Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Testfamilj lever klimatsmart

Testfamilj lever klimatsmart


Sökes: Testfamilj som vill leva klimatsmart

För att stoppa klimatförändringarna lanseras nu ett unikt test där en barnfamilj ska försöka ta sig ner till den utsläppsnivån och ändå leva ett vanligt liv.

Projektet ”One Tonne Life” har initierats av de tre företagen A-hus, Vattenfall och Volvo Personvagnar.

*Idag gör en familj i genomsnitt av med sju ton koldioxid per år.

Tänk dig att leva i ett klimatsmart hus med solceller på taket som används för att ladda elbilen på garageuppfarten. Detta blir snart verklighet för en utvald testfamilj som får huvudrollen i projektet ”One Tonne Life”.

– Projektet ska konkret visa vad det innebär för en familj att leva koldioxidsnålt. Med rätt kunskap, rätt teknik och en konsekvent inställning tror vi att det är möjligt att närma sig ett ton* redan i dag, utan att göra för stora avsteg från sitt vanliga liv, säger Torbjörn Wahlborg, VD för Vattenfall Norden.

– Mycket av den teknik och de lösningar vi ger familjen är tillgänglig för allmänheten redan nu eller inom kort. Detta är med andra ord inget ”science fiction”-projekt, utan möjligheter som finns här och nu.

Husbygget på en tomt i Hässelby Villastad i västra Stockholm är redan i full gång och nu börjar även sökandet efter den familj som ska bo och leva i huset under ett halvår från början av 2011.

Projektet ”One Tonne Life” har tre huvudsakliga beståndsdelar:

• Ett plusenergihus framtaget av trähusexperten A-hus och ritat av arkitekten Gert Wingårdh.
• En batteridriven Volvo C30 DRIVe Electric som laddas med förnybar energi.
• Vattenfall förser huset med ny smart teknik för mätning av familjens elförbrukning i realtid och bidrar med expertis för hur familjen kan använda energi på ett effektivt sätt. Vattenfall bidrar även med solcellsteknik från ett delägt bolag samt levererar förnybar el från vind- och vattenkraft via elnätet.

Av: Annika Rosell
Bild: A-hus

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy