Annons
Annons
Hälsokrönikan / Vilken av skålarna ska väga tyngst?

Vilken av skålarna ska väga tyngst?

Hälsokrönika i februari i samarbete med Livskick.nuLivskick_blommaut_340
Vilken av skålarna ska väga tyngst?
Välbefinnande. Vi vill alla känna det och vi vill alla leva ett liv med det som ständigt ledmotiv. Men vad är egentligen välbefinnande – vad innebär det? Och viktigast – hur når vi dit?

Namn: Petra Liuski
Ålder: 33
Bor i: radhus i Umeå

Gör: är delägare och marknadschef för Livskick.nu samt informatör vid Umeå universitet.

Motto: Du kan bara du vill!

Favorit på ekohyllan:
Ekologisk frukt är godare

Hälsokrönikan publiceras i samarbete med
livskick_webblogga_150x47

Många skulle nog påstå att välbefinnande kan definieras som god hälsa och ytterligare några därtill skulle göra ett tillägg av mental balans. Jag är böjd att hålla med. Men jag vill lägga till ytterligare dimensioner.  

"Alla som omger oss påverkar vårt välbefinnande"

Jag anser att välbefinnande är en kombination av god hälsa, mental balans och en rad andra faktorer såsom styrka, lycka, trygghet, närvaro, utmaningar, lugn, kärlek, bekräftelse, ja listan kan göras lång. Inte enbart en av dessa aspekter är nyckeln till välbefinnande, utan en kombination av alla.

Välbefinnande uppnår vi alltså genom att få vara friska, ta hand om våra fysiska kroppar, känna oss sedda och behövda, samt vara närvarande med alla sinnen. Vi når välbefinnande genom att känna lugn och lycka, vara älskade och kunna ge till andra, och genom att växa via utmaningar. Enkelt, eller hur?

Det är faktiskt relativt enkelt om du tänker efter. Allt som omger oss och alla som omger oss påverkar vårt välbefinnande. Mår vi inte bra i en relation, lider vi av dåligt samvete över något, trivs vi inte med jobbet eller lever vi för stressigt – då påverkas vi i hela vår existens. Det är enkelt att se att om livet haltar kan vi inte nå välbefinnande, något som borde vara en självklar plats att vistas på för oss alla.

"Klump i magen eller välbefinnande - vad väljer du?"

Är det inte lättare sagt än gjort att nå denna plats med tanke på allt som påverkar? Inte alls. ”Jag hinner inte”, ”jag kan inte” och ”jag rår inte på det”; alla ursäkter som vi tar till då vi känner oss orkeslösa eller maktlösa att ta tag i vår situation – de är bara nonsens. Vi hinner visst och vi kan visst. Det mesta kan vi faktiskt göra själva. Det handlar om att fatta ett beslut, göra en plan och sätta igång.

Men det gäller att komma ihåg en sak för att lyckas: att ingen gör detta åt oss utan det är vi själva och bara vi som fattar besluten i våra egna liv. Det är vi som har makten över vilken av vågskålarna som ska väga tyngst för varje timme och vecka av våra liv. Klump i magen eller välbefinnande - vad väljer du?

Av: Petra Liuski

Kommentarer (2)Add Comment
Bra reflektion
Välbefinnande behöver heller inte vara så komplicerat. De enkla sakerna är de bästa. Skaffar vi för mycket yttre saker för att upprätthålla vårt välbefinnande, kan korthuset lätt falla. Jag tror på att satsa på ett inre välbefinnande - med små medel.

Tack Petra!

Emilia
Emilia Arvidsson
Skrivet av Emilia Arvidsson, februari 08, 2011
Helt rätt!
Och ändå är det så många som inte lever så utan känner sig helt styrda av livet. Det finns alltid en massa undanflykter varför man inte ska ta tag i sitt liv och göra val som får en att må bra. Samtidigt sneglar man längtansfullt på dem som faktiskt styr sina egna liv. Men du har så rätt: egentligen är det väldigt enkelt!
0
Skrivet av Fru C, februari 10, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar