Annons
Annons
Gröna Tips / Gröna tips / Hållbara val för ljusälskare

Hållbara val för ljusälskare

ljus-580ljus-340Hållbara tips för ljusälskare

Återanvänd dina sumpar
Ofta blir det små ljusstumpar över i staken när ljuset brunnit ut. Samla dessa och gör nya ljus! Det du behöver är veke (går att köpa i hobbyaffärer) och en behållare. Varför inte ta en fin gammal udda kopp?

Här kan du hitta en enkel beskrivning kring hur du går tillväga.

Nu när mörkret lagt sig utanför fönstren redan innan middagen blivit serverad, så är det helt rätt att stanna inne och mysa om kvällarna. Att tända ljus är ett trevligt sätt att skapa stämning hemma, men tänk på att välja ljus som inte skadar vår miljö.

Det hållbara valet när det gäller ljus är att köpa sådana som är tillverkade av stearin, istället för paraffin. Stearin är till skillnad från paraffin en helt förnyelsebar råvara som kommer från animaliskt och vegetabiliskt fett. Stearinljus både sotar och osar mindre än paraffinljus, och det finns dessutom Svanenmärkta varianter att välja.

Enligt Svanen skulle vi kunna spara  kunna minska våra koldioxidutsläpp lika mycket som om vi tog bort 15 000 bensinbilar från vägarna, bara genom att alla svenskar övergick till miljömärkta stearinljus.*

Kretsloppa värmeljusen
Se till att återvinna värmeljusens behållare genom att lägga dem i behållaren för metallförpackningar på återvinningsstationen.

Tre-ljus-580

Tre ekovänliga ljus

  • Ekologiskt doftljus av sojavax, 179 kr hos Classy Organic
  • Kronljus i stearin, 49 kr för 8 st hos Clas Ohlson.
  • Ljus i bivax med doft av apelsin och nejlika, 59 kr hos Loveko.

*Källa: Svanen

Av: Jenny Brolin

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy