Annons
Annons
Guider / Guider / Ljus i vårt hus - så gör du när ljusen slocknat

Ljus i vårt hus - så gör du när ljusen slocknat

ljus-520ljus-340Ljus i vårt hus - så gör du när ljusen slocknat

Stearinljus
Genom att välja ljus som är gjorda av 100 % stearin väljer du hållbart.

Gamla ljusstumpar av stearin går att använda till nya ljus.

Ett stearinljus blir inte krokigt, sotar mindre, brinner med stor och klar låga och eventuellt spill går enkelt att tvätta bort.

Nu tänds miljontals ljus i den svenska hemma. Ungefär 300 miljoner värmeljus beräknas förbrukas i Sverige varje år, varav säkert de flesta under julhelgerna. Här kommer tips för hur du kan återvinna det mesta av juleljusen.

Överblivna ljusstumpar
När ljusen brinner ner finns det alltid en liten stump kvar som man kan spara och göra nya ljus. Så här gör du:

Förbered en glasburk eller liknande med att knyta fast en mutter i en bit veke (går att köpa. I andra änden av veken knyter du en pinne som läggs tvärs över glasburken, med muttern i bottens mitt. Lägg ljusstumparna i en kastrull och sätt den på plattan på låg värme. Stearinet smälter fort, så vakta hela tiden. Plocka bort vekarna som blivit kvar när stearinet smält. Häll försiktigt stearinet i glasburken och låt svalna. Dekorera burken enligt önskemål och fantasi.

Värmeljusens aluminiumfolie
Behållarna ska slängas bland metallförpackningar på återvinningsstationen. Aluminium är en miljömässigt dålig lösning eftersom det går åt mycket energi vid produktionen. Men om vi återvinner aluminium sparar vi 95 % av den energi som annars behövs för att göra helt ny aluminium. Aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. Lämna in värmeljusbehållaren som metallförpackning.

Lampor
Alla smålampor från julgransljusen, elljusstakar, luciakronor och så vidare lämnas som el-avfall på återvinningscentralen.

Lågenergilampor och LED
Lamporna innehåller avancerad elektronik och får inte slängas i vanliga hushållssopor. Produkterna är därför märkta med en överkryssad soptunna. Lämna i stället in dem i en affär som säljer sådana lampor eller till separat insamling av elektronikavfall.

Källor: Naturskyddsföreningen, Stearinljusfabriken

Av: Johanna Arogén

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar