar och miljö. Här kommer fem tips kring hur du behåller din tvätt ren på ett smartare sätt.

1.Tvätta mer sällan
Kläder som använts en enstaka dag behöver inte nödvändigtvis vara smutsiga. Ha för vana att lukta på kläderna och kolla efter fläckar innan du slentrianmässigt lägger dem i tvättkorgen. Kanske kan de användas en dag till? En hel del kläder klarar sig ett tag till bara genom att vädra dem. Genom att tvätta mer sällan håller kläderna dessutom längre.

2. Tvätta vid lägre värme
Dagens tvättmedel är så pass effektiva att det oftast är onödigt att tvätta kläder i mer än 40 grader. När det gäller sängkläder och handdukar räcker det oftast med 60 grader. Det mesta energin vid en tvätt går åt till uppvärmning av vattnet, så här finns en del energi att spara.

3. Fyll maskinen
Att tvätta halva maskiner är slöseri både med vatten och energi. Vänta istället med att tvätta tills du fyller en hel maskin. Här kan det vara bra att tänka strategiskt redan när du köper kläder och undvika sådant som du inte kan tvätta tillsammans med annat som du redan har.

4. Häng istället för att torktumla
Det mest energieffektiva sättet att torka tvätt är förstås att hänga den utomhus och låta solen och vinden sköta torkandet. Är det inte möjligt är det smart att investera i en torkställning. Att hänga tvätten istället för att torktumla den kan spara upp 0,5 procent av hushållets elförbrukning och dessutom förlänger det  livslängden på dina kläder.

5. Tvätta med rätt medel
När det gäller tvättmedel finns det en hel del att göra. Ett av de vanligaste misstagen när det gäller tvättande är att vi tar alldeles för mycket tvättmedel. Ofta skulle vi snarare kunna ta mindre tvättmedel än vad som anges på förpackningen. Dessutom kan vi ofta skippa sköljmedlet. Tänk också på att välja ett miljömärkt tvättmedel när du tvättar.

Av: Jenny Brolin
Foto: SXC.hu

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy