Annons
Annons
Hälsokrönikan / Är vi fångar i jakten på lyckan?

Är vi fångar i jakten på lyckan?

Är vi fångar i jakten på lyckan?

emilia-livskick-160Namn: Emilia Arvidsson
Ålder: 31 år
Bor: Enskede Gård, Stockholm
Gör: frilansskribent och matinspiratör
Motto: älska din nästa!
Favorit på ekohyllan: Just nu– ekologiska ägg.
Blir lycklig av: ledighet!

 

Boktips och DVD-tips:

  • Lyckans verktyg, Sonja Lyubomirsky
  • Att välja glädje (DVD och bok) Kay Pollak

Hälsokrönikan publiceras i samarbete med
livskick_webblogga_150x47

Av egen erfarenhet vet jag hur lätt det är att gå in i lyckofällan - ”om jag bara … så kommer jag att bli så lycklig!”. Det blir en jakt, även om jag numera skyr ordet. Vi står där med full mundering, och är redo att finna lyckan.

Media, som gärna säljer lösnummer, är inte sena att haka på. Det handlar om allt ifrån ”bästa terapi” till ”hur du blir lycklig när du renoverar”. Kanske följde du Jakten på Lyckan som gick på SVT under våren? Hanna Hellquist jagade lyckan i form av intervjuer med kända profiler och testade diverse lyckometoder. Jätteintressant och tydlig budskap: du blir kanske inte lycklig av det du tror du blir lycklig av.

"Jag är en lyckojunkie"

Rakt på sak erkänner jag här och nu: jag är också en lyckojunkie – det är klart att jag vill vara lycklig! Kanske är det just för att känslan av att vara olycklig är meningslös och gör ont. Däremot köper jag inte de traditionella lyckomyterna; människor renoverar sig fördärvade eller gör karriär trots att det enda de skulle behöva är vila. Jakten tar musten ur dem. Är vi så påverkade av att jämföra oss med andra och hur lyckan bäst uppnås eller har vi helt enkelt inte riktigt koll på hur vi kan bli lyckliga?

Vi höjer vår levnadsstandard med hjälp av pengar och prylar – men när vi sedan undrar hur livet ska bli bättre (lyckligare) så är vi fångar i vår egen livsstil. Denna cykel är inte lätt att bryta om man har lån för hus, en vana för lyx och kanske en umgängeskrets där lyckan mäts i just pengar. Tomheten infinner sig, och vi undrar varför.

"Vad är meningsfullt - fyll ditt liv med det"

Lyckoforskaren Bengt Brülde talar om något som jag verkligen har fastnat för, och det är meningsfullhet. Smaka på ordet – visst är det fyllt av så mycket mer än ”lycka”? Mitt råd är att tänka i termer av meningsfullhet på de plan där du vill känna dig mer tillfreds. Vad är meningsfullt för dig? Fyll ditt liv med det!

Av: Emilia Arvidsson

Kommentarer (1)Add Comment
Meningsfullhet!
Väl skrivet Emilia! Jag gillar den tanken, och associerar faktiskt själv oxå just det ordet till min lycka. Jag är i helhet lycklig när jag känner att jag är på "min väg" och lever på det sätt som gör just mitt liv meningsfullt!
0
Skrivet av Jenna, juli 11, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar