Annons
Annons
Hälsokrönikan / Krönika: Var tog medmänskligheten vägen?

Krönika: Var tog medmänskligheten vägen?

hands-340handsKrönika: Var tog medmänskligheten vägen?

IMG_3874_vit

Namn: Johanna Arogén
Ålder: 32
Bor: Umeå (flyttar till Oxelösund i november)
Jobbar med: Chefredaktör på Livskick.nu

Publiceras i samarbete med:

livskick_webb_160

 

Tyck till om krönikan! Skriv en kommentar till till Johanna nedan.

Ibland blir jag rädd när jag är ute bland folk. Nej, det handlar inte om social fobi utan om människors beteende. Jag reflekterar ofta över hur vi människor är egoistiska jerks som bara ska fram till varje pris – och om det priset är en annan människas missöde spelar ingen som helst roll.

 

"Man tränger sig fram för att snabbast hinna före alla andra"

Det kan handla om en så enkel grej som i kön på ICA. Man tränger sig fram för att snabbast hinna före alla andra. Vad spelar några ynka minuter för roll? Är det så viktigt att hinna först att man är redo att bete sig som en stenåldersmänniska?

För stenåldersmänniskor är precis vad vi blivit. Vi bryr oss bara om oss själva. Det är jag, jag, jag. Och eventuellt mina närmaste. För att komma någon vart idag – vare sig det är i bilkön på väg till jobbet eller i karriären – så måste man trängas, bitas, skrika högst och vara totalt odräglig som människa. Vad är det för fel på vårt samhälle?

Man betalar pengar till diverse ändamål, Rädda barnen eller Cancerfonden, men man kan inte vara trevlig mot sin granne eller bjuda in en bekant som har det jobbigt. Man köper gärna ett armband till förmån för Rosa bandet, men kan inte se kassörskan i ögonen och säga ett vänligt ord. För de vänliga orden kan man inte visa upp.

"Vi behöver inte kliva över andra för att själva lyckas"

Missförstå mig inte. Det är givetvis bra att skänka pengar till välgörenhet och stötta forskning. Men att göra det för att sedan fortsätta vara en otrevlig individ i samhället tror inte jag ger någon god återbäring. Vi behöver inte kliva över andra för att själva lyckas. Vi kommer fram ändå.

Bestäm dig för att förändra världen med start idag. Tillsammans behöver vi bli snäppet trevligare mot varandra för att vi inte ska falla tillbaka i stenålderns tid. För hårda ord och symboliskt klampande över andra är inte bättre än en träklubba. Låt någon annan gå före i kassan eller bilkön, säg trevliga ord trots att du tycker annorlunda, och du ska se att du själv kommer att må mycket bättre också.

Av: Johanna Arogén
Foto: Livskick.nu

Kommentarer (4)Add Comment
...
Inte så konstigt om samhället ser ut som det gör idag, när individualismen och individens frihet hela tiden förespråkas (och drivs politiskt) framför kollektivet, och när solidaritet har blivit ett skällsord.
0
Skrivet av Grönteskönt, oktober 13, 2011
Väl skrivet!
Ville bara tjoa lite bifall och säga "jag håller med!".
Tack för dagens bästa läsning! :D
Zarah
Skrivet av Zarah, oktober 13, 2011
Det behövs så lite för att förändra beteendet.
Tack för en mycket insiktsfull krönika.Och det bästa av allt är: Det behövs så lite för att förändra det beteendet.
0
Skrivet av birgitta persson, oktober 13, 2011
Bästa jag hört på länge
Jag håller också med.. Vad har fått oss att tro att livet handlar om oss själva?$ Jag, mitt, mina, mej... Låt oss en gång för alla göra oss av med själviskheten och självfokuseringen.. Bra skrivet Johanna
0
Skrivet av Hannah Philip, oktober 13, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar